loader
Foto

„Marioara Murărescu rămâne modelul de realizator de emisiuni folclorice”

În anul 40 al celui mai iubit și popular program de folclor – „Tezaur folcloric”, echipa acestei emisiuni își exprimă recunoștința pentru Marioara Murărescu, realizator de excepție al Televiziunii Române.

 

În anul 1982 s-au făcut primele filmări, înregistrări pentru emisiunea „Tezaur folcloric”, iar primii invitați ai acestor filmări au fost taragotistul Dumitru Fărcaș, interpreta Sava Negrean Brudașcu și Orchestra „Mărțișorul”, din Cluj Napoca, Lucreția Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Grigore Leșe, Mariana Anghel și alții, la care s-au adăugat formații instrumentale, vocale și coregrafice.

„Marii artiști ai României, deja consacrați sau aflați în plin proces de afirmare au venit, din toate zonele țării, cu zestrea lor folclorică, aducând astfel în faţa telespectatorilor un program conceput pe ideea de accesibilitate, originalitate, autenticitate, la cel mai înalt nivel. Tezaurul folcloric a reprezentat nu doar o rampă de lansare și de afirmare pentru interpreții de folclor, ci și un program care să creeze o adevarată mentalitate pentru ceea ce trebuie și cum să fie un interpret de folclor, un creator din domeniul artei și culturii tradiționale, un etalon atunci când vorbim despre un program de promovare a satului românesc, de promovarea a valorilor naţionale”, spune Gheorghiţa Nicolae, cea care a dus mai departe „Tezaurul folcloric” după dispariţia Marioarei Murărescu. Pe 30 ianuarie 2023 se împlinesc 9 ani de când Marioara Murărescu ne-a părăsit.

(w882)

„O echipă de profesionişti, creată anume în acest scop, având în frunte un om cu dragoste pentru folclorul românesc, doamna Marioara Murărescu, a preluat sarcina de a produce un program cu o asemenea orientare, echipa având în spate experiența și munca desfășurate în acest domeniu”, povesteşte Gheorghiţa Nicolae.

(w882)

Marioara Murărescu alături de echipa sa au reuşit să impună acest program care, astăzi, este cel mai popular şi iubit program de folclor - Tezaur folcloric. Munca în echipă, devotamentul fiecărui membru în parte, cunoașterea în profunzime a domeniului, păstrarea criteriilor de valoare a tot ce înseamnă conținut și modalități de prezentare au dus la crearea unui produs de esență în peisajul media. „Mărioara Murărescu a pornit la drum, în realizarea acestui program, amintind aici, cu multă recunoştință, pe Aurelia Ticulescu, pictor scenograf – care, prin creațiile domniei sale, a dat personalitate și unicitate „Tezaurului folcloric”, pe regizorii tv: Marie Jeanne Gherghinescu, Gini Ignat, Iolanda Miricioiu, pe directorii de imagine: Doina Ansatasiu, Constantin  Manoilă, Laurențiu Popescu, Ovidiu Guzu, Viorel Sergovici, Traian Andronic, Dragoş Imireanu; regizorii muzicali: Dani Constantin, Liana Elekeș. De asemenea, toată recunoștința noastră pentru: Daniel Teculescu, Viorel Constantin (maeştri sunet); editorii de imagine: Constantin Marciuc, Emil Bedreag, Rodica Rădulescu, Mihai Rădulescu, Simona Galbură, Oana Gheorghe, Robert Cișmigiu - regizor de platou; editorii de sunet: Mihaela Căpitanu, Gigi Melinte, Marius Marin, organizatorii producţie: Mariana Lazăr, Marinela Gomoescu. Totodată, din echipa editorială au făcut parte: Patrița Stoican (consilier), redactori: Maria Tănase Marin și Mircea Neacșa”.

(w882)

Aceste principii s-au păstrat în realizarea emisiunii și după anul 2014 (anul dispariției doamnei Marioara Murărescu), bineînțeles, cu adaptarea la realitățile survenite în timp, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al locului de exprimare artistică, al formelor de prezentare, al conținutului. Dând noi străluciri „Tezaurului folcloric”, prin noi colaborări cu instituții de artă și cultură, cu alți organizatori de evenimente și concerte, cu interpreți mari care, odinioară, se lansau în emisiunea „Tezaur folcloric”, ajunși în timp iubiţi de public, cu interpreți din generația tânără care vin din urmă.

(w882)

„Cunoscând-o de peste 35 de ani, ca interpret, coordonator de formații folclorice și de 20 de ani, ca membră a echipei „Tezaur folcloric”, consider că seriozitatea cu care privea fiecare demers, fiecare detaliu, în realizarea programului de la TVR 1 a constituit una dintre calitățile esențiale ale Marioarei Murărescu. La care se adaugă, binenteles, înțelegerea rolului unui realizator al Televiziunii Naționale. Realizator al unui program care, prin conținutul accesibil, atractiv, cuprinzător al domeniului, prin formele și modalitățile de prezentare (modalități tehnice, scenografice), să informeze corect, echilibrat, plăcut, educativ, cu un nivel înalt al moralității profesionale, o realitate: realitatea folclorului românesc, la Televiziunea Romană. Prin toate acestea și prin dăruirea de sine, prin implicarea în actul artistic, Marioara Murărescu rămâne modelul de realizator de emisiuni folclorice”.

