loader
Foto

Care este astăzi locul podcastului în viaţa noastră?

Pe stradă, în autobuz, la sala de sport, în bucătărie, la plajă, pe munte - sunt câteva dintre locurile unde putem învăţa doar ascultând. Cu ajutorul podcasturilor, care iau o tot mai mare amploare în rândul internauţilor ca nouă sursă de dezvoltare, de învăţare şi divertisment!

 

Apărut în 2004 ca un concept de distribuire a fișierelor audio prin internet, podcastul a devenit o alegere atractivă pentru mulți, indiferent de interese sau stilul de viață.

În doar 20 de ani, podcasturile au evoluat, s-au diversificat și au ajuns o parte importantă a peisajului media, cu milioane de emisiuni disponibile pe o varietate de teme, subliniind schimbarea modului în care consumatorii aleg să se informeze sau distreze. Conform unui raport din 2023 al Reuters Institute, la nivel global, aproximativ 34% dintre utilizatorii de internet ascultau podcasturi în mod regulat (cel puțin o dată pe lună).

(w882) podcast

La nivel european, datele variază de la țară la țară, dar tendința generală arată o creștere a numărului de ascultători. De exemplu, un studiu European Broadcasting Union (EBU) din 2023 indică faptul că, în Europa, aproximativ 25-30% dintre utilizatorii de internet ascultă podcasturi în mod regulat. Țările nordice, precum Suedia și Norvegia, au rate mai mari de consum, uneori depășind 40%.

În România, datele unui studiu din 2022 realizat de IRES arătau că aproximativ 15-20% dintre utilizatorii de internet accesează podcasturi cel puțin o dată pe lună. Dar dacă ne luăm după creșterea producției locale de conținut, putem afirma că și la noi acest gen media devine tot mai apreciat.

În concluzie, indiferent de continent sau de locul unde ne aflăm, consumul de podcast este în strânsă legătură cu accesul la internet sau popularitatea unor platforme internaționale, precum Spotify sau Apple Podcasts.

(w882) femeie in

Câteva motive pentru care au ajuns podcasturile populare

Acces la un conținut variat și de multe ori gratuit, pentru că există podcasturi despre aproape orice subiect, de la educație, tehnologie și știință, la divertisment, sport și povești de viață.

Flexibilitate și accesibilitate în privința programului și locului, pentru că pot fi ascultate oriunde și oricând – în drum spre birou, în timp ce faci sport, gătești sau te relaxezi. Acest lucru permite integrarea ușoară în rutina zilnică.

Autonomie în selecția conținutului, pentru că permit ascultătorilor să decidă ce și când să asculte, oferind control total asupra conținutului consumat.

Resursă excelentă pentru educație continuă, pentru că din ce în ce mai mulți oameni preferă podcasturile pentru a învăța lucruri noi în condiții relaxate, a-și dezvolta abilitățile profesionale, personale sau învățarea unei limbi străine.

Informații actuale și perspective diverse, prin acces la discuții și interviuri cu experți, autori și persoane influente din diverse domenii

Divertisment de calitate, de la povești captivante, la umor sau discuții relaxate între prieteni, există multe opțiuni de deconectare.

(w882) podcast

5 podcasturi care pe Ilinca Ciobanu, jurnalist TV, o ajută, o învaţă și bucură:

Hidden Brain cu Shankar Vedantam - interviuri cu oameni de știință despre mecanisme subconștiente din mintea noastră. Au lungimea ideală pentru o plimbare curioasă - 50 min. El este un tip pregătit, curios, informat, pune întrebări pertinente și discuțiile sunt echilibrate și pline de sens.

Wiser than Me cu Julia Louis-Dreyfus - o serie de conversații prietenoase și relaxate cu femei senioare de succes care îți dau sfaturi de viață descoperite personal. Te amuză, contrariază, emoționează și îți dau o energie bună.

Mind Architect - în ciuda numelui din engleza - este un podcast românesc 100% car face psihologia, cunoașterea de sine, dezvoltarea accesibile și plăcute. Este pentru cei care vor să înțeleagă mai bine de ce sunt cine sunt, de ce au anumite automatisme, cum se pot îmbunătăți în relația cu sine și cu alții.

Radiolab - un show complex marca NPR (postul public american) care desface subiecte adânci și importante cu mijloace jurnalistice de investigație. Cu un design foarte bun pe sunet, interviuri incisive, teme surprinzătoare, este un podcast care merită luat de la început, căci între timp s-au schimbat și gazdele (are peste 20 de ani vechime) și temele alese par inepuizabile.

Serial - un podcast de investigație și storytelling despre crime adevărate, extraordinar de bine realizat.

Recomandările Mădălinei Ionescu, jurnalist TV:

HappyFishTV Discuțiile aici sunt mereu despre subiecte la zi cu abordări comice și de bun-simț, nu ignoră nici teme sensibile social, nici noile succese de pe TikTok. Canalul are 4-5 ediții săptămânal, are mai multe formate și emisiuni.

RSS Reloaded Doi scriitori, un profesor de filosofie și un artist de stand-up comedy, Costel de la Club 99, se întâlnesc săptămânal și au discuții despre ale scriitorilor și ale vieții.

CineFAN Invitații celor doi realizatori ai podcastului sunt regizori, actori, scenariști, scenografi etc. care vorbesc despre carierele lor și noile proiecte pe care le lansează.

PowerfulJRE Joe Rogan, sportiv și actor american, are peste 17 milioane de abonați la canalul YouTube; are podcast și pe Spotify.

Comedybox Canalul de YouTube al mai multor artiști de stand-up comedy din România.

Kilograme de fericire O femeie își expune experiența personală despre câștigat și pierdut kilograme și împreună cu invitații săi din medicină, sport, artă etc. discută despre stil de viață sănătos și viață modernă, prejudecăți și body shaming, fat shaming.

Recomandările lui Robert Gherghe, manager comunicare:

RSS Reloaded pentru că e cel mai cult şi mai autentic podcast românesc: un realizator de radio în sufrageria sa stă de vorbă cu un filosof, un scriitor și un actor-comediant (Costel Bojog).

HistoryMarche pentru că prezintă documentat bătălii istorice celebre cu animație foarte bună și conținut realizat de istorici avizați.

Modern Wisdom Podcast cu Chris Willx pentru invitații de top, subiectele abordate și pentru că e un realizator inteligent, cu o voce de radio.

Colectionarul de Istorie pentru că dărâmă miturile istorice românești, realizată avizat de un jurnalist și un istoric.

NovaraMedia cu Aaron Bastani pentru abordarea jurnalistică independentă și invitații excepționali care discută liber.

Iar pentru iubitorii de muzică clasică și sport, mai putem adăuga Podcasturile TVR:

TVR#ENESCU - serie de interviuri cu mari artiști care au participat la Festivalul Internațional George Enescu.

Drumul spre medalii – interviuri cu mari campioni români, printre care: Elisabeta Lipă, Cătălin Chirilă, Andreea Răducanu, Lăcrămioara Perijoc, Narcisa Lecușanu.

Sursă foto: pexels.com

***

Articol de Laurenția Axente

Logo

 
Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, Dan Grecu rămâne o legendă vie a gimnasticii ...

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

TVR lansează campania de ajutorare „Împreună facem bine” (WhatsApp la numărul 0731.355.775) pentru a sprijini persoanele afectate de inundațiile ...