loader
Foto

Mioara Velicu: „Prin cântecul popular, tradiţia se respectă şi sper aşa să fie până când s-a sfârşi pământul ăsta!” | VIDEO

Îşi sărbătorea soţul în fiecare an, chiar de Dragobete. Pe 24 februarie, Mioara Velicu a fost invitata Iulianei Tudor în spectacolul folcloric extraordinar „Cu drag... de Dragobete”, care a marcat lansarea oficială a postului TVR Folclor.

 

Numele Mioarei Velicu e sinonim cu veselia, cu cântecul moldovenesc iute şi plin de vervă. Bătutele, sârbele şi horele ei ridică în picioare săli întregi de spectatori.

Una dintre cele mai apreciate personalități din galeria interpreţilor de cântec popular moldovenesc, Mioara Velicu e originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați şi vine dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat și respectat.

La vârsta de 20 de ani, devine solistă a ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galați, iar apoi își continuă ascensiunea artistică în cadrul orchestrei „Trandafir de la Moldova” din Bârlad. Iar drumul său a continuat. Vocea ei este remarcată, iar Mioara Velicu obține consacrarea pe plan național la unul dintre ansamblurile de primă mărime, „Ciocârlia” din București.

Are un repertoriu bogat, o voce frumoasă și cu totul originală prin culoarea sa bogată în rezonanțe grave. Sunt aşii din mânecă ai Mioarei Velicu, artistă care reuşeşte să dezvăluie un tip de sensibilitate cu totul aparte, atingând extremele trăirilor sufletești, de la expresiv sau nostalgic și până la exuberant. Și-a început cariera artistică în 1963, iar 1968 a însemnat anul debutului în Televiziunea Română. Şi acum agenda sa de spectacole este plină, iar invitațiile curg nu numai din țară, ci și în străinătate. Nu o opreşte nimic să meargă orinde în Europa, mai mult, mărturiseşte cu umor: „Mă plimb cu avioanele ca și cu căruța, acasă la mine...”

(w882)

„Eu am început să apar în emisiunile Televiziunii începând cu anul 1968, gândiţi-vă cu câţi ani în urmă... Televiziunea Română a rămas nr. 1, un reper în ceea ce e autentic, seriozitate şi disciplină. Am cele mai frumoase amintiri în Televiziunea Română... se făceau programe minunate de Revelion, de Crăciun, de sărbătorile religioase şi era extraordinar! Eram ca o familie toţi soliştii. Eram 20-30 de solişti deodată în acelaşi studio de televiziune, într-o emisiune. Era tare frumos, ne adunam pe platoul de filmare... fiecare zonă avea cântecele ei, costumele ei minunate, deci nu ne puteam permite să venim cu orice. Am văzut seriozitate în redactori, în tot ceea ce se lucra şi pregătea Televiziunea Română. Am văzut şi învăţat seriozitatea acolo, am învăţat să îmi pun costumul acolo, la TVR am învăţat să nu fac niciodată rabat de la calitate nici în ceea ce priveşte costumele şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte repertoriul, cântecele alese. Şi am mai învăţat multe lucruri despre cum trebuia să fie prezentarea noastră pe scenă. Am întâlnit la TVR şi avem şi acum redactori foarte buni. Nici nu simţeam că stăteam ore întregi la filmări. Nu simţeam oboseala, pentru că totul era frumos. Mă bucur din suflet că şi în ziua de astăzi există emisiunea făcută de Iuliana Tudor, „Vedeta populară”... Apoi „O dată-n viaţă”, dar câte emisiuni frumoase nu s-au făcut pe urmă... Au fost redactori minunaţi: Marioara Murărescu, Eugen Gal, Teodora Poposcu, Elise Stan, Niculina Merceanu, dar câţi oameni, câţi redactori au fost... Şi la fiecare ne făcea plăcere să fim invitaţi, pentru că ni se cerea autenticitate. Cântecele erau trecute printr-o comisie, sunt melodii care au rămas şi în ziua de astăzi!”, îşi aminteşte emoţionată Mioara Velicu.

De Dragobete, sau sărbătoarea dragostei, așa cum mai este cunoscută, Mioara Velicu a fost invitata Iulianei Tudor în emisiunea „Cu drag...de Dragobete”. Pentru asta, a căutat în fonoteca „să o numesc personală”, după cum spune amuzată artista, şi a găsit câteva cântece de dragoste, pe care ni le va prezenta: „Omul care nu iubeşte” şi „Pădure cu brazi”.

