La 33 de ani de la dispariţia marelui actor, TVR 2 ne propune să îl revedem în două dintre rolurile sale de referinţă: directorul adjunct Eugen, în comedia „Operaţiunea Monstrul” şi inginerul Mirea, în „O lebădă iarna”.
Pe 14 februarie, actorul Octavian Cotescu ar fi împlinit vârsta de 88 de ani. Ne-a părăsit însă prea devreme, la numai 54 de ani, iar în urma sa au rămas zeci de roluri memorabile în teatru, film şi televiziune.
Duminică, 17 februarie, de la ora 13:10 telespectatorii sunt așteptați la un film românesc de comedie din anul 1976, realizat în peisajul mirific al Deltei și inspirat din miturile pescarilor: „Operaţiunea Monstrul”. În regia lui Manole Marcus, după scenariul lui Titus Popovici, filmul a fost gândit, după cum mărturisea chiar regizorul, pentru un grup de actori: Toma Caragiu, Marin Moraru și Octavian Cotescu.
Trei cadre de conducere din perioada comunistă intenționează să plece pe furiș într-o expediţie în Deltă. La pescuit, respectiv la vânătoare, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, Mateiaş, cel mai mic în ierarhie, prinde "Monstrul".
Duminica filmului românesc continuă, de la ora 20.10, cu o producţie a regizorului Mircea Mureșan mai puțin difuzată la TV, „O lebădă iarna”. Realizat în 1983, filmul este o adaptare a piesei de teatru „A cincea lebădă", de Paul Everac şi descrie o imposibilă povestea de dragoste dintre Dufy, o balerină talentată, distribuită însă ca figurantă, şi Mirea, un inginer aflat la apogeul carierei sale, dar cu o viaţă monotonă. Povestea de iubire eşuează din cauza convenţiilor sociale. Alături de Octavian Cotescu în distribuţie mai joacă actorii Rodica Mureșan şi Florin Piersic, într-un rol amuzant de poet boem.
Actorul Octavian Cotescu, pe numele său real Octavian Coteţ, a văzut lumina zilei pe 14 februarie 1931 la Dorohoi și a început să joace teatru încă din anii de liceu. Înzestrat cu un fin simț actoricesc, Octavian Cotescu a interpretat într-un mod original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. Uriașul său talent a fost descoperit de Lucia Sturza Bulandra, alături de care a jucat în spectacole memorabile timp de zece ani, până la moartea acesteia, în septembrie 1961.
Printre rolurile interpretate de Octavian Cotescu în teatru se numără Bertrand din “Sfânta Ioana”, de George Bernard Shaw, regia Liviu Ciulei – în 1958, Tom în “Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams, regia Dinu Negreanu – în 1960, Gogu în “Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, regia Lucian Pintilie – în 1962, Nae Girimea în “D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, regia Lucian Pintilie – în 1966, Iordache în “Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric – în 1970, Cațavencu în “O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, regia Liviu Ciulei – în 1972 etc.
După debutul pe marele ecran, în 1961, în ”Portretul unui necunoscut”, au urmat, printre altele, în 1967, rolul din “Diminețile unui băiat cuminte”, regia Andrei Blaier, unde s-a aflat în distribuţie alături de Irina Petrescu, Ştefan Ciubotăraşu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ sau George Constantin, “Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” – în 1972, a fost perceptorul în “Păcală” – în 1974, “Toamna bobocilor” – în 1975, “Operațiunea Monstrul” – în 1976, “Iarna bobocilor” – în 1977, “Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” – în 1978, “Eu, tu, și… Ovidiu” – în 1978, “Buletin de București” – în 1983, în rolul simpaticului Costică Popescu, “Sosesc păsările călătoare” – în 1984, “Secretul lui Bachus” – în 1984, “Căsătorie cu repetiție” – în 1985, în rolul aceluiaşi Costică Popescu.
Octavian Cotescu a apărut şi în distribuţia a numeroase producţii pentru televiziune, printre acestea aflându-se “Un orfelin iubea o orfelină” – 1976, “De ochii lumii” – 1971, sau serialul “Iubirea e un lucru foarte mare” – 1962.
Remarcabil a fost duetul cu actriţa Coca Andronescu, în serialul umoristioc al TVR din anii ’70, ”Tanța și Costel”.