Jurnaliști, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre semnificaţia acestei sărbători în viaţa lor, dezvăluindu-ne o altă latură a personalităţii lor.
E vremea poveştilor. E vremea familiilor strânse în jurul mesei, a bucuriei, a înţelegerii şi păcii. E vremea în care lăsăm deoparte, chiar şi pentru câteva zile, grijile cotidiene, pentru a ne întoarce la noi înşine. La ce e cu adevărat important.
Televiziunea Română ia parte la toate evenimentele majore din viaţa neamului nostru. Iar această perioadă abundă în momente ce merită marcate! Hai mai bine despre... Crăciun să povestim, ar spune acum Creangă. „Zi-le de Sărbătoare” este şi titlul campaniei TVR în care jurnalişi, vedete, oameni de televiziune îşi dezvăluie o altă latură a personalităţii lor, una sensibilă, lăsându-ne să le cunoaştem o parte a sufletului care îi arată aşa cum sunt: oameni.
Iată ce ne povesteşte jurnalista TVR Maria Smarandache, cea care aduce telespectatorilor cele mai proaspete ştiri politice, economice şi sociale la „INFO Plus” şi prezintă „Banii azi” de la TVR INFO:
Care sunt cele mai frumoase amintiri despre Crăciunul petrecut în familie?
Crăciunul este cea mai importantă şi cea mai frumoasă sărbătoare la noi în familie. Provin dintr-o familie mare, cu mulţi fraţi, multe surori, mulţi nepoţi. Ne adunăm de fiecare dată la slujbă, la tata-popa – este cumnatul meu cel mare – după care mergem la el la masă cu toţii. Sunt colinde, cântă nepoţii mei colinde şi, bineînţeles, sunt răsplătiţi de toată lumea – avem şi un tarif, pentru că au crescut... :) Şi mai facem ceva extrem de frumos, de câţiva ani – Secret Santa. Reuşim să păstrăm secretul şi să oferim cadouri. Culmea, nu ştiu cum ne iese, dar ne-a ieşit de fiecare dată.
La ce te gândești prima dată când auzi Crăciun? Cu ce asociezi această sărbătoare?
Crăciunul, pentru mine, înseamnă familie, înseamnă iubire, înseamnă respect, înseamnă încredere. Aşa aş putea eu să definesc Crăciunul. Este locul în care te simţi extraordinar de bine şi cred că cine nu are parte de astfel de clipe trebuie să ridice o mână şi să zică: „Sunt aici, ajutaţi-mă! Vreau şi eu alături de voi!” Cu siguranţă, sunt foarte mulţi oameni care îşi doresc să-i primească, în ziua de Crăciun, pe cei care n-au trăit n-au trăit astfel de experienţe.
De ce este Crăciunul special pentru tine?
Ziua de Crăciun este extrem de importantă pentru mine, este una dintre cele mai importante zile de peste an. Este momentul de renaştere, eu aşa-l simt. Renaştem, de fiecare dată, de Crăciun, şi pornim aşa, ca un bebeluş – începem să învăţăm să mergem, să mâncăm, să vorbim, să iubim, să trăim, să zâmbim.
Povestește-ne o faptă bună făcută de tine, demnă de spiritul Crăciunului.
Se spune că despre faptele bune nu trebuie să vorbeşti, că cestea se fac în tăcere, nu trebuie să ştie stânga ce face dreapta. Dar mie îmi place, de Crăciun, şi nu numai de Crăciun, să fiu alături de oamenii care au nevoie. Şi când zic „oamenii care au nevoie”, nu mă refer numai la copii, persoane în vârstă, care sunt din medii defavorizate. Nevoi avem cu toţii, toţi de lângă noi – de o vorbă bună, de un sfat, de o prietenie, de o surpriză, de... de un zâmbet. De multe ori, îmi place să merg pe stradă sau în mijlocul de transport în comun şi, dacă văd pe cineva care e posomorât, sau e trist, sau îngândurat, şi se intersectează privirile noastre, să-i zâmbesc. Şi îmi dau seama că i-am făcut un bine, pentru că şi omul respectiv îmi zâmbeşte. Deci, a ieşit din gândurile acelea care, poate, îl frământau sau îl apăsau.