loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana Nicolaie, muzicianul Damian Drăghici și Andreea Marin, realizatoare TV.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Pictorul Ilie Boca (ediție din 2017)

  • Luni, 5 august 2024, ora 10:00

În 2017, la cei peste 80 de ani, pictorul Ilie Boca mai bifase un record greu de atins. Este singurul artist român contemporan care a deschis simultan, într-o singură lună, patru expoziţii personale. Creator al şcolii de peisagistică de la Tescani, cu 40 de ani în urmă, artistul, profesorul şi mentorul multor generaţii de artişti de la noi şi de peste hotare, Ilie Boca este un model dificil de urmat.

„Cui îl întâlneşte prima oară, ar putea să-i pară un spirit taciturn, însă e îndeajuns să-i vezi culorile, peisajele şi simbolurile ca să înţelegi vitalitatea ieşită din comun a pictorului Ilie Boca”, explica Daniela Zeca Buzura.

Suntem privilegiaţi că printre contemporani se numără încă personalităţi creatoare, civice, morale de talia pictorului Ilie Boca. Cu o cuminţenie care vine din rădăcinile sale ţărăneşti, cu o vrednicie demnă de toată lauda, cu o privire mereu la două capete – în tradiţiile moştenite şi în responsabilităţile viitorului – Ilie Boca a fost dintotdeauna, fără să ştie măcar, o „vedetă”, cum le place celor de astăzi să spună. Dar el nu s-a considerat niciodată aşa. Cred că nu i-ar plăcea deloc termenul, este prea gol de substanţă. Dar un om al cetăţii cu răspunderi şi rosturi, calculat parcurse de-a lungul unei întregi vieţi? Da, aşa cred că i-ar plăcea, deşi sunt convinsă că şi acum, la o vârstă venerabilă, l-ar încurca puţin.

****

Gimnasta Cătălina Ponor (ediție din 2015)

  • Marţi, 6 august 2024, ora 10:00

„Dupa 23 de medalii aduse ţării ei, perseverenţă şi sacrificiu ar fi cuvinte care s-o definească. Însă, dincolo de performanţă, Cătălina Ponor este o tânără frumoasă, al cărei zâmbet te cucereşte necondiţionat”, spunea Daniela Zeca Buzura, în 2015.

S-au scris multe despre Cătălina Ponor. Nu întotdeauna pe drept. Ea este cu adevărat un fenomen, pentru că, la o vârstă la care cei mai mulți sportivi se retrag din viaţa competiţională, ea se ambiţionează să strălucească. Şi nu fără sacrificii imense, fizice şi psihice. Urmând exemplul antrenorilor care au format-o, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, ea doreşte ca prin imaginea ei să atragă copii către acest sport atât de frumos care îmbină graţia, cu tehnica desăvârşită a execuţiei şi performanţa fizică, cu simţul artistic.

Cătălina Ponor se dovedeşte a fi o performeră în cel mai profund sens al cuvântului. Disciplinată în viaţa de zi cu zi, cu ore fixe de culcare şi sculare, antrenamente susţinute, şedinţe foto în care arată că poate defila şi în rochii lungi şi elegante care o avantajează foarte mult, concursuri şi întâlniri cu copii dornici să-i calce pe urme, Cătălina a arătat că este un om sensibil şi deschis. Iubeşte ce face. Sportul este viaţa ei. Familia îi asigură echilibrul de care atâta nevoie. Îi plac animalele – are acum un căţel care nu se lasă până nu-i arată cine-i stăpânul în casă şi care o scoate la plimbare în fiecare zi. Citeşte cu nesaţ Dalai Lama şi se inspiră în viaţa sa din pildele acestui mare om.

Cătălina Ponor s-a retras definitiv din cariera de gimnastă în 2017, după aproximativ 26 de ani de activitate intensă. Din 2022 este căsătorită cu regizorul Bogdan Jianu, cu care are doi copii. În prezent, este expertă pentru Eurosport.

****

Scriitoarea Ioana Nicolaie - profesoară de literatură și scriere creativă (ediție din 2016)

  • Miercuri, 7 august 2024, ora 10:00

„Scrisul Ioanei Nicolaie aparţine literaturii clasificate în generaţia 2000, însă originalitatea cu care migrează de la poezie, la proză şi literatura pentru copii o scoate în afara ierarhizărilor. A obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar volumele ei au fost traduse în franceză, suedeză şi bulgară’’ – este scurta carte de vizită creionată de Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Volumul ei, „Pelinul Negru”, ce aduce încă o dată în atenţie explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară a omenirii şi implicaţiile ei, a fost una dintre cele mai bine vândute la BookFest 2017.

Profesoară de literatură şi scriere creativă, Ioana Nicolaie a dedicat copiilor mai multe volume: „Aventurile lui Arik”, „Arik şi mercenarii”, „Ferbonia”, „Vertijia”, „Călătoria lui Medilo”, „Spionul KME” și, sub pseudonimul Robert Ersten, „Cum am supravieţuit clasei a VIII-a” și „Cum să spui te iubesc”.

