Dragobetele este, conform credinţei populare româneşti, un duh poznaş şi capricios, căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Ce ar fi să încercaţi cu o prăjiturică plină de unt şi gem!?
INGREDIENTE:
340 g unt 80% grăsime, la temperatura camerei
120 g zahăr pudră
un vârf de linguriţă de sare
1 ou mare
1 gălbenuş de la un ou mare
1 linguriţă esenţă de vanilie
300 g făină albă
1 – 2 ceşti de gem de zmeură sau alt gem de culoare roşie
MOD DE PREPARARE:
1. Preîncalziţi cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Cerneţi zahărul pudră şi făina, ca să nu aibă cocoloaşe.
3. Bateţi împreună, cu mixerul, timp de 3 – 4 minute, untul, zahărul şi sarea, până când obţineţi un amestec omogen şi cremos. Folosiţi la început o viteză redusă, ca să nu se împrăştie zahărul pudră.
4. Adăugaţi apoi ouăle, pe rând, amestecând până când acestea sunt complet încorporate. Puneţi esenţa de vanilie şi mai amestecaţi puţin.
5. Opriţi mixerul şi adăugaţi făina, amestecând cu o lingură doar până când aceasta este înglobată în aluat. Veţi obţine un aluat destul de moale şi lipicios, pe care e bine să îl manevraţi cât mai rapid, cu palmele umede.
6. Împărţiţi aluatul în sfere cu diametrul de circa 2.5 – 3 cm pe care aşezaţi-le, la distanţă de 5 cm între ele, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Aplatizaţi uşor fiecare sferă de aluat. Cu buricul degetului, faceţi în aluat 2 adâncituri suprapuse la bază, de forma unei inimioare. Cu vârful unei linguriţe, accentuaţi „vârful” inimioarei.
7. Umpleţi fiecare astfel de adâncitură în formă de inimioară cu gemul de zmeură. Cum aluatul se aplatizează la copt, aveţi grijă ca adânciturile să fie bine umplute, fără a da pe dinafară.
8. Daţi prăjiturelele la copt pentru 10 – 12 minute, până când devin aurii pe margini. Rotiţi tava la jumătatea timpului de copt, pentru ca acestea să se coacă uniform. Lăsaţi tava să se răcorească pe un grătar, înainte de a aşeza prăjiturelele pe un platou.
Sursă: smarandavornicu.ro