Copiii pot avea un risc mai mare de a dezvolta ADHD dacă mamele lor au folosit paracetamol, cunoscut și sub numele de acetaminophen, în timpul sarcinii, adăugând greutate la legătura contestată dintre analgezic și dezvoltarea creierului fetal.
Potrivit NewScientist, copiii ale căror mame au folosit paracetamol, cunoscut și sub numele de acetaminofen, în timpul sarcinii au mai multe șanse de a dezvolta ADHD decât cei ale căror mame nu au folosit, sugerează un mic studiu. Deși departe de a fi concludentă, descoperirea conferă pondere ideii contestate că analgezicul utilizat pe scară largă poate afecta dezvoltarea creierului fetal.
Studiile anterioare privind paracetamolul și condițiile de neurodezvoltare au furnizat constatări contradictorii. De exemplu, un studiu din 2019 care a implicat mai mult de 4700 de copii și mamele lor, a asociat utilizarea analgezicelor în timpul sarcinii cu un risc cu 20% mai mare ca copiii să dezvolte ADHD. Cu toate acestea, o analiză publicată anul trecut pe aproape 2,5 milioane de copii nu a arătat o astfel de asociere atunci când se compară frații care au fost sau nu au fost expuși la paracetamol înainte de naștere.
O problemă este că cele mai multe dintre aceste studii se bazează pe utilizarea auto-raportată a medicamentelor, o limitare semnificativă având în vedere că este posibil ca oamenii să nu-și amintească că au luat paracetamol în timpul sarcinii. De exemplu, doar 7% dintre participanții la studiul din 2019 au raportat că au utilizat paracetamol în timpul sarcinii – cu mult sub 50% observat în alte studii. „Mulți oameni iau [paracetamol] fără să știe”, spune Brennan Baker de la Universitatea Washington din Seattle. „Ar putea fi ingredientul activ al unor medicamente pentru răceală pe care le utilizați și nu știți neapărat.”
Așadar, Baker și colegii săi au folosit în schimb o măsură mai precisă. Ei au căutat markeri ai medicamentului în probe de sânge recoltate de la 307 femei, toate fiind de culoare și trăiau în Tennessee, în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Niciuna dintre ele nu lua medicamente pentru afecțiuni cronice sau nu avea complicații cunoscute ale sarcinii. Cercetătorii au urmat apoi participanții odată ce copiii lor aveau între 8 și 10 ani. În SUA, aproximativ 8% dintre copiii cu vârsta între 5 și 11 ani au ADHD.
În medie, copiii ale căror mame aveau markeri ai paracetamolului în sânge au avut de trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu ADHD decât copiii născuți din mame care nu au avut - chiar și după ajustarea pentru factori precum vârsta mamei, indicele de masă corporală (IMC) înainte de sarcină, statutul socioeconomic și condițiile de sănătate mintală în rândul membrilor familiei lor apropiate. Acest lucru sugerează că utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii poate crește riscul copiilor de a dezvolta ADHD.
De asemenea, este posibil ca factorul real de creștere a riscului de ADHD să fie orice a determinat pe cineva să ia paracetamol în primul rând, mai degrabă decât medicamentul în sine. „Nu au reușit să țină seama de lucruri precum motivul mamei pentru care a luat [paracetamol], cum ar fi durerile de cap, febra, durerile sau infecțiile, despre care știm că sunt factori de risc pentru dezvoltarea copilului”, spune Viktor Ahlqvist de la Institutul Karolinska din Suedia.
Dar Baker crede că drogul însuși este responsabil. O analiză ulterioară a probelor de țesut din 174 dintre placentele participanților a arătat că cei care au folosit paracetamol au avut modificări metabolice și ale sistemului imunitar distincte. Aceste modificări sunt similare cu cele observate în studiile care au testat efectele paracetamolului la animalele gravide fără infecție sau stare de sănătate subiacentă.
„Faptul că vedem o reglare în creștere a sistemului imunitar și în modelele animale, cred, într-adevăr întărește argumentul pentru cauzalitate”, spune Baker. „Există o mulțime de lucrări anterioare care demonstrează că activarea imună crescută în timpul sarcinii este legată de neurodezvoltarea adversă.”
Cu toate acestea, aceste constatări sunt departe de a fi concludente. În primul rând, studiul a inclus un număr mic de participanți, toți negri și locuiesc în același oraș – limitând generalizarea rezultatelor. Pe de altă parte, a măsurat doar markerii de sânge ai paracetamolului la un moment dat. Acești markeri rămân aproximativ trei zile, așa că studiul a capturat probabil utilizatori mai frecventi și ar putea exista un efect dependent de doză, spune Baker.
„Paracetamolul este în prezent opțiunea terapeutică de primă linie pentru durere și febră în timpul sarcinii”, spune Baker. „Dar cred că agenții precum [US Food and Drug Administration] și diferite asociații de obstetrică și ginecologie trebuie să revizuiască continuu toate cercetările disponibile și să-și actualizeze îndrumările.”
Între timp, oamenii ar trebui să discute cu medicii lor dacă nu sunt siguri dacă ar trebui să ia paracetamol în timpul sarcinii sau nu, spune Baker.
***
Sursă: NewScientist
Credit foto: Shutterstock - pimpampix