loader
Foto

Galerie foto

Marlene Dietrich provoacă un „Scandal internaţional”

Miercuri, 21 septembrie, Telecinemateca  difuzează ultimul film din seria dedicată marii actriţe Marlene Dietrich. Comedia clasică din 1948, nominalizată la Oscar, începe la 19:55, cu un argument din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

„A Foreign Affair” este o comedie romantică din 1948, regizată de Billy Wilder, unul dintre cei mai buni regizori din epoca de aur a Hollywoodului, cunoscut pentru filme ca Some like it hot, The Apartment, Sabrina şi câştigător a şase premii Oscar. În timp ce se afla pe frontul german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lui Billy Wilder i s-a promis că guvernul american îi va oferi susţinere dacă va face un film despre Germania ocupată de Aliaţi, iar el a profitat de această ocazie, făcând scenariul pentru „Scandal internaţional” împreună cu Charles Brackett şi Richard L. Breen.

În Berlinul ocupat de Forţele Aliate, Phoebe Frost (Jean Arthur), membră a Congresului SUA, are misiunea de a supraveghea comportamentul ofiţerilor americani. Auzind zvonul că Erika (Marlene Dietrich), fosta amantă a unui criminal de război şi cântăreaţă de cabaret, a devenit „protejata” unui ofiţer american, ea îl desemnează pe căpitanul John Pringle (John Lund) să se ocupe de depistarea suspectului... fără a bănui că Pringle însuşi este omul căutat.

Marlene Dietrich a fost prima alegere a lui Wilder pentru rolul Erikăi, iar Friedrich Hollaender deja compusese trei cântece pentru ea („Black Market", „Illusions" şi „The Ruins of Berlin"), însă Wilder a crezut că ea s-ar opune unui rol în care ar portretiza o femeie care a colaborat cu naziştii. În drum spre casă, Wilder s-a oprit la Paris pentru a-i afla părerea lui Dietrich despre un screen test pe care l-a făcut cu actriţa June Havoc. „Critica şi propunea sugestii încontinuu... iar în final i-am zis, ca şi cum ideea mi-ar fi venit pe loc, «Marlene, doar tu poţi juca acest rol». Şi ea a fost de acord cu mine”, povestea Wilder într-un interviu scriitoarei americane Charlotte Chandler pentru biografia „Nobody's Perfect: Billy Wilder, A Personal Biography”.

După premiera sa, criticul Bosley Crowther scria în The New York Times că filmul este „o comedie spilcuită care spune câteva lucruri crunte şi realistice”. „S-ar putea ca să nu fie pe plac Congresului şi chiar Armata s-ar putea să-l găsească drept ruşinos. (...)”, adăuga el, făcând referire la criticile fine pe care filmul le face la adresa Armatei într-o perioadă destul de vulnerabilă pentru SUA.

Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cea mai bună imagine şi pentru cel mai bun scenariu adaptat.

***

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

Logo

 
Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...