loader
Foto

Putem avea curmal chinezesc în grădina casei sau o livadă?

LIFESTYLE

E tot mai cald și plouă tot mai rar, pământul se usucă, iar culturile au de suferit. În aceste condiții, căutăm soluții pentru a ne adapta la noua realitate, încercăm să aflăm ce soiuri au mai fost aclimatizate, ce plante se potrivesc mai bine cu solul și clima din România. Poate fi curmalul chinezesc o soluție pentru plantații comerciale sau măcar pentru o grădină plină de fructe? Răspunsul este afirmativ!

 

De ce și cum putem planta curmalul chinezesc/dobrogean ne explică Dr. Ana Butcaru - cercetător la Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Alimentare din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV) -, iar degustarea o putem face la TOAMNA HORTICOLĂ BUCUREŞTEANĂ, care va avea loc în perioada 3-6 octombrie, în Campusul Agronomie-Herăstrău.

Curmalul chinezesc rezistă în condiții de secetă, dezvoltând rădăcini adânci și extinse, care îi asigură capacitatea de a exploata orizonturi de sol din adâncime, obținând astfel o cantitate suficientă de apă și furnizând nutrienți pentru perioade lungi de timp atunci când straturile superioare ale solului se usucă.

Cultura curmalului se poate înființa acolo unde temperatura medie anuală este cuprinsă între 5,5-22°C și poate tolera temperaturi de până la -38°C în timpul iernii, atunci când este în repaus. Este o specie destul de adaptabilă, putând fi plantată pe soluri cu pH de la acid la alcalin (4,5-8,5), pe soluri nisipoase sau chiar sărăturate.

Iubește soarele și, deci, nu-i place să fie umbrit, după cum nu suportă nici excesul de umiditate-băltirea apei.

În țara noastră există condiții pedoclimatice optime pentru cultura curmalului în sudul țării, din Dobrogea până în Banat și în Câmpia de Vest.

În întreaga lume, poate cu excepția mediului său nativ, curmalul este foarte rezistent la boli și dăunători și nu s-au înregistrat daune majore, costurile întreținerii unei plantații de curmal fiind semnificativ mai reduse decât cele pentru alți pomi. Este ideal pentru cultivarea în sistem ecologic!

Începând cu anul 1996, la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV București a fost constituită o colecție de genotipuri de curmal ce a permis efectuarea de cercetări privind adaptabilitatea speciei, tehnologia de cultură, posibilitățile de înmulțire, determinarea caracteristicilor fructelor etc.

În cadrul colecției se regăsesc soiuri dintre cele mai valoroase pe plan internațional:

-   Dong Zao (Winter Queen) - soi cu fructe sferice, dulci, crocante, zemoase, pentru consum în stare proaspătă; perioada de maturare târzie;

-  Huping Zao (Silk Road) - soi pentru consum în stare deshidratată, dar și proaspătă; fructe de formă tronconică;

-   Xuan Cheng Jian (Rain Queen) - soi productiv, foarte rezistent la crăpare; fructe alungite, dulci-acrișoare, cu maturare mai târzie;

-   Hong Guang (Rainbow) - soi valoros, tetraploid, timpuriu, cu fructe alungite, crocante, suculente, pentru consum în stare proaspătă;

-   Taigu Ban Zao - sensibil la crăpare; fructe alungite; pentru deshidratare.

-   Li Zao - soi cu fructe mari, pentru consum în stare proaspătă.

(w882) Soiul Li Z

Soiul Li Zao

Materialul săditor

Când înființăm o plantație de curmal chinezesc este bine să ne gândim ce destinație vor avea fructele: pentru consum proaspăt, pentru deshidratare, pentru industrializare etc.

În prezent, sunt multe soiuri valoroase, unele create special pentru consum în stare proaspătă (soiul standard este Dong Zao), altele, mai numeroase, pentru deshidratare și prelucrare.

Plantele se pot achiziționa de la pepiniere, care furnizează material săditor altoit. Din păcate, piața chineză este extrem de restrictivă, iar cazurile în care se poate importa material săditor din China sunt puține. Dar, în ultimii ani, multe pepiniere din lume, inclusiv din România, au introdus în lista de plante soiuri de curmal, ca răspuns la cererea în creștere.

