„Marele jaf al trenului” ne poartă în urmă cu 55 de ani, când între Glasgow şi Londra s-au furat, din trenul poştal, 2,6 milioane de lire. Vedem filmul despre celebrul jaf din Anglia, la TVR 1, pe 21 şi 22 mai, de la 22.10.
Marţi, 21 mai şi miercuri, 21 mai, la TVR 1 vedem un film de acţiune englezesc, producţie 2013. Este vorba despre Marele jaf al trenului (THE GREAT TRAIN ROBBERY – Marea Britanie, 2013), nominalizat BAFTA în 2014.
Filmul urma să fie lansat în August 2013, când s-ar fi împlinit 50 de ani de la marele jaf al trenului, dar a fost împins către luna decembrie a acelui an, din motive de programare tv.
„Marele jaf" s-a petrecut în realitate în data de 8 august 1963, când, între Glasgow şi Londra, s-au furat, din trenul poştal, 2,6 milioane de lire. Prima parte a mini-seriei reflectă întâmplările din perspectiva atacatorilor, iar partea a doua, din perspectiva poliţiştilor care pornesc pe urmele hoţilor. La TVR 1, vedem prima parte a filmului marţi, de la ora 22.10, partea a doua urmând a fi difuzată miercuri, la aceeaşi oră.
Atacul a fost organizat după un plan care seamăna cu unul militar. Banda, formată din 15 oameni, a atacat trenul când acesta a ajuns la un pod. În ziua atacului, şeful bandei împlinea 34 de ani. Banii au fost împărţiţi între membrii, iar fiecare a încercat să se facă dispărut. După o urmărire masivă a poliţiei, primele arestări au avut loc la doar 6 zile de la jaf. În şase luni, au fost prinşi 12 dintre cei 15 membri ai bandei, ei fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea care au însumat 300 de ani.
Marele jaf al trenului poartă semnătura a doi regizori: Julian Jarrold şi James Strong şi încearcă să urmărească firul poveştii pornind de la declaraţiile oamenilor-cheie care au fost implicaţi în jaful din 8 august 1963. Cu Robert Glenister, Jack Roth şi Luke Evans în distribuţie, filmul ne poartă într-o adevărată aventură care dă fiori pe şira spinării.
Povestea începe în noiembrie 1962 şi analizează modul în care jaful a fost inspirat, planificat, repetat şi executat. Început cu un jaf timpuriu şi îndrăzneţ pe Aeroportul Heathrow, filmul descrie cum liderul Bruce Reynolds a condus şi a întărit echipa pentru a viza trenul de la August Bank în 1963, din Glasgow. În cea de-a doua parte, „The Great Train Robbery, A Copper's Tale”, regizorii se apleacă asupra echipei de detectivi în încercarea lor neobosită de a îi aduce pe hoţi în faţa justiţiei.
Scenariul filmului îi aparţine lui Chris Chibnall, cunoscut pentru munca sa la filmele Doctor Who (2005), Torchwood (2006), Life on Mars (2006).
Ronald Biggs, unul dintre ultimii supravieţuitori ai marelui jaf al trenului, a decedat pe 18 decembrie 2013, în aceeaşi zi în care acest film a fost pentru prima dată prezentat publicului.