loader
Foto

Lupus Dacus, un grup profesionist de muzică tradițională și medievală / VIDEO

Promotoare a muzicii trad i ționale și medievale, a istoriei și artei medievale, cu peste 750 de concerte în țară și în străinătate, Lupus Dacus este o formație cu muzicieni profesioniști, ce atrag interesul maxim al publicului.

 

Cum a apărut formația muzicală Lupus Dacus, despre istoria și evoluția acesteia, dar și despre planurile sale de viitor aflăm în interviul ce urmează de la Andrei Moț, percuționistul și managerul formației.

(w882) Andrei Mot

Andrei Moț în China

Andrei cântă cu vocea, la tobe, toacă, drâmbă și instrumente membranofone și de percuție din toată lumea (djembe, bongos, darbuka, doumbek, chimes, koshi chimes, gong, cinele, dobă sau tobă țărănească, gordună/broancă sau scroafă, tobă ibo, conga, tumba, etc.).

(w882) Cetatea Ne

Lupus Dacus la Cetatea Neamțului

Prin ce se diferențiază Lupus Dacus de alte formații muzicale?

Mulțumesc pentru oportunitatea de a prezenta grupul Lupus Dacus celor care nu ne cunosc, dar și celor care ne-au ascultat, dar nu știu povestea noastră.

Lupus Dacus este un grup care iubește și promovează muzica veche, muzica de suflet, plină de consistență și frumos. Tradițiile, obiceiurile și istoria acestui popor ne fascinează.

Nu m-aș putea imagina cântând cu Lupus Dacus muzică comercială doar de dragul banilor, de aceea de mulți, mulți ani cântăm ce ne place nouă în primul rând.

Spun că trebuie să ne placă nouă în primul rând! De ce?

Publicul trebuie să vadă artiști fericiți cu ce fac pe scenă, artiși cu credibilitate, mesaj și pasiune. Până la urmă, dacă nu arzi pentru pasiunea ta, mai bine te lași.

Cum a apărut și când Lupus Dacus? Cine este inițiatorul acestui proiect?

Lupus Dacus a luat ființă în luna iunie 2002, primul concert venind repede, la 1 iulie 2002.

Vinovat pentru acest proiect (care atunci se numea Grafic), este Marcel Sâpcu, profesor de clarinet la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad, omul care cântă la toate instrumentele de suflat descoperite sau nedescoperite încă.

(w882) Marcel Sap

Marcel Sâpcu

Spun asta mai în glumă, mai în serios, pentru că Mauș este un muzician extraordinar de talentat, înzestrat, muncitor și pasionat de muzica veche.

Putea fi un clarinetist angajat oriunde în lume, la filarmonică sau operă, dar și-a dorit să fie altfel, să fie original, să cânte altceva, să cânte ce simte.

Exact asta mi-am dorit și eu. Să cânt ce simt, ce-mi place, să descopăr muzică veche, sunete noi, instrumente muzicale.

Ne-am întâlnit pur și simplu întâmplător pe holul Colegiului de Arte din Arad, eu așteptând ca domnul profesor Dan Boar să-mi aducă partitura superbei lucrări Panis Angelicus de Cesar Franck. Eu colaboram atunci cu mari artiști ca Grigore Leșe, Ioan Bocșa, Dinu Iancu Sălăjanu și aveam un grup vocal bărbătesc, format din amatori foarte pasionați de muzică tradițională pe care l-am botezat Simbol.

Totuși, am simțit nevoia să trec la un nivel superios și din acea zi am început treaba.

Nu-mi dau seama cum au trecut atația ani, cum am adunat atâtea concerte…

Care este componența trupei acum? Cine ce face în trupă?

(w882) Sapcu 2

Marcel Sâpcu – solist

Cântă la clarinet, taragot, saxofon, bucium, tulnic, ocarină, tilincă, fluiere ciobănești, blockflote, caval, schalmei, cimpoi românesc, cimpoi medieval, tin whistle/fluier irlandez, bansuri / flaut sau fluier indian, ney / fluier arăbesc, quena din Anzi.

