Despre primii paşi în lumea canotajului, despre lecţii de viaţă, succes şi sacrificii, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana Negrilă. Emisiunea s-a difuzat sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.
„Nu am vrut niciodată să părăsesc România”, declară prima femeie care a purtat drapelul României la Jocurile Olimpice, cea mai bună canotoare a lumii din istorie, Elisabeta Lipă. Ce înseamnă succesul în sport şi cum se atinge, ce lecţii a primit şi de la cine, care sunt crezurile ei ne spune campioana în ediţia „Brilliant” de săptămâna aceasta.
„A înlăturat toate barierele în sport, schimbând mentalități și transformând generații. Născută la Siret, într-un sat de ucraineni de la granița României, Elisabeta Lipă a plecat de acasă la vârsta de 14 ani, cu trenul și un bagaj mic, spre succesul mondial pe care nimeni nu-l anticipa. Cu toate acestea, la apropae 20 de ani de cand s-a retras din competiții, trăiește, se dedică și impulsionează tinerii să facă sport de performanță cu pasiunea-i molipsitoare care a caracterizat-o dintotdeauna. Nu a uitat nici de unde a plecat și retrăiește, cu emoție și recunoștință, în această ediție de colecție Brilliant, momentele din copilărie care i-au conturat personalitatea, dar și pe cele în care a scris istorie pentru România, în toate competițiile de pe Glob”. Astfel ne-o prezintă Loredana Negrilă pe invitata sa din 27 aprilie.
Elisabeta Lipă este prima canotoare care a obținut 8 medalii olimpice. Cu modestie, recunoaşte că a fost surprinsă de distincţia care i s-a acordat: „TVR mi-a dat vestea că am fost desemnată cea mai bună canotoare a lumii din istorie”, mărturiseşte ea.
În dialogul cu jurnalista TVR, Elisabeta Lipă rememorează începuturile carierei sale, neuitând de modelele pe care le-a avut şi de cei care i-au îndrumat paşii. Dacă sora sa i-a fost mereu un exemplu, cea care a convins-o să aleagă canotajul a fost antrenoarea Ileana Pavel. De vâslit, a învățat să vâslească pe barajul de la Râmnicu Vâlcea. „După primul antrenament, am vrut să plec acasă”, îşi aminteşte canotoarea, recunoscătoare, acum, că nu a făcut-o. Poate şi din respect pentru tatăl ei, care, la plecarea fiicei sale de 14 ani, i-a dat sfatul pe care omul de la ţară îl dă copilului care îşi urmează destinul: „Când am plecat de acasă, tata mi-a spus să nu-l fac de râs”. Şi tot el a învăţat-o să ofere respect ca să fie respectată. Ulterior, tânăra sportivă s-a bucurat de susţinerea antrenorului: „Domnul Mociani, antrenorul meu, mi-a fost ca al doilea tată”, spune ea. Iar mai târziu, încurajările propriului copil au ajutat-o în competiţii.
Ambiţia e cea care a motivat-o să devină cea mai bună. „De mică mi-a plăcut să câștig”, admite sportiva, care îşi aminteşte că valoarea premiilor primite era simbolică: „La primele competiții internaționale eram premiată cu teniși chinezești”.
Povestea primei medalii olimpice de aur este, de asemenea, parte din dialogul Elisabetei Lipă cu Loredana Negrilă. „A fost o mândrie să-i învățăm pe americani imnul României”, declară campioana, punând şi pe seama divinităţii suceesele sale: „Mereu am spus că Dumnezeu e român.” Şi totuşi, fără eforturi şi renunţări nu se face performanţă. „Autosuficiența nu este pentru învingători”, este convinsă canotoarea, al cărei sfat pentru tineri este „să nu uite că sportul de performanță cere sacrificii.”
Despre provocările întâmpinate la preluarea Federaţiei Române de Canotaj, despre priorităţile de acum şi convingerea că „nu există nu se poate!” ne-a spus mai multe cea mai bună canotoare a lumii din istorie sâmbătă, de la 14.30, când ați putut urmări un nou episod „Brilliant”, la TVR INFO.
Jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu Elisabeta Lipă pe 27 aprilie, ora 14.30, la TVR INFO.