Soiurile care se achiziționează sunt, de cele mai multe ori, plante altoite, ce intră pe rod cel târziu în anul doi de la plantare. Sunt însă și pepiniere care vând preponderent plante produse in vitro (ex. Vitroplant, Italia) care, de asemenea, intră rapid în producție (rodesc din anul 2-3 de la plantare).

În China, cele mai cultivate soiuri pentru deshidratare sunt „Huizao” și „Junzao”. În chineză, „Hui” înseamnă „gri”, ilustrând culoarea cenușie a fructelor coapte și verde închis a pomului. „Jun” înseamnă „cel mai bun cal”, cu trimitere la  cel mai bun soi de jujube.

Pentru consum în stare proaspătă, cel mai cultivat soi în China și în lume este „Dongzao” (în chineză „Dong” înseamnă iarnă), perioada de coacere a fructelor acestui soi fiind începutul lunii octombrie, începutul iernii în nordul Chinei. Din acest motiv, Dongzao este cultivat preponderent în spații protejate, solarii și sere, care permit recoltarea fructelor încă din lunile iunie-iulie, la prețuri pe măsură....

Alte soiuri pentru consum în stare proaspătă, care se apropie de calitățile soiului Dong Zao, sunt Yue Guang (Moon Light), Hong Guang (cu maturarea timpurie) și Yue Hong (cu maturare mijlocie), Li Zao etc.

(w882) Soiul Hong

Soiul Hong Guang (Rainbow)

Înființarea plantației

Pentru a înființa o plantație de curmal, primul pas este alegerea terenului, care trebuie să fie afânat, bine drenat și însorit. Așa cum am mai spus, pomul nu suportă băltirea apei.

Atenție, chiar dacă planta suportă bine seceta, de la plantare și până la înrădăcinarea definitivă după plantare are nevoie de apă!

Distanțe de plantare recomandate sunt, în general, de 4,0 x 1,0-1,5 m (4,0 m între rânduri și 1,0 m pe rând, pentru soiurile de vigoare mică – ex. Yue Guang și Hong Guang și 1,5 m pentru restul soiurilor).

(w882) trei ani -

Pomi de trei ani, plantați la 1,5 m pe rând

Perioada de plantare recomandată este toamna, dar se pot, înființa plantații fără probleme și primăvara, fiind foarte atenți cu asigurarea necesarului de apă în această perioadă (planta are nevoie să-și dezvolte sistemul radicular și, în același timp, este solicitată de masa vegetativă în dezvoltare).

Curmalul chinezesc este o pom autofertil, polenizarea se realizează de către albine și alte insecte. Având o perioada de înflorire lungă, de 3-4 săptămâni, este melifer, iar mierea are calități deosebite.

Ca și în cazul altor specii pomicole, recomandăm a nu planta doar un singur pom (deși fructifică și în acest caz), ci cel puțin 2-3 din soiuri diferite. Veți avea astfel și o producție eșalonată în timp.

Întreținerea solului

Terenul dintre pomi se întreține prin formarea unui covor vegetal din plante anuale și perene, în special graminee și leguminoase din flora spontană și cosirea lui repetată.

(w882) intretiner

Întreținerea înierbată a solului în plantația curmal dobrogean

De asemenea, se pot folosi mașini pentru tocarea ramurilor rezultate din tăieri și a vegetației crescute, iar materialul vegetal va fi lăsat pe sol, ca „mulci” pentru a se descompune. Se evită, astfel, eroziunea solului, se reduce consumul de apă și se îmbogățește solul în materie organică. Se poate practica și „mulcirea” cu folie sau membrană permeabilă, dar doar pe direcția rândului pentru a evita creșterea buruienilor.

Lucrări speciale

Unele genotipuri de curmal dobrogean răspund bine la aplicarea inciziilor inelare în perioada înfloritului. Inciziile se fac la nivelul trunchiului sau ramurilor principale, prin îndepărtarea unei fâșii de scoarță și de liber, până la stratul de lemn. Prin acest procedeu, se oprește provizoriu fluxul de sevă elaborată, care circulă dinspre frunze spre rădăcini, ea rămânând în coroană. Rezultatul este o mai bună legare a florilor, o hrănire a fructelor formate și, implicit, o producție mai mare.