(w882) Tavi logos

Octavian  Logoș – profesor de chitară la FOA Lugoj

În Lupus Dacus cântă la chitară acustică, chitară electrică și cobză.

(w882) Cristi Vet

Cristian Vețan – profesor de chitară la FOA Lugoj

În Lupus Dacus cântă la bas.

Ce genuri muzicale promovați și unde?

Promovăm de peste 22 de ani muzica veche, tradițională și medievală din România, dar avem în repertoriu zeci de piese și din alte 20 de țări.

Oferta culturală Lupus Dacus se poate prezenta astfel:

- Lupus Dacus, muzică traditională

- Lupus Dacus, muzică medievală

- Lupus Dacus, rock-medieval

- Lupus Dacus Simfonic, unicul proiect medieval – simfonic din istoria României.

Am început acest proiect de anvergură în 2012, ajutați de regretatul profesor universitar Dumitru Sâpcu, de la Academia de Muzică din Iași,

Dirijorii acestui proiect sunt Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” din București și lect.univ.dr. Cosmin Hărșian, de la Facultatea de Muzică din Timișoara.

(w882) Lupus Dacu

Grupul Lupus Dacus

Cum vă clădiți și v-ați clădit repertoriul? Cum culegeți cântecele vechi?

Avem în repertoriu sute de melodii foarte vechi, culese, dar și foarte multe compoziții Lupus Dacus. Totul a început sănătos, piesă cu piesă, studiate temeinic.

Avem piese culese de la bătrânii satelor românești, de la ciobani, piese descoperite în muzee, culegeri, dar și din uriașa colecție a maestrului prof.univ. Dumitru Sâpcu, unul dintre marii muzicieni ai României.

Suntem într-o strânsă legătură și cu muzicieni străini care ne trimit partiturile unor melodii superbe din țările lor.

De ce v-ați axat pe acest/aceste genuri de muzică?

Din dragoste pentru tradiții, obiceiuri, istoria în care se trăia în tihnă, timpuri apuse în care oamenii erau mai liniștiți.

Nu ne regăsim în muzica comercială care pare mai degrabă gălăgie, ceva de unică folosință, fără suflet, fără mesaj, doar de dragul banilor.

Care este cel mai apreciat cântec al formației Lupus Dacus?

Oamenii pot asculta muzica noastră pe YouTube, căutând Lupus Dacus – Hora din caval, Caval, Blestem, Negură, Moroșanca, Geampara, Bătuta la caval etc.

Cred că cea mai ascultată melodie este Nu-I lumina nicări, o melodie extraordinar de frumoasă.

Lupus Dacus și Grupul Iza – Sighetu Marmației, 2018

Care sunt cele mai memorabile concerte susținute de voi? De ce? Prin ce se individualizează ele?

Sunt peste 750 de concerte pe care le-am susținut în puțin peste 22 de ani.

E greu de spus care sunt cele mai memorabile… Toate au farmecul lor și locul lor în sufletul nostru.

Aș aminti doar câteva: Ateneul Român, unde am concertat de mai multe ori, dar în 2017 am concertat de 2 ori în Sala Mare, în aceeași zi, pentru că biletele s-au epuizat foarte repede și mai exista cerere.

(w882) Mitica Pop

Mitică Popescu și Andrei Moț

Apoi, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, unde l-am întâlnit pe Maestrul Mitică Popescu care, la final, a urcat pe scenă să testeze tobele mele. Ce OM! Dumnezeu să-l ierte!

Doamna conf.univ.dr. Paula Stanciu Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București apreciază activitatea noastră și ne invită an de an în satul de basm pe care îl păstorește cu măiestrie și dragoste.

Amintesc Festivalul Sighișoara Medievală, unde ani la rând am fost cap de afiș.

Am avut concerte superbe la Sibiu – Piața Mare, Brașov – Piața Sfatului, Cetatea Neamț din Târgu Neamț, Cetatea Suceava, Lugoj, Craiova, Cetatea Oradea, Cluj-Napoca, etc.

