loader

Mărturisiri emoţionante la Ora Regelui, de la TVR 1

RECOMANDARI

Sâmbătă, 13 aprilie, ora 13.00, şi pe online, la www.tvrplus.ro

 

Sâmbătă, la Ora Regelui, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări ultima parte a documentarului Întoarcerea Regelui, povestea Muzeului Militar Naţional, un interviu emoţionant cu Florin Postolachi, preşedintele Asociației „15 Noiembrie 1987” (Majestățile Lor Regele Mihai şi Regina Ana sunt membri de onoare ai asociaţiei), dar şi mărturisirea emoţionantă a Cameliei Csiki, realizatoarea ediţiei de sâmbătă Ora Regelui, despre momentele tensionate când muncitorii de la Braşov au ieşit în stradă în 15 Noiembrie 1987. Săptămâna „altfel” la Palatul Elisabeta şi aniversarea a 100 de ani ai Academiei de Studii Economice, eveniment la care instituţia a primit în dar o decorație regală, sunt alte subiecte ale emisiunii Ora Regelui de la TVR 1.

Ultima parte a documentarului Întoarcerea Regelui, realizat de Camelia Csiki în 2008, prezintă evenimentele organizate în Bucureşti şi la Castelul Peleş din Sinaia, unde Majestăţiile Lor Regina Ana şi Regele Mihai şi-au serbat Nunta de Diamant. A fost prima aniversare a căsătoriei celor doi regi organizată în România. Cu această ocazie, Casa Regală a României a adus în ţara noastră, pentru prima dată, majoritatea capetelor încoronate din Europa, cu care a stat de vorbă şi realizatoarea documentarului.

Povestea Muzeului Naţional Militar Regele Ferdiand I şi a obiectelor de patrimoniu păstrate aici de zeci de ani, după ce au fost donate de Familia Regală, continuă şi în ediţia din 13 aprilie a Orei Regelui. Toţi regii României au avut o educaţie militară, aşa se face că iniţiativa deschiderii unui muzeu militar a venit de la sine pe vremea Regelui Ferdinand. La Ora Regelui vă sunt prezentate câteva dintre uniformele militare care au aparținut Regilor Carol I, Ferdinand, Maria şi Carol al Doilea.

Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana sunt membri de onoare ai Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, a muncitorilor braşoveni care au ieşit în stradă împotriva regimului Ceauşescu. Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta povesteşte cu lacrimi în ochi că, în exil fiind, Regele Mihai a suferit când a aflat despre drama braşovenilor care au fost arestaţi după evenimentele de la Braşov din 1987, bătuţi în beciurile Miliţiei şi Securităţii şi apoi deportaţi. La Ora Regelui, urmăriţi un interviu emoţionant cu Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”, realizat în faţa fostului arest al Securităţii.

La rândul său, Camelia Csiki povesteşte despre acele momente, aşa cum le-a văzut ea, elevă fiind. „Mă bucur că prezint la una dintre cele mai bune emisiuni ale TVR povestea muncitorilor care au ieşit în stradă în 15 Noiembrie 1987. Vă mărturisesc că eram elevă atunci şi nu pot uita evenimentele de la Brașov, mai ales că am fost martor la modul în care fostul regim a încercat să şteargă orice urmă a evenimentelor. Şcoala la care învăţam era chiar în centrul Braşovului, lângă fostul Comitet Judeţean de Partid şi Primărie - unde avuseseră loc evenimentele. În dimineaţa zilei de 16 noiembrie 1987, când am venit la şcoală, de la fereastră am văzut urmele revoltei. Erau pe jos portretele soţilor Ceauşescu, steaguri, tablouri şi cărţi ale PCR sau care îi omagiau, mobilier de birouri, în parte arse sau rupte de muncitorii care au ieşit în stradă, amestecate cu kilograme de alimente - cum nu găseai în magazine pe atunci: portocale,  banane, salam de Sibiu, pâine. Alimentele fuseseră scoase din cantina fostului Comitet Judeţean de Partid şi aruncate de protestatari pentru a demonstra cum trăiesc cei care îi conduceau faţă de majoritatea populației care avea mâncarea raţionalizată. Sediul CC avea geamurile sparte şi era devalizat. În ziua aceea, am făcut ore fără pauze şi în clasa noastră, în dreptul ferestrei, a stat un individ, care a plecat după 4-5 ore. În timpul acesta, auzeam cum se şterg urmele revoltei – dar nu aveam voie să ne apropiem de fereastră. La prânz, când a ieșit din clasă securistul, am sărit toţi la geam… sediul CC părea nou, era totul zugrăvit, ferestrele fuseseră înlocuite,  iar trotuarele din faţă fuseseră spălate pentru a nu mai rămâne nicio urmă a revoltei. Mi-a fost frică şi să-i întreb pe părinţii mei acasă ce s-a întâmplat! Am aflat după câteva seri de la Radio Europa Liberă, că în parelel începuseră arestările munictorilor.” (Camelia Csiki)

Producător tv: Camelia Csiki

 

Despre Ora Regelui la TVR 1:

Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti. În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR - realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Maria Cristina Ţilică - apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii. Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro.

 
„Legendele marelui ecran”: Denzel Washington. Pe 18 ianuarie, la TVR Cultural

Deține recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar ale unui actor afroamerican. Denzel Washington este câştigătorul a două premii Oscar: ...

Reînvestirea lui Donald Trump la Casa Albă, live la TVR

În perioada 19-21 ianuarie, urmărim la TVR INFO şi TVR 1 programe speciale, transmisiuni în direct, analize şi dezbateri referitoare la ...

Teoria conspirației: Omul nu a ajuns pe Lună... Primul cosmonaut român, invitat la „Breaking Fake News”

„Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”! După 55 de ani de la rostirea frazei de către astronautul Neil Armstrong când a păşit ...