loader
Foto

Mariupol. Rezistenţa unui oraş, documentar Ucraina 2022, în exclusivitate la TVR1

Trei femei şi doi bărbaţi, locuitori ai oraşului Mariupol au povestit ce au văzut şi simţit, cum şi ce decizii au luat în vreme de război, în prima lună de invazie a ruşilor. Documentarul s-a difuzat joi, 17 noiembrie, ora 22.00, la TVR 1.

 

„Mariupol. Rezistenţa unui oraş (Mariupol. UNLost Hope, Ucraina, 2022)” este cronica rezistenţei unui oraş în care totul a fost distrus, mai puţin speranţa. Este cel de-al treilea documentar din seria de filme realizate de Organizaţia Producătorilor Ucraineni (OUP) şi programate de TVR 1 în această lună.

Producţia prezintă mărturii ale unor oameni obişnuiţi, martori ai distrugerilor şi crimelor din timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Trei femei şi doi bărbaţi, locuitori ai oraşului Mariupol povestesc ce au văzut şi simţit, cum au luat decizii în vreme de război, în timpul invaziei.

(w882)

(w882)

În mai puţin de o lună, jurnalista Nadia Sukhorukiva din Mariupol a fost martorul a sute de vieţi pierdute. În tot acest timp, a scris despre războiul pe care îl trăiau ea şi conaţionalii ei. Notelor de jurnal ale jurnalistei Nadia Sukhorukiva, una dintre eroinele din Mariupol, li se dă o voce în documentarul pe care telespectatorii l-au urmărit în premieră la TVR 1 joi, 17 noiembrie, de la ora 22.00. De altfel, scrierile sale reprezintă singurele comentarii din off pe care le ascultăm, documentarul bazându-se numai pe declaraţiile, vorbele celor pe care războiul i-a împresurat în Mariupol.

(w882)

jurnalista Nadia Sukhorukiva

Mariupol era modern, european, un oraş incredibil de frumos, la malul mării. Şi apoi au venit „fraţii”... şi totul s-a terminat.

(w882)

Pe 2 martie, când au început bombardamentele, eram în travaliu, în spital... În maternitatea nr. 3... Era atât de mult sânge pe holurile spitalului încât băltea sub picioare.

Au bombardat teatrul, loc devenit adăpost pentru femei însărcinate şi pentru copii. Deşi în faţa teatrului, cu litere mari, pe asfalt stătea scris „COPII” ... Sute de oameni au murit la Drama Theater.

(w882)

Cel mai greu lucru a fost să nu-mi pierd minţile... Viaţa ta nu mai ţine de tine. Depinde de alţi oameni, care te pot împuşca, ucide, fără niciun motiv.

(w882)

Documentarul „Mariupol. Rezistenţa unui oraş” a fost transmis în exclusivitate la TVR 1, joi, 17 noiembrie, de la ora 22.00.

Produse de Organizaţia Producătorilor Ucraineni (OUP), creată în martie 2022, imediat după începerea războiului, documentarele pe care TVR 1 le difuzează în premieră în serile de joi din această perioadă ne arată şi un altfel de răspuns al Ucrainei faţă de invazia rusă în ţara vecină. Organizaţia Producătorilor Ucraineni şi-a propus să creeze proiecte documentare și de ficțiune despre agresiunea militară rusă în Ucraina, să sprijine profesioniștii din cinema în aceste vremuri grele și, prin intermediul acestora, să spună lumii povești personale într-un mod direct.

(w882)

Echipa de realizare a documentarului:

Idee  - Tala Prystaetska; Regizor - Max Lytvynov; Jurnalist - Natalia Kruzhylina; Operator - Yuriy Smetanin; Producători - Organizaţia Producătorilor Ucraineni (OUP), Volodymyr Borodyansky, Iryna Plakhotniuk.

 

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...