Vreau să amintesc Festivalul Eternul Maramureș din Sighetu Marmației, un loc plin de tradiții, obiceiuri, istorie și oameni extraordinari!

Le recomand tuturor românilor să viziteze Maramureșul și Sighetul, locuri cu adevarat minunate.

Am cântat și în China, în Beijing și sus pe Marele Zid Chinezesc, în Bordeaux și Ecomusee de Marqueze de Sabres, în Tabor – Cehia, Pecs – Ungaria, Kiel și Hamburg…

Cine este publicul vostru? Cum poate fi el descris?

Publicul nostru este format din oameni care iubesc muzica veche, care cunosc muzica noastră, din oameni care s-au săturat de gălăgie, dar și din oameni curioși, pe care avem grijă să-i cucerim instant.

Mi-aș dori să cântăm în cât mai multe locuri, pentru a transmite un mesaj: cultura unește, muzica bună, muzica veche dezvoltă mintea.

Ce evenimente organizați voi?

Pentru Arad și arădeni, dar și pentru turiștii care vizitează capitala politică a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, organizăm, împreună cu autorități ale orașului Arad, Festivalul Aradul la anul 1000, ajuns la ediția a VI-a.

Apoi, un festival pe care-l iubesc din tot sufletul, este Festivalul Eternul Maramureș, eveniment ajuns la ediția a XIII-a. Sighetu Marmației, la 698 de ani de la prima atestare documentară, așteaptă turiști care pot vizita Muzeul Satului Maramureșean “prof.dr. Mihai Dăncuș”, Memorialul Durerii, un oraș cu un parfum aparte, locuri de cazare primitoare, bucate alese și horincă bună de tot…

(w882) Muzeu Dimi

Grupul muzical Lupus Dacus

Împreună cu dl. Vasile Moldovan din Sighetul Marmației ne gândim deja la un eveniment de mare amploare pentru a sărbători 700 de ani de la prima atestare a Sighetului, eveniment gândit pentru vara anului 2026.

Amintesc Tabăra Medievală pentru copii, eveniment organizat împreună cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București.

Ce este Lupus Dacus Simfonic?

Lupus Dacus Simfonic este proiectul nostru de căpătâi.

L-am gândit la 10 ani de carieră, în 2012 și l-am susținut în câteva locuri de poveste.

- 2012 – Sighișoara, Piața Centrală fiind plină până la refuz de oameni din toate colțurile lumii. Îmi aduc aminte că am primit mesaje de la oameni din Australia, Marea Britanie, Scoția, SUA, Spania, Elveția, Franța…

- 2014 – Cetatea Ardud din județtul Satu Mare

- 2014 – Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț

- 2015 - Sibiu , Piața Mare care a primit peste 20.000 de spectatori la concertul nostru.

- 2017 – Sighetu Marmației și Castelul Corvinilor.

- 2023 – Sighetu Marmației

(w882) Lupus Simf

Cum se derulează acest proiect simfonic? Care este scopul lui?

Lupus Dacus este un proiect unic în peisajul cultural românesc!

Alături de muzicieni de la Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica din Arad și Opera Națională din Timișoara oferim clipe frumoase, o muzică total diferită și neatinsă de tumultul acestei lumi.

Dirijorii noștri, Cezar Verlan și Cosmin Hărșian, alături de 40 de muzicieni de mare valoare, împreună cu Marcel Sâpcu, Tavi Logoș, Cristi Vețan și subsemnatul, încercăm să purtăm publicul prin istorie, prin lumi apuse, pe acorduri pline de mister.

(w882) instrument

Andrei Moț, deții o colecție impresionantă de instrumente muzicale. Te rog să faci o prezentare a acesteia (denumire instrumente, origini, rol, cum le-ai obținut, cum le conservi, ce costuri au)!

Colecția de instrumente muzicale este de-a dreptul impresionantă: 350 de instrumente muzicale.

