loader
Foto

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, chivernisește cu deosebită silință fiecare strop de rouă și gândește-te că pe nesfârșitele întinderi ale pământului sunt mereu ființe însetate de apă.” Leonida Truță

 

În anul 1992, cu prilejul centenarului Uzinelor de Apă și Canalizare din Cluj, Regia Autonomă Județeană de Apă-Canal din Cluj-Napoca a decis înființarea unui Muzeu al Apei.

(w882)

(w882)

Acest muzeu onorează tradiția celor care, timp de un secol, au lucrat zi și noapte pentru a aduce prețioasa apă în casele clujenilor, contribuie la educarea adulților, și mai ales a copiilor, în privința problemelor legate de apă - protecția surselor de apă și a mediului. Muzeul a fost amenajat în clădirea primei stații de pompare a apei subterane.

(w882)

O ediție a emisiunii ”Lumea de aproape”, în care aflați detalii despre acest muzeu, se difuzează la TVR 3 luni, 30 septembrie, de la ora 17:30.

(w882)

(w882)

Contribuția lui Leonida Truță, un veteran al companiei, a fost esențială pentru deschiderea acestui muzeu inedit; el a înființat muzeul, a ajutat la dotarea lui cu exponate și a fost curator al colecției până la finalul vieții. În semn de omagiu pentru eforturile depuse, muzeul a primit numele său.

(w882)

În 2003, compania a decis înființarea unui program educațional pentru copii și tineri, ce se bazează pe protecția surselor de apă și a mediului, muzeul devenind ”cartierul general” al acestui program.

Invitații acestei ediții (”Oameni și locuri”, realizată de la Studioul Teritorial Cluj) sunt: Lucian Croitoru, director comunicare Compania de Apă SOMEȘ, Sebastian Lucaciu, șef Serviciul Clienți Compania de Apă SOMEȘ, Raluca Mureșan, specialist relații publice Compania de Apă SOMEȘ.

Ediția s-a difuzat în premieră la TVR Cluj în 26 martie 2023

Foto: 1.pixabay

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...