loader
Foto

Portret de meșter popular: Doina Khalvati

Doina Khalvati, un suflet blând și răbdător, iubitor al artei populare, revarsă din cunoașterea unor meșteșuguri copiilor care vor să exploreze lumea măștilor populare, modelajul în lut, confecționarea jucăriilor din materiale naturale și cusutul. Aflăm în cele ce urmează din tainele unor meșteșuguri practicate de Doina Khalvati.

 

Cum ați ajuns să fiți meșter popular, ce v-a inspirat în această direcție?

În general, meșterii populari au deprins tainele meșteșugul de la înaintașii lor și au continuat să le practice și să le dezvolte de-a lungul timpului. Eu am deprins taina meșteșugului de la bunicii mei, meșteri iscusiți, care mi-au inoculat de mică dragostea pentru frumos, pentru tot ce înseamnă artă și tradiții. De profesi, sunt jurist, dar arta a fost și este pasiunea mea.

(w882) papusi 1

La vârstă de 12 ani, am absolvit Școala Populară de Artă, secția canto, muzică populară, iar mai târziu am urmat și cursuri de teatru și de confecționare a păpușilor.

De mai mulți ani sunt meșter popular și profesor coordonator al unor ateliere de creație pentru copii, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" și la Opera Comica pentru Copii, în București.

(w882) Doina Khal

Cine a fost mentorul dumneavoastră și ce v-a stimulat să deveniți meșter popular?

De la bunica mea, care era un meșter cunoscut în arta cofecționării păpușilor din cârpe, am învățat să creez o păpușă, să-i cos ia, să-i țes catrința și să îi fac bețele. La început a fost mai greu, dar am fost stimulată de gândul că pot să duc o tradiție, darul prețios primit de la bunica, mai departe. A promova valorile strămoșilor mei este o prioritate pentru mine, transmițând, atât cât pot, noilor generații meșteșugul meu.

Acum cinsprezece ani, m-am hotărât să duc mai departe meșteșugul păpușilor dar din lut. Le modelam și apoi le  îmbrăcăm în costum popular moldovenesc. Cu o colecție de aproximativ cincisprezece păpuși, am participat la  unul din cele mai mari târguri organizate de Muzeul Satului  din București, Târgul de Florii, unde am fost foarte apreciata și curajul meu de a-mi trăi pasiunea a crescut.

Am modelat păpuși în lut o vreme, apoi am simțit  nevoia să mă întorc la păpușile copilăriei mele, din material textil, dar mai elaborate.

Fiind moldoveancă la origini, nu îmi sunt străine nici măștile populare. Desi copilăria mi-am petrecut-o în preajma bunicului, care era cojocarul satului și confecționam cele mai comice măști, pe care le oferea cetelor de urători, nu m-am simțit atrasă la acel moment, de acest meșteșug.

Mentorul meu în meșteșugirea măștilor a fost doamna Maria Petrican, meșter popular din Piatra Neamț. Pe această doamnă minunată, am întâlnit-o la Muzeul Satului din București, la Tabăra "Vara pe uliță", unde susținea atelierul de măști populare. Am fost fascinata atât de lucrările pe care le avea expuse, cât și de dumneaei, ca OM. Așa m-am hotărât să rămân la atelier pentru a învăța cum se face o mască populară, autentică.

(w882) masti

Ce zonă folclorică reflectați prin obiectetele meșteșugite de dumneavoastră și prin ce se remarcă această zonă din persepctiva meștesugului?

M-am născut la sat, în "dulcele târg al Ieșilor", așa cum spunea marele nostru scriitor Ion Creangă, într-o zonă frumoasă, unde  tradițiile și obiceiurile  nu s-au pierdut încă, reușind să-și păstreze farmecul lor de altădată.

Aici, sărbătoarea Crăciunului este praznicul încununat cu cele mai multe tradiții și ritualuri populare. As putea menționa "jocul măștii", un obicei de iarnă al nostru, al moldovenilor, care se desfășoară începând de la Crăciun și până la terminarea anului vechi. Mă simt onorată că reprezint această zonă, că am avut ce învăța de la oamenii locului și cel mai important este că am ce transmite mai departe generațiilor ce vin din urmă.

(w882) Khalvati 2

Doina Khalvati

Cât de greu este să meșteriți păpuși, măști etc.? Ce calități sunt necesare unui meșter popular?

Confecționarea păpușilor reprezintă meșteșugul cu care am debutat. Pentru a crea o păpușă îți trebuie  multă imaginație, îndemânare, creativitate și, nu în ultimul rând, răbdare. Creez păpuși din materiale textile naturale, respectiv pânză de casă, umplute cu lână sau puf și îmbrăcate în ii cusute cu motive tradiționale românești, catrințe autentice și legate cu bețe.

