loader
Foto

Miracolul de la Figa | VIDEO

În urmă cu două decenii, peisajul din apropierea localității Beclean era dominat de turmele ciobanilor, care pășteau liniștite pe dealurile ce înconjoară această zonă pitorească. Astăzi, stațiunea Băile Figa a transformat acest loc aparent părăsit într-o destinație turistică renumită, dar puțini cunosc istoria fascinantă ce stă la baza acestei transformări.

 

În trecut, zona era marcată de o exploatare de sare, care dezvăluie o legătură profundă între oameni și acest teritoriu.
.

.
Descoperirile arheologice indică faptul că locuitorii acestei regiuni au lăsat urme de locuire încă din paleolitic, demonstrând astfel continuitatea vieții umane în acest areal. Totodată, izvorul sărat din apropiere, apreciat de săteni pentru proprietățile sale terapeutice, a fost un element de legătură între generații. Acesta era folosit nu doar pentru băut, ci și în procesele tradiționale de conservare a murăturilor și a cărnii, evidențiind importanța sării în viața cotidiană a comunităților locale.

Astfel, evoluția locului, de la un simplu loc de pășunat la o stațiune modernă, este simbolul unei tradiții adânci și al unei identități culturale puternice. Băile Figa, cu istoria sa plină de resurse naturale și cultură locală, continuă să atragă vizitatori, reînvie spiritul locului și, în același timp, să păstreze tradițiile ce definesc viața comunităților din jur. Această metamorfoză reflectă nu doar schimbările economice, ci și puterea de adaptare a oamenilor și a locurilor lor, în armonie cu resursele naturale și istoria care le înconjoară.

Tag-uri: Regional, turism

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...