loader
Foto

Marte a găzduit un lac mai mare decât oricare de pe Pământ

Cu mult timp în urmă, Marte era o planetă plină de apă. Imaginile capturate de Camera Stereo de Înaltă Rezoluţie (High Resolution Stereo Camera - HRSC ) de la bordul Mars Express - prima misiune europeană pe Marte - descriu trecutul hidrologic al planetei roşii.

 

De la începutul operațiunilor științifice, în 2004, Mars Express a oferit vederi uluitoare ale lui Marte în trei dimensiuni, cea mai completă hartă a compoziției chimice a atmosferei, demonstrând că planeta a adăpostit cândva condiții de mediu care ar fi fost potrivite pentru viață.

Recent, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a făcut publice imagini din zona denumită Caralis Chaos, unde se spune că apa era din abundenţă.

Regiunea conține de fapt mai multe bazine, care împreună formează rămășițele unui vast lac, ce acoperea o suprafață de peste un milion de kilometri pătrați: Lacul Eridania, care ar fi putut umple de aproape trei ori Marea Caspică – cel mai mare lac de pe Pământ.

Lacul a existat probabil în urmă cu aproximativ 3,7 miliarde de ani, mai întâi ca un corp mare de apă și mai târziu într-o serie de lacuri mai mici, izolate, în timp ce planeta a început să se usuce. În cele din urmă, acest lac, odată colosal, a dispărut complet, împreună cu restul apei de pe planetă. Astăzi, Marte este de 1.000 de ori mai uscată decât cel mai uscat deșert de pe Pământ.

Cadrele analizate prezintă rămășițele unei vechi albii, acum plină de numeroase movile despre care se crede că s-au format pe măsură ce vânturile marțiene au măturat praful peste planetă.

În ultimii 20 de ani, HRSC al navei spațiale a dezvăluit multe despre suprafața diversă a lui Marte. Imaginile sale arată totul, de la creste și șanțuri sculptate de vânt până la dolinele de pe flancurile vulcanilor, la cratere de impact, canale ale râurilor și urme de lavă. Misiunea a fost extrem de productivă, contribuind la o mai bună înțelegere a „vecinului” nostru planetar.

Camera Stereo de Înaltă Rezoluție de pe Mars Express (HRSC) a fost dezvoltată și este operată de Centrul Aerospațial German (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR).

(w882) Lac Marte

Imaginea topografică a regiunii lui Marte cunoscută sub numele de Caralis Chaos, unde se crede că a existat apă din abundenţă, a fost creată din datele culese de Mars Express al ESA la 1 ianuarie 2024 și se bazează pe un model digital de teren al regiunii, din care poate fi derivată topografia peisajului. Părțile inferioare ale suprafeței sunt afișate în tonuri de albastru și violet, în timp ce regiunile de altitudine mai înaltă apar în culori deschise și nuanţe de roșu, așa cum este indicat pe scara din dreapta sus.

***

Credit: ESA/DLR/FU Berlin

ESA - Illustration by Medialab

Logo

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Gabriela Szabo: Nu atingi performanţa fără multă seriozitate şi disciplină

Gabriela Szabo a devenit campioană europeană la doar 15 ani, o vârstă la care majoritatea adolescenților își îndreaptă atenția către distracții ...

Aitana, un autentic safari african în Europa

Aitana, un autentic safari african în Europa

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Situat în estul Spaniei, lângă orașul Penáguila, în munți, la o altitudine de 1000 de metri deasupra nivelului mării, la 145 km de La Zenia, ...