loader
Foto

Galerie foto

Nicolae Furdui Iancu, artistul care a adus lumii cântecele de suflet ale moţilor

Născut într-o zi importantă pentru creștinii ortodocși, 26 octombrie, dată în care biserica îl cinstește pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Nicolae Furdui Iancu este un fiul al Apusenilor a cărui voce inegalabilă face publicul să vibreze atât pe scenele ţării, cât şi în afara ei.

 

Este suficient să auzi melodiile „Noi suntem români”, „A plecat moțu în țară”, „Așa-i românul”, „Cântec moțesc de nuntă”, „Eu mă duc, codrul rămâne”, „Nu mă bate Doamne rău”, „Nu uita că ești român” sau „Zorile”, ca să te gândești la Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreţi de muzică populară.

A debutat în muzica populară la sfârșitul anilor ’70, la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a câștigat premiul I. În 1985, Nicolae Furdui Iancu a avut prima apariție televizată, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR. Și tot atunci câștiga Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și obținea, marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”.

Nicolae Furdui Iancu este un nume de referință în industria muzicii populare. Nenumăratele spectacole și apariții televizate, dar și repertoriul impresionat, l-au situat rapid în topuri. Cântecele sale autentice din zona comunei Sohodol au strâns o mulțime de fani de-a lungul timpului. Deși a urmat studii liceale și universitare în domenii opuse, la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea, iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Nicolae Furdui Iancu a moștenit talentul muzical din partea maternă și și-a dus visul mai departe. Încă din adolescență, nu doar că fredona melodii populare, ci și culegea versuri pentru propriile compoziții.

În ultimii ani, interpretul în vârstă de 67 de ani s-a întors în satul Poiana Sohodol din Munții Apuseni, în locul rămas de la bunicii lui, „un mic muzeu al unei familii normale de ţărani din Ardeal”, după cum îi place să spună. În curtea imensă de 20 de hectare și-a ridicat o casă, și a transformat pământurile familiei într-o proprietate unde produce brânză de la caprele lui, îngrijește un iaz și ține o mică fermă de animale. Aici petrece timpul alături de nepoți.

(w882)

„Nicolae Furdui Iancu spune că nu s-ar fi întors să întrețină și să păstreze pământurile familiei dacă nu i-ar fi fost rușine. Veneau la mânăstire la Sohodol oamenii de peste tot și întrebau dacă e adevărat că acolo s-a născut interpretul cântecului din țara moților, care spune apăsat cum e cu „Noi suntem români”. N-a rezistat să știe că locul unde-l caută lumea era în paragină. Așa că s-a apucat de refăcut și de asta se lasă greu dus de aici în oraș. Munții de aici sunt oricum acasă și nimic nu e la fel ca o dimineață când se ridică ceața și vede soarele iarăși la orizont”, povestea realizatoarea Irina Păcurariu, despre întâlnirea cu Nicolae Furdui Iancu la „Rețeaua de Idoli”.

Cântecele lui se pot auzi la TVR Folclor, cel mai nou post al televiziunii naţionale. Prin misiunea sa, TVR Folclor contribue la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi artistic al României, a talentelor din toate zonele, la educaţia culturală şi la îmbunătăţirea respectului pentru folclorul, tradiţiile şi obiceiurile românilor şi ale minorităţilor naţionale.

Logo

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...