loader
Foto

Meserii dispărute în ultimele secole: Cum și-au pierdut locurile de muncă telegrafistul și dactilografa

RECOMANDARI

Ne-a plăcut sau nu, am înțeles mai devreme sau mai târziu, dar să ne amintim că dispariția meseriilor este un fenomen natural care însoțește progresul.

 

Între lucrurile care s-au schimbat radical în viețile noastre, am văzut și dispariția unor meserii. Multe profesii au fost înghițite de schimbările și valul timpului. Piața muncii, spațiile urbane și rurale s-au transformat profund în ultimele două sute de ani și astfel oamenii au fost obligați să aibă noi ocupații și să le abandoneze pe cele odinioară indispensabile.

Dispariția de meserii are implicații atât la nivel individual, cât și social. Profesioniștii din domeniile defuncte trebuie să se adapteze și să dobândească noi competențe pentru a-și găsi noi locuri de muncă, de fapt, noi surse de venit.

De ce dispar meseriile?

Să depistăm împreună posibile cauze. Principalele motive ar fi automatizarea - inventarea mașinilor și a roboților a înlocuit munca manuală în multe sectoare și a redus drastic nevoia de forță de muncă umană; schimbările tehnologice - apariția computerelor, a internetului și a altor tehnologii digitale a revoluționat modul în care lucrăm, pentru că digitalizarea și practic Revoluția Digitală pe care le trăim au transformat modul în care comunicăm, lucrăm și ne informăm; globalizarea - externalizarea producției a determinat relocarea unor industrii și dispariția de locuri de muncă în anumite regiuni; însăși evoluția societății - schimbările în stilul de viață, în preferințele oamenilor, opțiunile zilnice și toată structura economică au dus la modificări în cererea de anumite produse și servicii și, prin urmare, au afectat cererea de forță de muncă.

Câteva meserii dispărute în ultimele aproximativ două secole:

  • Operator de telegraf/ telegrafist: Până să ținem legătura unii cu alții prin intermediul telefonului și al internetului, telegraful era principalul mijloc de comunicare la distanțe lungi. Operatorii de telegraf transmiteau și recepționau mesaje codificate, prin codul Morse.

  • Omul ceasornic: Această persoană avea rolul de a trezi oamenii la ore fixe, bătând la ușă sau strigând, pur și simplu.

  • Operator de lift/ liftier: O persoană apăsa butoanele pentru etajele unde doreau să ajungă angajații unei instituții - mai ales dintr-o clădire înaltă.

  • Pianist la cinematograf: În perioada filmelor mute, pianiștii acompaniau proiecțiile cu partituri interpretate în direct, în sală, chiar sub ecran, la pian.

  • Vânător de șobolani: Când șobolanii erau o problemă majoră în așezările umane, vânătorii de șobolani erau angajați pentru a scăpa de rozătoare locuințele, instituțiile și spațiile comerciale.

  • Tăietor de gheață: Iarna, lacurile și râurile înghețate erau surse de gheață care era tăiată în blocuri și depozitată, pentru a fi folosită în timpul verii pentru răcire.

  • Dactilograf: Înainte de inventarea și utilizarea computerelor și a imprimantelor, dactilografii erau responsabili de păstrarea textelor pe hârtii imprimate la mașina de scris.

  • Operator de centrală telefonică: Acești operatori înlesneau apelurile telefonice dintre omeni, folosind tablouri de comandă.

  • Lampagiu: Lampagiii aprindeau și stingeau felinarele stradale cu gaz.

  • Birjar: Birjarii conduceau trăsuri ori căruțe și transportau persoane sau mărfuri.

Meserii care evoluează sau care sunt pe cale de dispariție:

  • Casier: Odată cu răspândirea plății electronice și a self-checkout-ului, rolul casierilor se schimbă, iar numărul lor scade.

  • Contabil: Automatizarea proceselor contabile și utilizarea software-urilor reduc nevoia de contabili tradiționali.

  • Agent de turism: Prin popularizarea rezervărilor online, agenții de turism trebuie să se adapteze și să ofere servicii personalizate, pentru a mai fi utili sau căutați de clienți.

  • Șofer de camion: Dezvoltarea vehiculelor autonome ar putea duce la o reducere a numărului de șoferi de camion/ TIR.

În plus, așa cum bine știm, există și meșteșuguri tradiționale pe cale de dispariție, precum împletitorul de coșuri, fabricantul de săpun, potcovarul.

Și lista poate continua, pentru că multe alte meserii tradiționale nu-și mai găsesc ucenici, în special în domenii precum agricultura, industria textilă, minerit și construcții, unde automatizarea și mecanizarea au adus schimbări radicale.

Meserii ale viitorului:

În timp ce unele meserii dispar, altele apar odată cu evoluția tehnologiei și a societății. Printre meseriile viitorului se numără și deja le vedem în plină emergență:

  • Specialiști în inteligență artificială

  • Ingineri în robotică

  • Experți în securitate cibernetică

  • Consultanti în etica tehnologiei

  • Specialiști în date și analiză

Cu siguranță, vor apărea noi profesii legate de tehnologii emergente precum realitatea virtuală, biotehnologia și nanotehnologiile.

Dispariția meseriilor este un proces natural într-o lume în continuă schimbare și este important să ne adaptăm la aceste schimbări, să ne pregătim pentru noile provocări, dar și oportunități de pe piața muncii. Educația continuă, dezvoltarea competențelor digitale și flexibilitatea sunt esențiale pentru a ne asigura un viitor profesional de succes.

Digitalizarea, inteligența artificială și automatizarea vor continua să transforme zi de zi piața muncii. Evoluția meseriilor este un proces continuu, iar ceea ce astăzi pare de neconceput mâine poate deveni o realitate. Adaptabilitatea, flexibilitatea și dorința de a învăța pe tot parcursul vieții sunt calități esențiale pentru a reuși (să trăim) într-o lume a muncii în continuă schimbare.

Deși este important sau util să ne amintim de ocupațiile și tehnologiile care au marcat istoria, trebuie să privim spre viitor cu optimism.

***

Credit foto: pixabay.com

 
Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...

Cursa prin istorie: Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei

De la Constantin Brâncoveanu, la Martha Bibescu, Palatul Mogoşoaia a fost martorul multor secrete ale istoriei şi ale spionajului, pe care avem ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...