Folosită din cele mai vechi timpuri, după cum o arată numeroase descoperiri, sania a fost utilizată inițial doar ca mijloc de transport sau formă de distracție. Ca sport, sania își face debutul abia în secolul al XVIII-lea, când, în apropiere de Sankt Petersburg, au fost organizate primele competiţii. În România, acest sport apare la începutul secolului al XX-lea, ca cele mai rezultate să se înregistreze în anii ’90.
În perioada 6-8 februarie 2025, tricolorii vor fi prezenți la cea de-a 53-a ediție a Campionatului Mondial. Competiția, transmisă de TVR SPORT se va desfășura pe celebra pârtia de la Whistler, considerată una dintre cele mai periculoase din lume! Aici, la Jocurile Olimpice Vancouver 2010, în ultima zi de antrenamente oficiale, sănierul georgian Nodar Kumaritashvili a pierdut controlul sledului și și-a pierdut viața. Între timp, la curba respectivă au fost adăugate elemente de siguranță, însă vitezele de alunecare pe gheața artificială rămân amețitoare, sportivii de top „sărind” de 144 km/h.
ISTORIA SANIEI CA SPORT
Prima pistă de sanie din lume cu viraje taluzate a fost amenajată în 1879, în Elveţia, între Schatzalp şi Davos, unde, în 1883, a avut loc și primul concurs.
În 1913, a fost înființat primul club internațional de sanie, International Luge Club, iar la Dresda s-a constituit Uniunea Internațională a Sportului Sanie, care a organizat Campionatul European de Sanie de la Reichenberg (azi Liberec).
În timpul Primului Război Mondial, activitatea competițională s-a întrerupt, iar în 1923 a fost creată Federația Internațională de Bob și Tobogganing, care includea și sania.
Prima competiție mondială de sanie a avut loc în 1955, la Oslo, iar doi ani mai târziu acest sport a fost inclus în programul olimpic. Probele de sanie masculin simplu și dublu au fost introduse la Jocurile Olimpice din 1964, iar proba feminină de simplu – la Jocurile Olimpice din 1976.
În România, timp de mai mulți ani, sania ca sport a rămas apanajul unor cercuri restrânse de turiști care frecventau atât stațiunile elvețiene, cât și Sinaia. În 1912, a fost înființată Federația Societăților de Sport din România, în cadrul căreia funcționa Comisia pentru Sporturile de Iarnă. Primele concursuri s-au desfășurat pe versantul Furnica, pe o pârtie cu o lungime cuprinsă între 400 și 600 de metri.
Din 1915, s-au organizat mai multe competiții, destinate în special elevilor. În 1922, concursurile de sanie, bob și skeleton s-au transformat în Campionate Naționale. Prima pârtie pentru bob, sanie și skeleton, având 10 viraje și o lungime de 2.100 de metri, a fost amenajată în 1925.
În 1934, s-a înființat Federația Română de Bob, sub egida căreia s-au desfășurat toate competițiile de iarnă pe pista de bob.
După 1965, federația a început organizarea bazei de selecție pentru sanie și au fost achiziționate sănii speciale din Republica Democrată Germană. În 1970, Federația Română de Bob și Sanie s-a afiliat la federația internațională de profil.
În anii următori, pârtia de la Sinaia a fost modernizată, iar la Vatra Dornei și Bistrița au fost amenajate piste special destinate acestui sport.
Dacă în copilărie ne dădeam cu sania stând pe burtă sau în șezut, în sportul de performanță poziția regulamentară este întins pe spate, cu picioarele spre direcția de mers. Pârtia este asemănătoare unui tunel fără partea superioară, astfel încât sportivii nu se pot răni. În plus, casca este obligatorie!
Începând cu 1980, sănierii români au participat la Jocurile Olimpice, iar cele mai bune rezultate au început să apară în anii ’90. Prin dublul Ioan Apostol – Liviu Cepoi, România a intrat în elita mondială, ocupând locuri în Top 10.
La Jocurile Olimpice de la Albertville 1992, echipajul Ioan Apostol – Sorin Cepoi a fost foarte aproape de o medalie, terminând pe locul 4.
Și fetele au reușit clasări în Top 10 la Jocurile Olimpice, cel mai bun rezultat fiind obținut de Raluca Strămăturaru: locul 7 la individual, la JO PyeongChang 2018.
La proba de ștafetă, introdusă la Soci 2014, echipa României s-a clasat pe locul 10 la PyeongChang 2018, performanță îmbunătățită patru ani mai târziu, la Beijing 2022, când a terminat pe locul 9.
CM de sanie 2025 va fi transmise de TVR SPORT începând de joi, 6 februarie. Mai multe informaţii găsiţi aici.
Foto: ManLV 2024, Altenberg Training, via Sport TVR