loader
Foto

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

 

Poreclit și „Belo”, Miodrag Belodedici a jucat 53 de meciuri în cupele europene şi a câştigat patru titluri de campion naţional cu Steaua. Şi-a demonstrat talentul de fundaş şi la mari echipe ale lumii și este singurul român care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite, Steaua București și Steaua Roșie Belgrad.

Belodedici și-a început cariera fotbalistică la Minerul Moldova Nouă, înainte de a se transfera la Luceafărul București în 1981. A debutat la Steaua București în 1983 și, în scurt timp, a devenit un jucător de bază. A câștigat patru titluri de campion național și a contribuit decisiv la victoria Stelei în 1986, când echipa a învins Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni.

După fuga sa în Iugoslavia, în 1988, Belodedici a semnat cu Steaua Roșie Belgrad, unde a repetat performanța de a câștiga Cupa Campionilor Europeni, devenind astfel primul jucător care a realizat această performanță cu două echipe diferite. De-a lungul carierei, a acumulat 53 de selecții în echipa națională a României și a participat la Campionatul Mondial din 1994 și la Campionatele Europene din 1996 și 2000. În plus față de cele două cupe, Belodedici a obținut Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală, demonstrându-și talentul pe cele mai mari scene internaționale. În 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a, iar în 2009 a primit distincția „Diamant” cu ocazia Centenarului Federației Române de Fotbal.

Dacă doriți să îl revedeți pe Miodrag Belodedici, o puteți face urmărind ediția de vineri, 27 septembrie, a emisiunii „PODCAST TVR SPORT”, de la 23.20, pe TVR SPORT.

 

 

 

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.