loader
Foto

Galerie foto

Marlene Dietrich, conducătoarea şatrei

Penultimul film din seria Telecinematecii dedicată marii actriţe Marlene Dietrich este „Linia Vieţii” (Golden Earrings), o comedie din 1947, în care joacă alături de Ray Milland. Îl puteţi urmări miercuri, 14 septembrie, de la ora 20:10, la TVR 2.

 

După o absenţă de trei ani, în 1947 Marlene Dietrich revenea în cetatea filmului cu „Linia vieţii” (Golden Earrings), un film romantic despre spionaj. Acţiunea filmului are loc în 1939, chiar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Marlene Dietrich joacă alături de Ray Milland, actorul care a luat Oscarul pentru cea mai bună interpretare în „The Lost Weekend” (1945).

În 1939, ofiţerul englez Ralph Denistoun primeşte misiunea secretă de a intra în Germania nazistă pentru a recupera formula unui gaz otrăvitor. În mod surprinzător, aliaţii săi în periculoasa misiune vor fi frumoasa ţigancă Lydia şi şatra ei.

Pentru „Linia vieţii”, Marlene Dietrich s-a inspirat din viaţa romilor din taberele stabilite de-a lungul Senei (la vremea respectivă, ea locuia la Paris), iar când au început filmările ea a venit cu propria sa recuzită, care includea costume ţigăneşti autentice şi a insistat să-şi joace rolul desculţ, pentru o mai mare autenticitate.

Deşi criticii nu au fost prea generoşi în laude la adresa „Liniei vieţii”, lungmetrajul s-a bucurat de un mare succes în box office, aducându-i studioului Paramount venituri de şapte ori mai mari decât au investit în producerea filmului.

Filmul s-a bucurat de popularitate, pe de-o parte datorită piesei „Golden Earrings”, care a devenit un hit în America, dar şi datorită criticilor vehemente aduse de Legiunea de Decenţă a Bisericii Catolice, care a condamnat filmul, pentru că au fost prezentate scene cu un bărbat şi cu o femeie care locuiau împreună, deşi nu erau căsătoriţi.

Bineîneţeles, lungmetrajul nu se putea bucura de un mare succes fără prezenţa lui Marlene, care într-adevăr a furat lumina reflectoarelor, deşi Ray Milland a fost actorul principal. Aşa cum notează şi site-ul Turner Classic Movies, publicul american era nerăbător să o revadă pe actriţa care, conform opiniei populare, ar fi ajutat ţara la câştigarea războiulu.

***

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

 

Logo

 
Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...