Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este o salată de pește pentru care folosim maioneză - vă dăm și rețeta ei!
Timp de preparare: 45 de minute
Porții: 3
Ingrediente:
1 sfeclă roșie mare
1 ceapă
2 morcovi
3 cartofi
4 ouă
400 g de pește afumat (macrou, hering sau scrumbie)
500 g maioneză
1 rodie
Pătrunjel, mărar
Oțet
Sare
Piper
Rețeta de maioneză a Institutului Gastronomic Paul Bocuse
Pentru 250 ml de maioneză:
1 castron
1 tel
1 gălbenuș de ou la temperatura camerei
1 linguriță de muștar
200 ml ulei de floarea soarelui
Sucul de la 1 lămâie sau 2 linguri de oțet de vin alb
Sare
Piper măcinat
- Pune gălbenușul și muștarul în castron, amestecă ușor cu telul, adaugă sarea și piperul.
- Bate continuu cu telul, în timp ce adaugi uleiul la început sub formă de picături, ulterior sub forma unui fir subțire.
- Când maioneza începe să se îngroașe, toarnă uleiul cu un jet mai gros.
- Ca să subțiezi maioneza, la final adaugă sucul de lămâie sau oțetul.
La salata noastră, unde ne trebuie 500 g, dublăm cantitățile (adică 2 gălbenușuri, 2 lingurițe de muștar, 400 ml de ulei, sucul de la 2 lămâi).
Mod de preparare:
- Toacă ceapa și pune-o la marinat timp de 20 de minute, în apă cu 2 linguri de oțet și o jumătate de lingură de sare.
- Curăță cartofii, morcovii și sfecla, fierbe-le în apă și, după răcire, dă-i pe răzătoarea mare.
- Fierbe ouăle timp de 6-7 minute și dă-le tot pe răzătoarea mare.
- Curăță peștele de piele și de oase și toacă-l cât mai mărunt. Îl poți mărunți și manual, pentru o verificare mai bună de oase.
- Prepară maioneza după rețeta de mai sus.
Recomandare:
În loc de pește tocat simplu, poți pune salată de pește afumat: peștele mărunțit îl amesteci cu maioneză, iaurt grecesc, țelină dată pe răzătoarea mică și praz tocat foarte mărunt. Dacă alegi această variantă, adaugi 1 țelină, 1 praz, 200 g de iaurt grecesc pe lista de cumpărături și ingrediente.
Asamblarea tortului aperitiv/ salatei aperitiv:
- Folosește forma rotundă metalică, de tort, și pune-o pe platoul ori farfuria întinsă în care va fi salata.
- Straturile se pun unul peste altul, legate cu maioneză. Le alternezi și trebuie să ajungi la 7-8 straturi sau mai puține, depinde de grosimea dorită a fiecărui strat și de cât de înaltă dorești să fie salata. Ea arată mai spectaculos cu mai multe straturi.
- Primul strat e bine să fie cel de cartofi rași (dar nu e obligatoriu) peste care pui piper și apoi maioneză.
- Pot urma: peștele tocat (ori salata de pește, după recomandarea de mai sus), ceapa marinată, morcovii, ouăle, sfecla feliată.
- Ultimul strat poate fi de maioneză cu ou ras ori maioneză, felii de sfeclă și sâmburi de rodie (secționarea rodiei la ecuator, extragerea sâmburilor din fiecare emisferă, cu ciocănelul), verdeață.
- Ridică forma de tort (rămâne doar salata pe platou). Poftă bună!
Credit foto: New Africa/ Shutterstock