(w882)

Lansat în urmă cu 23 de ani, programul „Cu drag...de Dragobete” a devenit unul de tradiție în grila de programe a TVR 1 și a adus în atenția publicului tineri artiști deveniți în timp marile vedete de azi. Anul acesta, „Cu drag... de Dragobete” se va desfășura sub forma unei întâlniri relaxate între tineri artiști și vedetele consacrate ale folclorului. Telespectatorii se vor bucura să asculte melodii din repertoriul tinerilor artiști, având ca temă dragostea. Totodată, în platou, printre invitaţii Iulianei Tudor vor fi şi nume mari ale folclorului românesc care ne vor povesti obiceiurile, tradițiile românilor legate de dragoste şi ne vor cânta melodii cu această tematică din zona pe care o reprezintă.

Mai nou, tineretul ştie de Valentine's Day, „dar nu e sărbătoarea noastră”, e de părere Mioara Velicu. Interpreta îşi aminteşte cu drag şi dor de ziua de Dragobete, când era şi ziua de naştere a soţului ei, fostul campion olimpic și mondial de lupte greco-romane Nicolae Martinescu, născut în 1940 şi decedat în 2013. „Sărbătoarea noastră a iubirii e Dragobetele - mai ales că bărbatul meu, Dumnezeu să-l odihnească, chiar pe 24 februarie era născut, în ziua de Dragobete! S-a întâmplat de-a lungul anilor să am spectacol sau filmări chiar de Dragobete, dar de câte ori veneam acasă, era o sărbătoare extraordinară, pentru că era şi ziua lui şi ziua îndrăgostiţilor. Momente minunate am trăit cu ani în urmă!”, adaugă ea.

Îndrăgita moldoveancă crede că Dragobetele e o sărbătoare tare frumoasă, dar nu ştia despre această zi. În anumite zone, nu se ştia de ea: „Eu abia mai încoace am aflat de ziua Dragobetelui şi am sărbătorit această zi minunată, a dragostei adevărate. Ştiţi foarte bine că oamenii de la ţară se căsătoreau şi nu se despărţeau decât dacă plecau în lumea aceea fără dor...”, povesteşte ea.

Mioara Velicu se bucură din suflet când e invitată la TVR şi vine cu mare plăcere, „pentru că avem ce spune generaţia noastră şi generaţia dinaintea noastră şi cei din urma noastră, tinerii care vin foarte frumos pe drumul cântecului popular. Şi tradiţia se respectă şi se menţine şi sper aşa să fie până când s-a sfârşi pământul ăsta”! Iar noul post TVR Folclor, care se lansează chiar în Ziua de Dragobete, va deveni cel mai mare păstrător al muzicii populare autentice a românilor: „De o viaţă am aşteptat să fie un asemenea post, să se transmită exclusiv pe un post al Televiziunii Române muzică populară adevărată, cu solişti cunoscuţi, cu solişti care au adus cântece autentice care vor rămâne în continuare pentru generaţii întregi. Mi-aş fi dorit să existe un post dedicat... demult, apariţiile se puteau întâmpla doar la Televiziunea Română. Mulţi dintre noi ne-am lansat acolo, la Televiziunea Română, ne-am făcut cunoscuţi la TVR.

Îmi pare extraordinar de bine să fie un asemenea post de folclor autentic! E ca şi cum a revenit muzica populară în tezaur, tot ce-i mai frumos - obiceiuri, tradiţii – vor rămâne în acest tezaur, pentru că muzica populară n-are graniţe”.

(w882)

Din 24 februarie, TVR Folclor devine scena românilor, locul în care și tinerii îşi pot face debutul, ca artişti, dar şi unde putem descoperi, alături de mari interpreți şi orchestre consacrate, tinere talente autentice. Lansarea oficială a TVR Folclor se va desfășura în cadrul spectacolului „Cu drag… de Dragobete”, prezentat de Iuliana Tudor, care aduce pe aceeași scenă câteva dintre vocile consacrate ale cântecului popular, vedete autentice și tineri cu voci deosebite.

Logo

 
Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

publicat: Vineri, 10 Ianuarie 2025

Două noi ediţii „Gala Iuliana Tudor – 25 de ani” urmărim la TVR 1 duminică, 12 şi 19 ianuarie, de la ora 21.00. Mesajele telespectatorilor în ...

Povestea zilierului care a ajuns pe lista Securității cu persoane de neutralizat. Un interviu cu istoricul Mihai Demetriade, despre contestatarul anticomunist Marin Chiriță

Cum ajunge un simplu muncitor din România comunistă să fie terorizat de un întreg aparat represiv, timp de 19 ani? Îndură bătăi, este răpit, ...

„Tosca” și „La bohème”, între operele cu care melomanii se pot delecta în ianuarie la ONB

„Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), „Tosca” și „La bohème” (Giacomo Puccini) și „Trubadurul” (Giuseppe Verdi) sunt compozițiile ...