Din meniul tradițional de sărbători nu lipsește piftia sau răcitura, cum i se mai spune în unele regiuni ale țării. Rețeta noastră vă propune varianta din carne de curcan.
Timp de preparare: 150 min
Porții: 4
Ingrediente:
Pulpe sau aripi de curcan - cca 800 g - 1 kg
4 ouă de prepeliță
3 morcovi
2 cepe
1 căpățână de usturoi
200 g țelină
Foi de dafin
Pătrunjel
Sare
Piper
Recomandare:
Atenție! În așezarea ingredientelor în straturi vei ține cont de forma în care pui piftia la răcit. Cele patru boluri descrise mai jos sunt doar o sugestie de răcire a piftiei. Compoziția poate fi lăsată la format și în alte feluri: într-o cratiță rotundă, într-o formă de cozonac sau într-o tavă dreptunghiulară.
Mod de preparare:
- Pui carnea la fiert în apă rece. O lași la foc mediu până începe să se formeze spuma.
- Schimbi apa, speli carnea, speli vasul, pui din nou la fiert carnea în apă rece. Adaugi sare și piper și acum o lași la fiert adunând spuma pe măsură ce se formează; fierbi până când nu mai apare spumă.
- Adaugi morcovii, țelina în bucăți mari, ceapa întreagă, foile de dafin peste carne.
- După ce au fiert bine legumele, scoți carnea și legumele, separat, din oala unde au fiert.
- Strecori supa și păstrezi lichidul limpede.
- În timp ce lași la răcit carnea și morcovii, toci cățeii de usturoi foarte fin și îi adaugi (ca atare sau ca mujdei cu ulei) în supa strecurată. Amesteci bine lichidul.
- Fierbi 4 minute în apă cu sare și oțet ouăle de prepeliță. Le adaugi în apa care fierbe și le scoți cu paleta, să nu li se spargă coaja. După fierbere, le pui în apă rece. Sarea, oțetul și apa rece ajută la curățarea mai ușoară a cojii de ou. Înainte de a le fierbe, ouăle de prepeliță trebuie să stea la temperatura camerei cca 20 de minute. Dacă vrei să nu te complici, folosești ouă de găină pe care le fierbi 10 minute, dar ele nu vor fi la fel de delicate și spectaculoase în piftie ca ouăle de prepeliță.
- Desprinzi de pe os carnea răcită, păstrezi patru bucăți mai mari (pentru fiecare porție și bol), restul o tai mărunt.
- Tai morcovii rondele și ouăle în jumătăți, pregătindu-le pentru bolurile de piftie.
- În fiecare dintre cele patru boluri pui straturile piftiei: rondele de morcov, pătrunjel, jumătățile de ou, bucata de carne, carne tocată. La final, torni supa în fiecare bol până la umplere.
- Ții la frigider (la rece) peste noapte (sau 10-12 ore) bolurile (castroanele) cu piftie.
- La final, răstorni bolurile în farfuriile din care servești piftia. Poftă bună!
Credit foto: New Africa/ Shutterstock