Cosmetica pe bază de produse apicole datează din cele mai vechi timpuri. Poppaea, soția împăratului roman Nero, folosea mierea și laptele de măgăriță ca loțiune de față. Patricienele romane i-au urmat exemplu. În secolul 15 mierea a pătruns ca bază pentru preparatele cosmetice la curtea regilor Franței.
Mierea conține aproximativ 200 de substanțe nutritive și benefice pentru organism, printre care:
- aminoacizi
- vitamine
- minerale
- oligoelemente
- acizi antimicrobieni
- substanțe antivirale
- antioxidanți
- apă
- fructoză.
"Mierea are un conținut asemănător celui al sângelui uman. Are rol de hrănire, hidratare, emoliere, trofic, regenerator, de curățare și detoxifiere. O utilizez în fiecare proces cosmetic și pentru toate tipurile de ten", mărturisește Neli Pfeiffer, specialistă în cosmetica apicolă de peste 40 de ani.
Potrivit acesteia, fiecare tip de miere are proprietăți specifice:
"Spre exemplu, mierea de levănțică calmează tenul sensibil. Mierea de brad este indicată pentru tenul gras. Tenului uscat îi face bine mierea de salcâm. Mierea de castan este pentru tenul atrofic. Tenului matur îi priește mierea de mană. Iar pentru toate tipurile de ten, recomand mierea polifloră, dar de avut în vedere posibile alergii la produse apicole". (Neli Pfeiffer)
Neli Pfeiffer, specialist în cosmetica apicolă / Credit foto: Neli Pfeiffer
Trucuri pentru un ten frumos recomandate de Neli Pfeiffer:
- Amestecați miere cu bicarbonat de sodiu pentru curățarea tenului!
- Zațul de cafea amestecat cu miere și ulei vegetal îndepărtează celulele moarte.
- Curățarea feței poate fi făcută și cu miere aplicată în strat subțire peste care se aplică pentru un ușor masaj pulpă de fruct zemos: caisă, piersică, pepene, kiwi sau strugure alb.
- Un rol antirid îl are amestecul de miere cu gălbenuș de ou și ulei vegetal.
***
Prețuiți mierea și produsele derivate, sunt magice pentru întregul organism!
***
Neli Pfeiffer, expert în cosmetica apicolă de peste 40 de ani, s-a format în cadrul Institutului de Cercetări Apicole dezvoltat de profesorul Veaceslav Harnaj, fondatorul apiculturii moderne românești. A dat viață conceptului de apicosmetică în cadrul clinicii de apiterapie, creată de același profesor celebru.
***
Credit foto: Neli Pffeifer
***
Articol realizat de Maria Grăjdan