Saramura este un fel de mâncare cu specific românesc, bazat pe diferite feluri de pește şi cu o savoare de neuitat, ce poate fi servit atât la masa de prânz, cât şi la cină.
INGREDIENTE
500g bucăți de burtă de crap, cu piele, fără solzi
500g bucăți de fileu de șalău, cu piele, fără solzi
1 – 2 ardei iuți (verzi și/sau roșii), curățați, tocați fâșii subțiri
4 – 6 căței de usturoi (în funcție de cât de usturoiată vă place saramura), curățați și tăiați feliuțe fine
pătrunjel verde, mărar proaspăt, frunze de țelină, leuștean verde – toate tocate și amestecate
1 linguriță boia dulce de ardei
sare, de preferință grunjoasă, cam jumătate de kilogram
puțin ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru unsul bucăților de pește
1.5 – 2 litri apă clocotită
MOD DE PREPARARE
Luaţi o tigaie încăpătoare, solidă și aşezaţi pe fundul ei un strat uniform de sare, gros cam de 1 centimetru. Puneţi tigaia la încins, astfel încât sarea să se încălzească zdravăn. (Un sfat: folosiți o tigaie mai veche, de sacrificiu, căci sarea va distruge sau va păta orice vas, ar fi păcat să fie unul nou, de calitate!)
Cât se încălzește sarea, spălaţi bine bucățile de pește sub jet de apă rece, tamponaţi-le cu prosop de hârtie, apoi ungeţi-le bine cu ulei, ca să nu se lipească de sare.
Așezaţi bucățile de pește pe sarea încinsă, pe partea cu pielea. Coaceţi-le timp de 3 – 5 minute (în funcție de grosime), până când carnea devine opacă și pielea este coaptă, aurie și pătrunsă fix cu atâta sare cât trebuie. Întoarceţi bucățile de pește cu grijă și lăsaţi-le la copt pe sare încă 3 – 5 minute.
Luaţi bucățile de pește din tigaia cu sare și puneţi-le într-un vas termorezistent. Presăraţi deasupra și printre ele ardeiul iute tocat, usturoiul feliat, verdețurile tocate, boiaua dulce şi stropiţi cu puțin oțet de mere, după gust. Turnaţi apă clocotită cât să acoperiţi bucățile de pește. Gustaţi zeama, să vă asiguraţi de echilibru fin între sărat, picant și acru.
Acoperiţi vasul cu folie de plastic și lăsaţi ingredientele să se împrietenească unele cu altele. Între timp, pregătiţi o mămăligă vârtoasă și fierbinte.
Poftă bună!
Sursă: smarandavornicu.ro