loader

Noi „Mistere şi conspiraţii”, cu Florin Iaru

RECOMANDARI

Despre Nina Cassian - în ediția din 24 mai, de la ora 17.15, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Ediția este disponibilă pe TVR+

La numai câteva săptămâni după trecerea în nefiinţă a Ninei Cassian, scriitorul Florin Iaru îi dedică o ediţie a emisiunii Mistere şi conspiraţii” în încercarea de a descifra pentru telespectatori vârtejul unei vieţi fascinante.

Nina Cassian s-a născut într-o familie de origine evreiască şi a frecventat cercurile intelectuale de stânga încă din adolescenţă. Primele încercări literare sunt încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu, iar debutul editorial are loc la vârsta de 23 de ani, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1" În paralel cu poezia și literatura pentru copii, Nina Cassian realizează traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos şi Paul Celan. Publică peste 50 de cărţi de poezie, eseuri şi proză, şi inventează o nouă limbă poetică, limba spargă. În 1969 primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Ultimii 30 de ani ai vieţii, îi trăieşte la New York, locul unde continuă creaţia literară şi unde se stinge, în 15 aprilie 2014 la vârsta de 89 de ani.

Dincolo de creaţia prolifică a scriitoarei, Nina Cassian rămâne marea seducătoare a literaturii româneşti, care prin iubirile sale a marcat vieţi şi destine artistice. Ion Barbu, Marin Preda, Nicolae Breban, Al. I. Ştefănescu, Nichita Stănescu sau Vladimir Colin – se pare că au avut în comun nu doar dragostea pentru literatură. Ci şi cea pentru Nina Cassian.

Despre toate acestea şi despre multe altele va discuta Florin Iaru împreună cu cei trei invitaţi ai ediţiei: Alice Năstase, Nora Iuga şi Alex Ştefănescu.

 

Emisiunea poate fi urmărită şi pe pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.


 

 

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...