LIFESTYLE
Unii spun că e franțuzească, adică vichyssoise . Alții insistă că vine din Țara Galilor, sub formă de cawl cennin. Julia Child susţinea că este o invenție americănească. Dacă ar fi să te iei strict după mirosul de praz, ai ajunge pe lângă Caracal. Una peste alta, această supă cremă de praz cu cartofi este atât de bună încât toţi vor să îşi asume paternitatea ei. Poate fi mâncată rece ori caldă, după anotimp şi preferinţe.
Ingrediente
- 35g unt (cam 3 linguri)
- 4 – 5 fire de praz (în funcție de grosime), doar partea alba-verde deschis, foarte bine spălată de pământ și nisip, tocată în fâșii subțiri
- 900g cartofi pentru fiert, curățați și tăiați în cuburi
- 3 căței de usturoi curățați și ușor zdrobiți cu lama cuțitului
- 2 frunze de dafin
- câteva fire de cimbrișor proaspăt
- 1,75 litri supă limpede de legume sau de pui (pot fi folosite şi cuburi de supă concentrată)
- 200ml smântână dulce lichidă
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- pentru servit – pătrunjel sau arpagic verde tocat și suc de lămâie
Mod de preparare
- Într-o oală încăpătoare se pune untul să se topească la foc potrivit, se adaugă prazul tocat și usturoiul și se sotează până când prazul s-a înmuiat și a devenit translucid, fără a se rumeni, aproximativ 10 minute.
- Se adaugă în oală cartofii tăiaţi cub, foile de dafin, firele de cimbrișor și supa. Se asezonează cu sare și piper, se micșorează focul, iar oala se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă încetișor cam 15 minute, până când cartofii sunt foarte bine pătrunși.
- Foile de dafin și firele de cimbrișor se scot din oală şi mixăm supa cu un blender de mână, până când devine cremoasă și omogenă. Adaugăm smântâna lichidă, amestecăm și lasăm să ajungă aproape de temperatura de fierbere. Dacă mai este nevoie, potrivim din nou la gust cu sare și piper. Se serveşte cu verdeaţă tocată pe deasupra și, în funcţie de gust, cu puțin suc de lămâie.
Sursă: smarandavornicu.ro