loader
Foto

Suplimentele alimentare, beneficii versus dezavantaje

LIFESTYLE

Capsule plate, rotunde, colorate, geluri moi, pulberi, fiole cu lichid sau sticle cu picurător. Le folosim cu plăcere , având încredere că vom avea o sănătate mai bună, kilograme mai puține, o siluetă mai atrăgătoare și câțiva ani de viață în plus. Visăm la „tinerețea fără de bătrânețe și la viața fără de moarte” și facem orice ne stă în putere pentru a ne împlini acest vis.

 

Când vorbim despre suplimente alimentare ne gândim la produsele alimentare care ne pot completa dieta. Ele pot fi vitamine, minerale și substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic.

Potrivit unui studiu Ipsos, realizat în luna noiembrie 2022, pentru asociația europeană FSE (Food Supplements Europe), consumatorii români preferă în mod deosebit vitamina C (64% dintre respondenți), magneziu (44%), ulei de pește sau Omega 3 (23%) și vitaminele din grupul B (20%), .

(w882)

Oferta de pe piața românească este bogată, variată și în continuă creștere. Interesul consumatorilor față de suplimente este generat de preponderența bolilor legate de stilul de viață contemporan: obezitate, diabet și tulburări cardiovasculare, dar și de faptul că ele pot fi o măsură preventivă, de susținere și îmbunătățire a sănătății. Pandemia Covid-19 ilustrează această nevoie și reprezintă un moment în care consumul și, implicit, vânzarea suplimentelor cu rol în creșterea imunității, precum suplimentele de vitamina C și zinc, au crescut.

Dar suplimentele alimentare pot provoca, în anumite cazuri, probleme de sănătate, existând riscul să ne facă rău.

Spre exemplu, „utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește poate avea roluri diferite în progresia bolilor cardiovasculare. Persoanele care nu au probleme cardiace, dar iau suplimente cu ulei de pește, prezintă un risc cu 13% mai mare de a avea complicații cardiovasculare”. Însă exită efecte benefice asupra persoanelor care au probleme cu fibrilația atrială sau au experimentat evenimente cardiovasculare adverse majore, este concluzia unui studiu publicat în revista BMJ Medicine.

Așadar, pentru a avea o sănătate bună, contează în primul să discutăm cu medicul specialist și să luăm numai suplimentele recomandate de acesta, în completarea alimentației specifice organismului nostru.

***

Sursa: www.ipsos.com; bmjmedicine.bmj.com

Surse foto: pixabay.com, shutterstock.com

 

text de Nicoleta Brătescu

 

 
Microplasticele din solurile agricole – o amenințare majoră pentru securitatea alimentară globală

Poluarea terenurilor agricole cu microplastice devine o problemă tot mai presantă, amenințând securitatea alimentară la nivel mondial.

Rareș Toader, aur european la aruncarea greutății

Rareș Toader, aur european la aruncarea greutății

publicat: Miercuri, 12 Martie 2025

Rareș Toader a câștigat aurul la aruncarea greutății, stabilind un nou record național, 21.27 metri, la europenele de atletism indoor de la ...

Viaţa lui Claude Monet, reconstituită în locurile care i-au marcat destinul, într-un documentar plin de culoare, la TVR Cultural

Descoperim Giverny, grădina fantastică a lui Claude Monet. Două hectare de pajişti de flori colorate, tufe de trandafiri și pomi fructiferi ...