loader
Foto

Magia călătoriilor în jurul lumii, la TVR 2

Noi lucruri de aflat, locuri de descoperit, oameni de cunoscut prin reportajele din seria 360 Geo. De la cele mai căutate zone pentru scufundări din Filipine, la Ecuador - cealaltă patrie a ciocolatei, pe culmile uriașului Grossglockner și în Alsacia, în căutarea reginei instrumentelor muzicale.

 

Luni, 21 octombrie, ora 10:30

Filipine – protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection, Franţa-Germania, 2014)

Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Marți, 22 octombrie, ora 10:30

Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Varietatea de arbori de cacao Nacional ce provine din Ecuador se mai numeşte şi "Cacao Theobroma" sau "mâncarea zeilor". Fructele sale cresc în provinciile îndepărtate şi în satele de pe râurile Santiago şi Napo.

Aromele speciale ale Theobroma sunt căutate de cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri ai lumii; drept urmare şi producătorii săraci din zonă au o sursă stabilă de venit.

Realizator: Thérèse Engels

Miercuri, 23 octombrie, ora 10:30

Orgile din Alsacia (Alsace, terre d’orgues, Franţa-Germania, 2021)

Dintre cele peste 8.000 de orgi din Franţa, cele mai multe se află în Alsacia, circa 1.250. Fabricarea, restaurarea şi întreţinerea acestor « regine ale instrumentelor »  constituie o artă practicată de secole.

Realizator: Vincent Froehly

Joi, 24 octombrie, ora 10:30

Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Vivre au pied d’un géant, Franţa-Germania, 2010) Redifuzare

Cel mai înalt munte din Austria, Grossglockner, din masivul Hohe Tauern, ajunge până la altitudinea de 3.798 de metri. Acest vârf maiestuos separă provinciile Carintia – înspre răsărit – de Tyrol – către apus.

În iunie, după o pauză de opt luni, soţii Riepler părăsesc valea pentru a urca să păzească refugiul Glorerhütte. Realizatorii documentarului i-au însoţit în mai multe momente din an, de la perioada focurilor de Sfântul Ion până la Ajunul Crăciunului, în refugiul unde adăpostesc alpinişti, şi chiar până pe vârful Grossglockner.

Realizator: Gernot Stadler

Vineri, 25 octombrie, ora 10:30

Castorul – un constructor redutabil (La revanche du castor, 2020)

Odinioară foarte prezent în Europa, castorul era cât pe ce să dispară. Vânat pentru carne şi pentru blană, el era acuzat şi de provocarea de inundaţii prin ridicarea de baraje pe cursurile râurilor. Reapariţia acestui redutabil constructor este însoţită adeseori de conflicte cu oamenii.

Realizator: Bernadette Hauke

Reportajele din seria 360 pot fi revăzute la TVR 2 de luni până vineri, de la ora 10:30.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Foto: https://pixabay.com/users/christiangeorg-2000101/

 

Logo

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...