(w882) trunchi cu

Trunchi de curmal pe care s-au aplicat incizii circulare, în ani diferiţi. Foto 2024

Sistem de susţinere. Protecţia anti-ploaie

Jujubele unor soiuri de curmal sunt sensibile la crăpare, care este o tulburare fiziologică în timpul coacerii, legată de excesul de apă, care poate distruge complet culturile. Procentul din producția de fructe afectat de crăpare depinde de gestionarea apei în timpul sezonului de creștere, de precipitațiile căzute și de rezistența fiecărui soi la crăpare.

Pentru a preveni această situație, plantațiile pot fi prevăzute cu folie antiploaie sau se recomandă plantarea unor soiuri rezistente la crăpare: Xuan Cheng Jian Zao, Yu Shuai, Yu Jiao, etc.

Recoltarea

Jujubele au utilizare multiplă, de la consumul în stare proaspătă sau deshidratată, până la prelucrarea lor sub formă de siropuri, marmelade, dulciuri, cidru, lichior, distilate etc. Fructele proaspete se pot păstra timp de câteva săptămâni în depozitul frigorific (-2,0-4,0°C, 75-85% RH).

Jujubele se recoltează de la sfârșitul lunii august (soiul românesc Ziprim) până în octombrie, eșalonat, pe măsură ce se coc. Pentru consum în stare proaspătă, jujubele se recoltează atunci când culoarea roșie – cafenie a ajuns la cca 30-40% din suprafața fructului. În schimb, pentru deshidratare, fructele se lasă în pom până la colorarea deplină sau chiar până la o ușoară deshidratare.

În anul 2023, Facultatea de Horticultură din București a înregistrat la Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) soiul Ziprim, un soi timpuriu, la care recoltarea începe de la finalul lunii august în zona de sud a României.

(w882) intreaga S

Soiul Ziprim

 

Text de Dr. Ana Cornelia Butcaru (cercetător la Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare),

Prof. dr. Florin Stănică (Facultatea de Horticultură) și ing. Adriana Mihăilescu (Facultatea de Horticultură),

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

******

Dacă vreţi să vă faceţi o plantaţie de curmal dobrogean/chinezesc, puteţi afla şi mai multe informaţii, dar şi să degustaţi fructe din diferite soiuri noi, la TOAMNA HORTICOLĂ BUCUREŞTEANĂ, care se desfăşoară în perioada 3 şi 6 octombrie 2024, în Campusul Agronomie - Herăstrău, bd. Mărăşti nr. 59, sector 1.

Atelierul de pomicultură de sâmbătă, 5 octombrie, va începe cu prezentarea jujubelui în Aula Magna „Petre Sebeșanu Aurelian”, urmat de vizatea lotului experimental.

Vor fi patru zile în care puteţi descoperi frumuseţea toamnei în toate formele ei: expoziţii de flori, plante ornamentale, degustări de fructe și legume, struguri de masă din colecția ampelografică a Facultății de Horticultură, standuri cu produse naturale şi delicatese artizanale. Totodată, doritorii pot participa la ateliere tematice, demonstrații horticole în livadă și multe alte activități dedicate iubitorilor de grădinărit și frumos.

Programul complet al Toamnei Horticole Bucureştene poate fi consultat aici.

 

credit foto: Adriana Mihăilescu; Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

 

 
Campania „România face bine”, ediţie specială de la Slatina

În exclusivitate, locotenent-colonelul Georgel Marcu, comandantul Bazei Militare 99 de la Deveselu, vine în premieră la ediţia „România face ...

Ana-Maria Brânză și Andrei Coman, pledoarie pentru „Omul anului”

Multipla campioană europeană, mondială și olimpică şi nonconformistul actor şi prezentator tv sunt invitaţii de vineri ai Mădălinei Dobrovolschi ...

Florin Dobre – „Un polițist contracronometru”

Florin Dobre – „Un polițist contracronometru”

publicat: Miercuri, 30 Octombrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 1 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...