loader
Foto

Silviu Purcărete: ”Teatrul este indispensabil și inutil”

RECOMANDARI

A sărbătorit anul trecut 50 de ani de teatru. Are peste 100 de spectacole montate în țară și în lumea largă. Cu toate acestea, regizorul Silviu Purcărete „nu este un apărător entuziast al teatrului”. Cum se împacă „simplul” și „spectaculosul” în arta sa aflați la „Nocturne”, luni, 24 februarie, de la ora 23:00.

 

Silviu Purcărete nu (prea) dă interviuri. Nu apare public decât foarte rar, depinde de norocul pe care-l ai - să-l prinzi câteva minute între două călătorii sau cu ocazia unor premiere. Și, categoric, nu oricine are șansa de a dialoga cu un geniu al teatrului și al operei, o personalitate „pretențioasă”, zic unii, dar „o călăuză” pentru Marina Constantinescu, gazda acestui interviu-eveniment de peste o oră,  redifuzat la TVR 1 pe 24 februarie, de la ora 23.

​Cu o carieră de 50 de ani, cu peste 100 de spectacole montate în țară și în lumea largă, cu piese care sunt sold out chiar și la mulți ani distanță de la premieră (vezi „Faust”,2007), Silviu Purcărete „nu este un apărător entuziast al teatrului”. Aflați la „Nocturne”, pe TVR 1, argumentele acestei declarații sincere, totuși surprinzătoare.

(w882) Silviu Pur

„Teatrul este indispensabil și inutil”, afirma Silviu Purcărete în dialogul cu Marina Constantinescu.

A absolvit IATC-ul în 1974 și a fost elevul lui Valeriu Moisescu, un profesor special și atipic, un profesor care „nu avea răspunsuri, în schimb punea cele mai potrivite întrebări”. De atunci creează teatru și operă pentru cele mai vestite scene – București, Sibiu, Craiova, dar și la Scottish Opera, Wiener Staatsoper, Opera Bonn, Versailles, ca să amintim doar câteva popasuri din orizontul foarte larg al marelui regizor.

„Lumea rămâne la fel. Nu s-a schimbat nimic în ultimii 50 de ani. Noi ne raportăm altfel la lume pe măsură ce trec anii”, e de părere Silviu Purcărete.

​Care sunt actorii-fetiș ai regizorului, de ce a ales să plece de la Teatrul Mic la Craiova (o scenă „cu un anume parfum de praf”), cum se împacă „simplul” și „spectaculosul” în arta lui Purcărete și ce spectacol pregătește aflați la Nocturne, pe TVR 1.

(w882) Marina Con

***

Moderator şi realizator: Marina Constantinescu

Regia artistică: Aurel Badea

Producător: Oana Cucuruzeanu

 
Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...