Consideră că, pentru poezie, scriitorul trebuie să fie înzestrat cu un simţ aparte. Că un autor de romane poate scrie poezie, însă fenomenul invers este mult mai rar, pentru a da o carte edificatoare. Ioana Nicolaie consideră că romanul este cea mai importantă specie literară. Este autoarea mai multor volume de proză şi de poezie recompensate cu premii importante. Ioana Nicolaie este membră a Uniunii Scriitorilor şi PEN România.

****

Muzicianul Damian Drăghici (ediție din 2017)

  • Joi, 8 august 2024, ora 10:00

Și-a clădit cariera şi educaţia artistică peste ocean, în America, dar nu şi-a renegat niciodată rădăcinile şi s-a întors într-o Românie în care simţea că are multe de făcut. Damian Drăghici este un om de spirit, cu un ascuţit simţ al autoironiei, ce nu se sfieşte să discute liber şi incisiv despre orice problemă. Şi-a înţeles pe deplin rolul pe care îl poate juca în comunitatea romă din care provine, neocolind nici clişeele, nici asumarea responsabilă a unei poziţii oficiale, care l-a purtat, în calitate de eurodeputat, până în Parlamentul European, în legislatura 2012 – 2016. Cu toate că a făcut politică, nu se consideră un politician, ci, mai degrabă, un om preocupat de destinul unei comunităţi aparte.

Realist şi cinic, aprecia peste ani că ‚‚muzica n-a fost o alegere. La mine în familie fie făceai muzică, fie ajungeai la puşcărie”. A absolvit studiile cu „Magna Cum Laude”. De aici până la recitalurile şi concertele alături de trupe binecunoscute pe multe dintre scenele lumii nu a mai fost prea mult.

Apreciat în comunitatea artistică internaţională, cântă alături de nume legendare. Iată o viaţă şi o carieră în care Damian Drăghici la 19 ani cânta pe străzile din Atena şi la 31 de ani făcea deja primul milion de dolari. Îndrăgostit de muzică, de viaţă, iubind şi iubit de Dumnezeu, Damian Drăghici se dezvăluie: „Muzica nu e meseria mea, e jucăria mea”.

****

Andreea Marin, realizatoare TV (ediție din 2017)

  • Vineri, 9 august 2024, ora 10:00

Andreea Marin este o vedetă de televiziune care a ştiut să se facă iubită de public încă de la debut. Lansată la Televiziunea Română la finele anilor ’90, Andreea Marin şi-a arătat repede potenţialul, mai ales odată cu lansarea unui format TV care a făcut carieră. Este vorba, fireşte, de binecunoscuta emisiune „Surprize, surprize”, a cărei gazdă a fost preţ de zece ani.

Supranumită „Zâna”, Andreea Marin a lansat un prototip al vedetei de succes: carismatică, atrăgătoare, telegenică, cu un discurs bine pus la punct, o vedetă care „râde, cântă şi dansează” cu vervă şi talent. Pornind de la audienţa uluitoare de care s-a bucurat „Surprize, surprize”, unul dintre primele programe de divertisment de calitate din România postrevoluţionară, care s-a bucurat de asemenea priză la public, Andreea Marin şi-a diversificat cu inteligenţă aria de implicare. A fost realizatoarea mai multor emisiuni, a realizat roluri în film, prezintă evenimente diverse, este foarte atentă la promovarea imaginii sale dovedind un respect deosebit pentru public.

Televiziunea i-a deschis multe căi în carieră pe care le-a fructificat cu succes. Dincolo de micul ecran, Andreea Marin a devenit ambasador UNICEF pentru România, s-a implicat în numeroase campanii umanitare, a fost reporter special al TVR la Premiile Oscar, călătoreşte, este imaginea unor branduri de prestigiu. Perseverentă şi pragmatică, Andreea Marin este astăzi, cu siguranţă, prototipul unei femei de succes pe care n-au ocolit-o nici neajunsurile, nici problemele personale, dar care, cu diplomaţie şi eleganţă, le-a soluţionat fără spectacol public.

Logo

 
Senatul şi Camera Deputaţilor îşi aleg preşedinţii

Cele două foruri ale Legislativului, Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii ...

Divorţul şi cererile accesorii

Divorţul şi cererile accesorii

publicat: Luni, 23 Decembrie 2024

Cine poate cere divorțul în instanță și care ar fi motivele legale invocate? Cât durează procedura și ce sunt cererile accesorii? Când se poate ...

Să colindăm! Vine Crăciunul!

Să colindăm! Vine Crăciunul!

publicat: Luni, 23 Decembrie 2024

Vă invităm să revedeți imagini din Arhiva TVR, din anul 1990, cu Ioan Bocşa, Drăgan Muntean, Mariana Anghel şi Leontina Farcaş în primul Concert ...