loader
Foto

Galerie foto

Marlene Dietrich revine la TVR 2 cu „Shanghai Express”

Telecinemateca v-a adus miercuri, 13 iulie, cel de-al doilea film din seria dedicată actriţei de origine germană. „Shanghai Express” a fost difuzat de la ora 20:10.

 

În 1931, pasagerii unui tren care străbate China frământată de război civil sunt mai preocupaţi de prezenţa printre ei a frumoasei Shanghai Lily, o tânără femeie cu reputaţie îndoielnică, decât de pericolele care i-ar putea pândi în lunga lor călătorie. Când un grup de rebeli opreşte trenul şi-l ia ostatic pe dr. Harvey, fostul iubit al lui Lily, aceasta îl salvează, vrând să-i demonstreze că sentimentele ei nu s-au schimbat.

Filmul Shanghai Express a fost lansat în 1932 şi, pentru Dietrich, a fost al patrulea lungmetraj regizat de Josef von Sternberg. De-a lungul carierei, cei doi au mai colaborat la producţii ca The Blue Angel (1930, filmul care i-a adus faima internaţională), Morocco (1930) sau Desire (1936).

Shanghai Express s-a bucurat de un succes extraordinar în cinematografele americane, a încasat, la vremea respectivă, 3,7 milioane de dolari, fiind şi cel mai de succes lungmetraj rezultat din colaborarea von Sternberg-Dietrich. The New York Times a văzut în film drept o rampă de lansare pentru actriţă, spunând că „ea oferă o interpretare impresionantă. Este nepăsătoare, dar neînfricată în rolul lui Lily. Trece prin scenele sale cu pleoapele sale grele, fumând din cigaretă. Îşi măsoară fiecare cuvânt şi, totuşi, nu este lentă în discursul său pronunţat cu accent străin”.

Revista Senses of Cinema spunea că Shangai Express este „un exerciţiu al abundenţei şi excesului în fiecare domeniu; efectele vizuale sunt copleşitoare şi somptuoase, costumele – bogat împodobite şi extravagante; iar totul este suprins în cea încîntătoare cinematografie alb-negru pe care o poţi găsi”.

Lungmetrajul lui von Sternberg rămâne în istoria filmului pentru stilul său de filmat alb-negru clarobscur şi a fost  nominalizat la trei premii Oscar (film, regie, imagine) câştigând la cea de-a treia categorie.

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.