LIFESTYLE
Deparazitarea externă a animalelor este o parte importantă a îngrijirii acestora, ajutând la prevenirea infecțiilor şi protejarea sănătății. Paraziții externi precum căpușele, puricii, păduchii şi acarienii nu prezintă un pericol doar pentru animalele de companie, ci şi pentru membrii familiei, ne explică dr. Elena Cătălina Măriuță, medic veterinar, cre ne prezintă câteva aspecte importante cu privire la deparazitarea externă.
IMPORTANŢA DEPARAZITĂRII
- Sănătatea animalului: paraziții externi sunt purtători de virusuri (căpușe - Babesioza, țânțari – Dirofilaria immitis = „viermele inimii” / Dirofilarioza) şi pot cauza iritații severe sau dermatite alergice (mușcătura de purice).
- Prevenirea bolilor: paraziții pot transmite boli și paraziți interni.
- Confortul animalului: paraziții provoacă mâncărimi şi disconfort, o deparazitare regulată menține bunăstarea animalului.
PRINCIPALELE TIPURI DE PARAZIŢI EXTERNI
- Purici: cei mai frecvenți paraziți ce se înmulțesc repede, se hrănesc cu sângele animalului şi pot provoca alergii.
- Căpușe: sunt des întâlnite în zonele cu vegetație deasă şi sunt purtătoare de boli precum Babesioza (cea mai frecventă boală) care, netratată la timp, poate fi fatală. Sunt paraziți rezistenți, iar măsurile de igienă regulată sunt esențiale pentru a limita infestarea. Ele au capacitatea de a se deplasa şi pot ajunge pe suprafețe la care nu ne-am aştepta, cum ar fi curțile pavate sau locurile cu asfalt. Astfel, chiar dacă animalul stă în curte, pe asfalt şi nu ia contact cu nici un alt animal din exterior, riscul infestării nu poate fi exclus!
- Păduchi şi acarieni: sunt mai rar întâlniți la câini şi pisici, fiind mai frecvenți la păsări, unde găsesc condiții mai favorabile de dezvoltare. Deparazitarea externă la găini este la fel de importantă, ca şi la animalele de companie, pentru a menține sănătatea şi bunăstarea acestora.
Credit foto: pexels.com/Florin G Daniel
Toți vectorii transmit agenți patogeni şi, implicit, pot provoca boli vectoriale. Conform unor studii parazitare, cele mai frecvente boli vectoriale sunt transmise de căpușe, care ocupă primul loc în acest sens. Acestea pot transmite Anaplasmoze, Ehrilichioza canină, Hepatozoonoza şi altele. Unele dintre aceste boli pot afecta şi omul, fiind clasificate drept zoonoze.
Bolile vectoriale – boli cauzate de agenți patogeni (bacterii, virusuri, paraziți) transmise de la un organism gazdă la altul prin intermediul unor vectori (organism viu – insectă, artropodă), care transportă şi transmit agentul patogen fără a fi el însuși afectat de acesta.
METODE DE DEPARAZITARE EXTERNĂ
- Pipete antiparazitare: se aplică direct pe piele, în zona cefei sau, şi mai corect, de la baza cozii, pe linia coloanei, până la ceafă.
- Spray-uri/pudre antiparazitare: pot fi aplicate direct pe blană şi pot fi eficiente în cazul unor infestații masive. Evitați contactul cu ochii şi gura!
- Zgărzi antiparazitare: sunt convenabile şi utile pentru animalele care petrec mai mult timp afară și oferă protecție îndelungată (6-8 luni). Se recomandă ca, în prealabil, animalul să fie deparazitat extern cu o pipetă/tabletă antiparazitară.
- Tablete antiparazitare: deși administrate oral, acestea au acțiune externă prin eliberarea în fluxul sanguin a substanțelor active. Consultați medicul veterinar pentru o recomandare potrivită patrupedului dumneavoastră.
- Șampoane antiparazitare: potrivite pentru animalele sensibile, sunt o alegere ușoară pentru o deparazitare temporară sau o infestație minimă. Se recomandă, în general, pentru puii de câini/pisici.
Frecvența deparazitării: odată pe lună în sezonul cald când riscul de infestare este mai mare. Iarna, frecvența poate fi redusă, însă o protecție minimă este importantă şi, bineînțeles, trebuie să ținem cont de mediul în care trăiesc (pisicile sau câinii de exterior au nevoie de o atenție sporită). De evidențiat faptul că NU există neapărat un sezon pentru căpușă, fiecare specie de căpușă are sezonalitatea ei!
SFATURI pentru o deparazitare externă eficientă:
- Consultați medicul veterinar: atât în punctele farmaceutice veterinare, cât şi în cabinete, găsiți medici veterinari cu care vă puteți consulta cu privire la un tratament adecvat nevoilor animalului dumneavoastră.
- Respectați indicațiile medicului şi produsului.
- Curățați mediul animalului.
- Monitorizați eventualele reacții adverse după aplicarea/administrarea deparazitării externe; consultați medicul veterinar la nevoie.
- Utilizați metode combinate: cea mai frecventă şi eficientă combinație de deparazitare externă la animalele de companie (câine/pisică) este reprezentată de pipete şi zgărzi antiparazitare.
Credit foto: Dragoş Oproiu
MĂSURI DE PRECAUŢIE:
O protecție regulată împotriva paraziților externi, adaptată sezonului şi stilului de viață al animalului asigură o bunăstare a animalului, dar şi a proprietarului!
Text scris dr. Elena Cătălina Măriuță, medic veterinar
Credit foto: pexels.com/Florin G Daniel, dr. Elena Cătălina Măriuță, Dragoş Oproiu