(w882)

După dispariția realizatoarei Marioara Murărescu (ianuarie 2014), Televiziunea Română a considerat de cuviință că, în memoria sa, „Tezaurul folcloric” trebuie să meargă mai departe, păstrându-l în grilă ca pe un bun cultural-artistic de valoare al TVR, program care să amintească de numele realizatorului de excepție Marioara Murărescu. Îl urmărim în continuare duminica, de la ora 13.00, la TVR 1.

„De altfel, realizarea emisiunii „Tezaur folcloric” a revenit echipei formate și instruite chiar de Marioara Murărescu, proces inițiat, încă din anul 2003, până în anul 2014, anul plecării domniei sale în lumea cea fară de dor cum, adesea, îi plăcea să spună în comentariile sale”, adaugă Gheorghiţa Nicolae, producătorul emisiunii „Tezaur folcloric”, începand cu anul 2006. I s-au alăturat Sergiu Marinescu - jurnalist, component al vechii echipe şi Roxana Ionela Popuşoi, jurnalist, astăzi îndeplinind funcţia de producător.

(w882)

În semn de respect, concertele „In memoriam Marioara Murărescu” și ediţiile speciale „Tezaur folcloric” - realizate în coproducție cu instituții de artă și cultură din țară au avut, de asemenea, menirea să păstreze vie memoria Marioarei Murărescu.

(w882)

„Apoi, păstrarea standardelor înalte ale emisiunii Tezaur folcloric, emisiune aflată constant în fruntea audienţelor Televiziunii Române, prin multă muncă şi seriozitate din partea echipei pe care și-a dorit-o și a pregătit-o, la care s-au adaugat, în diferite perioade, și alți specialiști ai Televiziunii Române, reprezintă actul suprem de păstrare a memoriei realizatorului Marioara Murărescu. Le mulțumim tuturor colegilor care au rămas din vechea echipă sau au venit alături de noi, pe parcurs, la realizarea acestui program, oameni dedicați emisiunii Tezaur folcloric. Printre aceştia, Aurelia Ticulescu, Iolanda Miricioiu, Silvia Coman, Lucian Bujor, Viorel Pițigoi, Laurențiu Popescu, George Negrilă, Liana Elekes, Dani Constantin, Liviu Elekeș, Marius Nechita, Oana Gheorghe, Simona Galbură, Gigi Melinte, Marius Marin, Flori Minea, Carmen Stoica, Carmen Vrabete, Florin Milian, Micu Daniel, Marinela Gomoescu, Bogdan Onea, Mihaela Neagu, Adi Banică, Gabriel Șerban, Marian Zamfir, Doru Raiciu, Sorin Vilău și mulți alții, cărora le mulțumim”, spune Gheorghiţa Nicolae.

(w500)

„Faptul că, în continuare, echipa emisiunii Tezaur folcloric este solicitată să realizeze coproducții cu majoritatea marilor ansambluri din țară, cu organizatori de mari evenimente și spectacole, că marii artiști participă la această emisiune, evocând mereu momente din colaborările cu Marioara Murăescu, că fiecare tanăr interpret își dorește să fie invitat în cadrul emisiunii Tezaur folcloric, toate acestea reprezintă o recunoaștere a valorii echipei formate în spiritul Marioarei Murărescu.

(w882)

Distincțiile și titlurile obținute în timp de echipa emisiunii Tezaur folcloric, din partea instituțiilor de artă și cultură din țară, din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale (2018) reprezintă o altă modalitate de păstrare a memoriei Marioarei Murărescu.

Prin tot ceea ce a realizat și realizează echipa emisiunii Tezaur folcloric, începand din anul 2014 (anul dispariției Marioarei Murarescu) și pană astăzi, aduce un omagiu Marioarei Murărescu, realizator de excepție al Televiziunii Romane.

Cinstită-i fie memoria!”

(w882)

Gheorghița Nicolae, jurnalist, specialist în Etnologie și Folclor, prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric”, la TVR 1

Logo

 
Florina Constantinescu: „La duet, aş urca pe scenă cu bunica mea”

La debutul sezonului 5 al îndrăgitului talent-show cu copii „Vedeta familiei”, gazda emisiunii, Florina Constantinescu ne introduce în atmosfera ...

„Swift vs. Trump”, în contextul alegerilor prezidențiale americane

Vedeta pop mondială Taylor Swift face rareori comentarii politice directe. Totuși, în contextul alegerilor prezidențiale americane din 2024, ea ...

Despre „Anul Nou care n-a fost”, în prima ediţie a sezonului de „Nocturne”

Un dialog captivant cu realizatorii filmului ce a pus pe podium, anul acesta, cinematografia românească ne propune Marina Constantinescu în ...