loader
Foto

Motive pentru care semințele de chia ar trebui să facă parte din dieta zilnică a câinelui tău

Pe măsură ce stăpânii de câini devin mai preocupaţi de sănătate, ingrediente precum chia, kale, afine, turmeric și nucă de cocos își fac loc din bucătăriile noastre, dar și în bolurile câinilor. De exemplu, chia, semințele acelea minuscule care oferă atât de mulţi nutrienţi încât au câștigat cu adevărat eticheta de superaliment, sunt bune nu doar pentru oameni, ci şi pentru câini.

 

Ce este Chia?

Chia, sau Salvia Hispanica, este o plantă cu flori originară din America Centrală. Se spune că războinicii azteci erau capabili să se întrețină doar cu o lingură de semințe de chia pe zi!

Iată câteva motive pentru care semințele de chia ar trebui să facă parte şi din dieta unui câine.

Chia are de 3 ori mai mulți acizi grași Omega 3 decât somonul

Acizii grași omega 3 sunt o parte esențială a unei diete, întrucât ajută la furnizarea de energie, reduc inflamația, ajută cățelul să absoarbă vitamine, să proceseze hormoni etc. Majoritatea mâncărurilor pentru câini nu conțin suficienți omega 3, așa că este o idee bună să suplimentezi dieta câinelui tău cu semințe de chia, recompense sau ulei de pește.

Excelent pentru digestia câinelui

100 de grame de semințe de chia oferă 34 de grame de fibre! Creșterea fibrelor alimentare ale câinelui este o modalitate minunată de a ajuta un exemplar cu probleme digestive. În plus, poate contribui la pierderea în greutate și la problemele cu sacii anali.

Chia are mai mult calciu decât laptele integral

De asemenea, are mai mult fier decât spanacul crud și mai mult magneziu decât broccoli. În plus, aceste  mici super puteri sunt pline de fosfor, potasiu, zinc, fier și cupru. Sunt cu adevărat ca niște multi-vitamine minuscule non-alergenice ale naturii!

Susține funcția creierului unui câine

Acei acizi omega 3 sunt importanți pentru funcția cognitivă a câinilor şi esențiali pentru dezvoltarea creierului puilor de câine, dar suplimentarea cu acizi grași omega 3 poate ajuta și câinii seniori care au tulburări cerebrale, cum ar fi disfuncția cognitivă canină.

Excelent și pentru articulații

Da, și aici omega lucrează. Şi, de asemenea, semințele de chia sunt o sursă excelentă de calciu și fosfor - două minerale importante pentru dezvoltarea și menținerea oaselor sănătoase și prevenirea problemelor precum displazia șoldului.

Sursă bună de proteine ​​vegetale

Chia nu ar trebui să fie sursa primară de proteine ​​- care trebuie să provină din carne -, dar atunci când sunt combinate cu proteine ​​din carne, ajută la creșterea masei musculare și la conservarea țesutului muscular. Cu alte cuvinte, chia poate ajuta la prevenirea „degradării”, care este comună la câinii în vârstă.

Ajută la gestionarea greutății

Semințele de chia pot fi de mare ajutor pentru a menține mulțumiți între mese puii flămânzi. Acest lucru se datorează faptului că absorb de până la de zece ori propria greutate, ajutându-i să se simtă plini pentru perioade mai lungi de timp.

(w882) chia

Sunt utile pentru câinii diabetici

Dacă aveți un câine diabetic sau prediabetic, chia susține funcția insulinei și reglarea zahărului din sânge.

Susține sănătatea vederii

Din nou acei uimitorii acizi graşi omega 3, importanţi pentru dezvoltarea ochilor și sănătatea vederii!

Întărește imunitatea

Nu ar trebui să fie surprinzător că toate aceste vitamine și minerale (și da, omega!) sunt grozave pentru imunitatea câinelui. Și asta-i face pe micii blănoşi mai sănătoși, mai fericiți și cu o viață mai lungă!

Susțin sănătatea inimii câinelui

Studiile arată că suplimentarea cu acizi grași omega 3 îi ajută pe câinii cu aritmii și pe cei cu insuficiență cardiacă. În plus, reducerea inflamației poate duce, de asemenea, la îmbunătățirea generală a sănătății inimii.

Sunt o sursă bună de mangan

Care sunt beneficiile manganului? Susține sănătatea oaselor, este o sursă excelentă de antioxidanți pentru combaterea cancerului, ajută la reducerea inflamației pentru durerile articulare, ajută la susținerea unui metabolism bun și o tiroida sănătoasă... pentru a numi doar câteva.

Chia este plină de antioxidanți

Câinii beneficiază de antioxidanți în același mod ca şi oamenii - pentru a-și ajuta corpul să elimine radicalii liberi, care pot provoca probleme de sănătate, de la alergii la boli autoimune, la artrită și chiar cancer. Chia are de trei ori mai mulți antioxidanți decât afinele!

Chia este un superaliment convenabil pentru câini

Semințele de chia nu au gust sau miros, așa că nici cei mai pretențioși blănoşi nu vor ști că primesc o doză sănătoasă de nutrienți din acest superaliment puternic!

Cum să-i dai semințele de chia câinelui tău

Pe lângă seminţele de chia pe care le va obține dacă mănâncă produse care le conţin deja, i le poți adăuga cu ușurință în hrană deoarece sunt mici, inodore și fără aromă, așa că nu trebuie să fie măcinate sau ascunse în niciun fel. Puteți să le presărați pur și simplu deasupra mâncării, dar dacă patrupedu are dificultăți la înghițire, cu siguranță ar trebui să i le înmuiaţi înainte.

Cantitatea de semințe pe care ar trebui să o primească un câine depinde de dimensiunea și greutatea sa. Doza este de aproximativ ¼ de linguriță pe zi pentru fiecare zece kilograme de greutate corporală. Dar, discutați mai întâi cu medicul veterinar în cazul în care câinele are restricții alimentare.

***

Sursa: einsteinpets.com

Logo

 
Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, Dan Grecu rămâne o legendă vie a gimnasticii ...

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

TVR lansează campania de ajutorare „Împreună facem bine” (WhatsApp la numărul 0731.355.775) pentru a sprijini persoanele afectate de inundațiile ...