De mic mi-a plăcut să cânt. Primele tobe au fost oalele și tigăile mamei pe care le luam pe ascuns și le așezam tacticos in spatele casei. Capacele oalelor erau cinelele, iar lingurile de lemn bețele. Sărea smalțul de pe oale, era o nebunie!

Odată cu Lupus Dacus, am început să achiziționez instrumente, de voie sau de nevoie.

(w882) instrument

Instrumentele muzicale pe care le dețin se împart în mai multe categorii.

Instrumente membranofone și de peruție: tobe sau dobe țărănești, conga tumba, djembe, darbuka, ibo, gong, cinele, chimes, koshi chimes, gordună, tobe mici / premier, castaniete, cajon, handpan, jam block, tamburine, cowbell, cabasa, caxixis, maracas, quijada, agogo, ganza, tablas, timbales, roto tom, cazane, tomuri, claves, etc.

Instrumente de suflat: tulnic, bucium, caval, fluiere ciobănești, blockflote, trâmbiță, trompetă, goarană, saxofon, clarinet, duduk, schalmei, cimpoi românesc, cimpoi românesc, tilincă, pasapici, ocarină, fluier irlandez, bansouri, etc.

Instrumente cu coarde: cobze, saz, oud, chitare acustice, chitare electrice, chitare bas.

Instrumentele muzicale au nevoie de atenție, asemenea copiilor.

Au nevoie să fie cântate, îngrijite, ferite de umezeală sau căldură foarte mare.

Costurile...? Cel mai ieftin instrument a costat 25 de lei (un pasapici tare drăguț), cel mai scump, puțin peste 40.000 lei (o chitară Gibson Les Paul Custom).

Am botezat colecția aceasta “Universul instrumentelor muzicale”, o expoziție care poate fi prezentată românilor, oriunde.

Mi-ar plăcea să am un loc, un muzeu al instrumentelor muzicale, pe care să-l viziteze oamenii.

Cred că muzica poate schimba destine, iar expoziția aceasta poate fi un bun început.

(w882) Pecs conce

Lupus Dacus în concert - Pecs, Ungaria

Ce concerte ați avut anul acesta și ce pregătiți pentru anul ce vine?

Anul acesta am avut concerte absolut superbe, cu public minunat.

Am concertat la Arad, Sighetu Marmației, Ploiești – Capitala tineretului, București – Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, am concertat în câteva azile și orfelinate (cele mai emoționante și bine primite concerte pe care le putem susține), Pecs – Ungaria, dar și în școli și grădinițe, etc. Ce pregătim rămâne deocamdată surpriză!

(w882) Ateneu Lup

Lupus Dacus în concert la Ateneul Român

Care este rețeta succesului pentru ca o formație ca Lupus Dacus să reziste pe o piață muzicală extrem de comercială?

Pasiune, și voință!

Cu siguranță Lupus Dacus dispărea de mult sau se transforma într-un produs comercial, daca noi, cei ce facem parte din acest grup eram materialiști.

În societatea de astăzi, mulți vor să pară altceva decât sunt, noi chiar suntem sinceri în ceea ce facem.

(w882) tricolor D

Lupus Dacus în China

Un gând pentru publicul iubitor de cultură muzicală?

Dragilor,

Iubiți mult, sincer, cu toată ființa!

Ascultați muzică bună, citiți, călătoriți, cautați-L pe Dumnezeu!

Alegeți să fiți A, în detrimental lui 1, să iubiți calitatea, nu cantitatea!

Dumnezeu să ne ajute tuturor!

***

Credit foto: Andrei Moț

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

Logo

 
Despre empatie şi depășirea propriilor limite, vineri, la „Omul anului”

Lena Dermengiu, interpret autorizat în limba semnelor române şi compozitorul Mihai Toma sunt invitaţii Mădălinei Dobrovolschi și ai lui Bogdan ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Horia Moculescu: supravieţuitorul nebun de demnitate. Joi, la „Dosar România”

Într-un univers magic, încărcat de povești, muzică și istorie, realizatorul Răzvan Butaru ne propune o întâlnire cu o legendă vie a cântecului ...