Călător, fotograf şi scriitor, Liviu Stanescu este invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" în ediţia de sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 10:00, la TVR 2.
Putem porni de la această confesiune a unui veritabil cetăţean al lumii aşa cum realmente se defineşte fotograful care, dincolo de puterea imaginilor surprinse cu aparatele sale performante şi-a descoperit şi talentul de scriitor. Sau, mai bine spus, a fost descoperit pe blog. Totul a pornit de la zece povestiri ce au fost trimise editurii, au plăcut şi... restul e istorie. ’’Am fost la capătul lumii’’ a apărut la prestigioasa editură Humanitas anul trecut, în Colecţia "Memorii. Jurnale. Călătorii", cu o prefaţă semnată de Cristian Lascu, un alt explorator redutabil. Un volum ce a surprins pe mulţi pentru că, iată, un călător cu vocaţie are priceperea de a fi şi un condeier cu har care şi-a completat zilele şi nopţile cu notaţii fugare, revelatoare pentru spaţiile pe care le explora.
Volumul este ilustrat bineînţeles cu câteva reproduceri ale fotografiilor ce au putut fi vizionate şi în cadrul unei mult mai extinse expoziţii personale de artă fotografică ce a avut loc la Galeria Galateca din Bucureşti.
Aşadar, pe meridianele lumii aşa cum mulţi dintre noi visăm să pornim. Un fenomen care chiar defineşte o mişcare planetară. O masă uriaşă de oameni se mişcă de colo, colo, postând pe toate reţelele de socializare vacanţele şi locurile mirifice pe unde îi poartă paşii, modul cel mai economic de a călători, popasuri şi pensiuni, reţete şi farfurii bine garnisite cu bunătăţile locale, preţuri şi trasee dar... aceştia sunt doar călători de-o zi, două, dornici să-şi consume timpul şi banii la odihnă nu pentru a se descoperi pe sine, odată cu istoria şi cultura locurilor parcurse.
Citind cartea lui Liviu Stănescu, ascultându-i mărturisirile despre cele 106 ţări şi teritorii străbătute, încântându-ne cu frumuseţea frustă a imaginilor captate într-un moment de graţie de un adevărat artist al imaginii, am dedus că a fi călător/’’traveler’’ – cum se spune, este o meserie, o vocaţie, pentru care îţi trebuie timp, imaginaţie, determinare, pasiune, o cultură extinsă, o capacitate extraordinară de comunicare şi adaptare, rezistenţă fizică şi mentală, echipamente performante, un spirit incisiv, tenacitate, forţă, curiozitate, obtimism şi... mult umor. "Îmi place să schimb locul şi să păstrez norocul care mi-a fost alături în multe situaţii pe care le-am trăit la limită... În drumul meu mă opresc unde nimeni nu se opreşte. Îmi place să contemplez. Să nu alerg. Mă umplu cu fiecare bucurie pe care Dumnezeu mi-o dăruieşte şi mă face să-L caut mereu şi să încerc să-L descopăr".
Texte şi fotografii. Poate părea un jurnal dar este cu mult mai mult decât atât. Pentru sufletul lui de călător imaginea se combină cu parfumul locului, cu miresmele bucatelor, cu intensitatea vântului sau strălucirea luminii. Un moment, o clipă inefabilă ce răscoleşte simţurile şi, toate acestea sunt aproape imposibil de redat. Dar, ’’oamenii m-au fascinat mai mult decât locurile şi am timp să stau de vorbă într-o limbă a semnelor ce se naşte atunci, completate de zâmbete sau încruntări şi care îmi arată că orizontul poate fi atins’’. E o filozofie în aceste gânduri spuse simplu, fără emfază şi preţioase consideraţii.
"Iubesc, deci trăiesc!", spune Liviu Stănescu (al treilea român care a înfipt tricolorul românesc la Polul Sud) căutând şi găsind graţie imaginilor şi textelor sale, celălalt Eu. Între copertele cărţii călătorim alături de el ’’Între capătul lumii şi sfârşitul lumii’’ făcând popas ’’Acasă la Dumnezeu’’ unde are ’’Tot timpul din lume’’ stând la ’’Taclale cu mine’’. Sunt doar câteva tittluri din care am încercat să ţesem şi noi o poveste aşa cum este întreaga emisiune în care Liviu Stănescu în dialog cu Daniela Zeca Buzura pornesc pe drumuri neaşteptate aşa cum toţi aceia dintre noi care sunt animaţi de spiritul aventurii, am spera să putem experimenta într-o bună zi.
Deocamdată, până ne găsim şi noi curajul şi timpul pentru a explora necunoscutul - deşi e mai mult decât oricând la îndemână noastră -, să urmărim această ediţie de colecţie în care Liviu Stănescu ne destăinuie cum a văzut el lumea fără a-şi găsi încă tărâmul. ’’Nici nu vreau să-l găsesc vreodată. Mie îmi plac drumul şi căutarea. Când spun că am fost la capătul lumii, mint. De fapt acest capăt poate fi pentru fiecare foarte diferit. Îl poţi chiar alege. Eu nu vreau să-l găsesc dar, nu mă opresc niciodată din a-l căuta!’’.
Un text de Ileana Ploscaru Panait, producător
*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 26 octombrie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 28 octombrie 2024, ora 13:30); la TVRInternaţional, sâmbătă, 26 octombrie 2024, de la ora 10:00; la TVRCultural, duminică, 27 octombrie 2024, ora 10:00 şi la TVR+.