loader
Foto

Salată super sănătoasă cu hrişcă şi papaya

LIFESTYLE

O salată colorată şi aromată, plină de minerale şi fibre şi care, oricât ar părea de bizar, vine din Finlanda. Care sunt principalele ingrediente şi ce proprietăţi nutritive au:

 

Hrişca nu este, aşa cum ne-am aştepta, o cereală, ci este sămânţa fructului unei plante înrudite cu rubarba şi cu măcrişul. De altfel, şi florile de hrişcă sunt extrem de interesante –albine produc din ele o miere specială, închisă la culoare. Hrişca şi făina de hrişcă sunt recomandate celor cu intoleranţă la gluten. În plus, conţin o multitudine de minerale (mangan, cupru, fosfor, magneziu) şi fibre.

Papaia a fost descrisă de către însuşi Cristofor Columb drept „frunctul îngerilor”. E frumos colorată, parfumată, cremoasă. Conţine o enzimă, papaina, care ajută la digestia proteinelor, precum şi fibre, cupru, magneziu, potasiu, multă vitamina C, vitamina A şi folati. Consumul de papaya protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi cancerului de colon şi are efecte antiinflamatorii.

Baby spanacul se remarcă prin conţinutul de vitamina C, mai ridicat în frunzele proaspete, închise la culoare. Apoi, glicoclicerolipidele, care protejează sistemul digestiv de inflamaţie şi un tip de carotenoizi, epoxixanthofilii, care au efect în reducerea incidenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care consumă frecvent legume verzi.

Ceapa roşie are un conţinut remarcabil de polifenoli, dar şi de biotină,vitamina B6, cupru şi mangan.

Mărarul verde conţine uleiuri volatile cu rol chemoprotector, în special împotriva anumitor substanţe cancerigene, pe care le găsim în fumul de ţigară şi fumul de grătar, dar şi antibacterian. Mai conţine fibre, fier şi magneziu.

INGREDIENTE

1 ceaşcă de hrişcă

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă roşie mică, curăţată şi feliată fin

1 papaya de dimensiune potrivită, curăţată şi tăiată în cubuleţe

2 ceşti de frunze de baby spanac proaspete, tăiate în fâşii

suc de lămâie sau de lămâie verde, după gust

mărar verde tocat, după gust

un praf de sare de mare

MOD DE PREPARARE

1. Se încălzeşte apă într-o crăticioară, se adaugă hrişca şi se fierbe la foc mic timp de 5 – 7 minute, după care se scurge şi se limpezeşte bine sub apă rece. Se încinge uleiul într-o tigaie mică şi se adaugă ceapa să se înmoaie, câteva minute.

2. Într-un castron încăpător, se combină toate ingredientele, inclusiv hrişca şi ceapa din tigaie, cu tot cu ulei.

3. Se asezonează şi se serveşte, ca fel principal sau ca garnitură.

Sursă: smarandavornicu.ro

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...