loader
Foto

Muzeul Municipal ”Regina Maria” din Iași, la ”Bucuria credinței”

RECOMANDARI

În această săptămână, călătorim într-un loc aparte. Este vorba despre Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iași. În cadrul acestuia, un spațiu însemnat este consacrat femeii, reginei care i-a stat alături Întregitorului de țară, Regele Ferdinand, atât în viață, cât și în realizarea idealului de unitate națională a românilor.

 

Muzeul a fost deschis publicului în anul 2018 și este găzduit în casa boierescă Burchi-Zmeu, un frumos monument istoric ieșean.

(w882) UC_2025_03

Casa a trecut printr-o perioadă de restaurare, între 2013 și 2015, pentru a deveni un edificiu simbol al Iașului, oraș pe care îl putem considera un adevărat muzeu în aer liber.

(w882) UC_2025_03

În acest spațiu au funcționat, între 1880 și 1893, Arhivele Statului Iași  și în 1919 spațiul a fost cumpărat de Olga Sturdza pentru Societatea Orfanilor de Război. Casa Burchi-Zmeu a devenit proprietatea Primăriei Iași după al Doilea Război Mondial. În clădirea monument istoric, sunt astăzi prezentate publicului documente, obiecte de artă, cărți vechi, fotografii și hărți.

(w882) UC_2025_03

În această ediție ”Bucuria credinței”, preotul profesor Constantin Necula și jurnalistul TVR Victor Andrei Dochia vă prezintă cele mai importante exponate din acest muzeu. Având o valoare patrimonială deosebită, ele evocă istoria și evoluția orașului și, în același timp, recreează atmosfera diferitelor epoci.

Urmăriți ediția duminică, 2 martie, de la ora 8:30, la TVR 1.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Jurnalist senior: Estela Dincă

Producător: Victor Andrei Dochia

Jurnaliști: Estela Dincă, Paula Tăbîrcă

***

Info: https://muzeulmunicipalreginamariaiasi.ro/

Foto: Bucuria credinței/TVR 1

 

 
Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...