loader
Foto

Galerie foto

Miercuri, Charlie Chaplin este regizor şi actor pentru Telecinemateca

Pe 22 iulie, de la ora 20:10, TVR 2 a difuzat „Luminile oraşului”, producţia din 1931, care a oferit cea mai bună caracterizare a personajului „Micul Vagabond”. Telecinemateca a început cu un argument din partea criticului de film Radu F. Alexandru.

 

„Luminile oraşului” a fost lansat în 1931, la trei ani după apariţia în America a primului film vorbit.  Întrebat de ce nu a recurs în filmul său la noua tehnologie, Charlie Chaplin a răspuns: „Cuvintele nu sunt felul micului vagabond de a se exprima. Limbajul corporal ţine loc de cuvinte".

Luminile oraşului , în care Charles Chaplin este şi regizor şi actorul principal, este filmul care oferă cea mai bună caracterizare a micului vagabond. Este povestea acelui om fără casă, fără familie, care nu are altceva decât o inimă mare.

În film, el se îndrăgosteşte de o tânără florăreasă oarbă. Micul vagabond devine protectorul ei şi o ajută să-şi recapete vederea iar producţia este, poate, cel mai emoţionant film mut al lui Chaplin. Faptul că el a putut fi realizat într-o perioadă când cinematograful sonor luase deja amploare dovedeşte popularitatea şi statutul marelui actor-regizor la Hollywood.

De altfel, unele scene au rămas ca sursă de inspiraţie pentru cineaştii care au urmat.  Scena balului, a petrecerii sau a meciului de box, alături de scenele dramatice din film, au rămas de referinţă în industria cinematografică.

***

În 2 februarie 1914 se lansa în cinematografele americane Making a living, primul film în care a jucat Chaplin. De atunci, cel care urma să devină şi pe ecran, ca şi în viaţă, micul vagabond, un personaj cu melon şi baston şi cu un mers caraghios, a cucerit inimile lumii întregi.

Primul film sonor al lui Chaplin a fost Dictatorul, în 1940, o parodie curajoasă îndreptată împotriva nazismului şi a lui Adolf Hitler şi care vorbea şi despre persecutarea evreilor. Filmul a provocat destule controverse, dar Chaplin a continuat să producă filme şi a încercat să păstreze o atitudine neutră.

Limelight a fost ultimul mare film produs de Chaplin în Statele Unite. Ultimele două filme le-a produs la Londra. În 1957 - A King in New York,  în care a fost actor, regizor, producător şi scenarist, iar zece ani mai târziu a produs ultimul său film: A Countess from Hong Kong, pentru care a făcut regia şi scenariul şi  a avut o ultimă apariţie ca actor, alături de Sophia Loren şi Marlon Brando.

 

Logo

 

Emisiunea „Spirit și Credință” este un moment de profundă introspecție și solidaritate. Sâmbătă, 28 septembrie, pe TVR3 și TVR Cluj, de la ora ...

Ritmuri şi costume în culori vibrante, în noua ediţie de pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Spectacolul aniversar ce marchează cei 80 de ani de existență artistică a Ansamblului Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”continuă la TVR 1. ...

Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural difuzează, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...