loader
Foto

Galerie foto

Festivalul „Ioan Macrea”: Moldova cu muzica şi dansurile ei pline de viaţă | VIDEO

Două ansambluri, din Moldova şi din Republica Moldova, am urmărit duminică, 9 februarie, de la ora 21.10, în cea de-a patra ediţie dedicată de TVR 1 Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”.

 

De-a lungul anilor, echipa JOCului, instituţie profesionistă de dans din Republica Moldova, fondată în 23 august 1945, a participat la mai mult de 7000 de concerte, pe parcursul a mai mult de 7 decenii. „JOCul” a luat parte la numeroase festivaluri internaţionale, ducând faima ţării peste hotare: a fost distins cu medalii şi diplome şi recompensat cu distincţii la cele mai prestigioase festivaluri de dans din lume.

Baletul Naţional al Moldovei „JOC” a concertat în ţări printre care: România, Rusia, Republica Cehă, Franţa, Belgia, Italia, Bulgaria, Germania, Austria, Brazilia, Egipt, Canada, Portugalia ş.a.m.d.

Baletul Naţional al Moldovei „JOC” din Moldova a fost numit precum dansul popular românesc – JOC. Repertoriul baletului JOC este divers şi include dansuri populare, care ilustrează ritualurile, tradiţiile şi costumele specifice ale poporului român: „Moldoveneasca”, „Brâul”, „Ţărăneasca”, „Bătuta”, „Căluşarii”, „Hora", „Crăiţele”, „Hangul”, „Mărunţica”, „Răzeşească” şi altele. În plus, ansamblul a creat o serie de tablouri şi suite coregrafice: „Joc”, „Nunta moldovenească”, „Bucură-te, Moldova”, „Legenda mărţişorului”, şi multe altele.

(w882)

În cea de-a patra ediţie dedicată de TVR 1 Festivalului Naţional de Floclor Ioan Macrea, Iuliana Tudor ne-a dat întâlnire şi cu Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Judeţean Iaşi. Deşi înfiinţat recent, în 2017, ansamblul are în componenţă o orchestră alcătuită din 15 instrumentişti, 3 solişti vocali – Andrei Liţă, Simona Mazăre şi Ana Maria Ababei – şi formaţia de dansatori alcătuită din 20 de persoane.

(w882)

Ansamblul are un repertoriu alcătuit din piese muzicale şi suite de dansuri moldoveneşti din zona Iaşi, iar în cadrul Festivalului Naţional de Folclor Ioan Macrea, a încântat publicul cu: Horă de concert şi Sârba de la Iaşi (compoziţie şi orchestraţie dirijor Dumitru Lucaci), o suită de jocuri populară din Hârlău, Iaşi (coregrafia Petre Şuşu), precum şi cu un scurt recital Laura Lavric, interpretând cântecele: Hai, români, de peste sate, Lume multă-i pe imaş şi La Crâşma lui Costănel.

foto: ziarulnational.md;ziarulevenimentul.ro


Logo

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...