Meșteșugirea măștilor, însă, e puțin mai complexă. Pentru a realiza o mască, trebuie să fii un bun cunoscător al obiceiurilor, tradițiilor și simbolisticii locului, să pătrunzi în spiritualitatea satului românesc tradițional.

Pentru confecționarea unei măști, se folosește o gamă largă de materiale naturale: blană de oaie și de capra, lemn, iască, boabe de fasole, coarne de animale.Măștile trebuie să fie urâte, cu cât sunt mai fioroase, cu atât pot alunga  mai cu furie spiritele rele, potrivit credințelor populare.

Noi românii am știut întotdeauna să ținem dalta și ciocanul, să țesem, să coasem. Eu cred că fiecare dintre noi ne naștem cu acest dar de a crea, unii îl au mai mult, alții mai puțin.

(w882) papusi

Cum vă pregătiți materialele colecționate din natură și nu numai, pentru confecționarea diferitelor obiecte?

Pentru păpusi, folosesc materiale ecologice de foarte bună calitate achiziționate de la magazinele de profil sau de la meșterii populari specializați în meșteșugul țesutului și a opincăritului. Măștile din zona Moldovei sunt lucrate din materiale diferite, pe care le găsesc la crescătorii de animale, de la sate și la meșterii locului.

Cum transmiteți secretele meșteșugului dumneavoastră către generațiile noi? (de vorbit despre ateliere pe care le practicați la muzee, care muzee, când, în ce context, în școli și grădinițe etc.)

În calitate de coordonator de ateliere de creație pentru copii, am încercat întotdeauna să le transmit, prin puterea exemplului personal, dragostea și respectul pentru cultură, artă și tradiție.

În cadrul atelierelor  pe care  le desfășor la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din București, la școli și grădinițe, provoc creativitatea copiilor, încurajându-i să-și pună amprenta personală pe obiectul realizat de ei. Pornesc fiecare activitate prin joc și veselie, temele propuse activând imaginația, răbdarea și îndemânarea.

(w882) masti copi

Ce feedback-uri ați primit de la cei care au participat la atelierele dumneavoastră de creație? Ce obțin cursanții dumneavoastră?

Cursanții mei descoperă sau redescoperă lumea bunicilor și străbunicilor lor, își dezvoltă dragostea pentru autentic. Anul acesta, spre exemplu, am susținut un atelier de măști populare în tabăra de vară de la Muzeul Satului din București și am fost extrem de impresionată de măestria și talentul ucenicilor mei, care, după o săptămână de meșteșugit, au reușit să realizeze o mască identică cu cea expusă de mine. Rezultatul muncii lor este cel mai de preț feedback pentru mine.

Care este profilul clienților obiectelor meșteșugite de dumneavoastră?

M-am axat mai mult pe păpuși și jucării, clienții mei fideli fiind copiii, dar și părinții care vor pentru copiii lor o altfel de lume decât una a ecranelor și a tehnologiei excesive.

(w882) lut papusi

Cum apreciază cetățenii străini meșteșugul dumneavoastră?

De-a lungul timpului, de când am această îndeletnicire, am avut prilejul să îmi expun creațiile la diferite festivaluri și expoziții, atât în țară cât și în afara ei. Obiectele pe care le meșteresc prezintă interes atât pentru românii care caută să ofere cadouri tradiționale românești, dar și  pentru străini care știu să aprecieze mult mai mult arta noastră tradițională. Mulți dintre ei nu mai au tradiții în propriile țări. Materialismul a corupt multe suflete în această lume. Trebuie să recunosc că, din toate obiectele expuse la târguri și expoziții, măștile populare au fost cele mai căutate.

(w882) Khalvati

Doina Khalvati

Cât de profitabil este statutul de meșter popular? Ce investiți și ce câștigați?

În momentul de față, nu putem vorbi de un profit notabil de pe urma practicării acestor meșteșuguri. Mi-aș dori ca munca mea să fie apreciată la adevărata ei valoare, dar cred că mai este mult de așteptat...

Din păcate, meșteșugăritul nu este susținut suficient de instituțiile  statului... Acestea ar trebui să dezvolte mai multe proiecte care să ne permită o mai bună promovare: programe educaționale, festivaluri, târguri, expoziții și ateliere.

Din fericire, avem publicul nostru receptiv la produsele autentice și de calitate, și asta compensează cumva.

Cum comercializați rezultatele muncii dumneavoastră?

Una dintre cele mai mari satisfacții ale unui meșter  popular este să își vadă creația admirată și purtată cu drag de ceilalți. Pentru comercializarea produselor  pe care le realizez, piața de desfacere este destul de restrânsă , le pot expune doar la  festivaluri și expoziții ocazionale din  țară și din străinătate. Câștigul material nu este unul permanent, în schimb cel sufletesc este infinit.

(w882) Doina Khal

Doina Khalvati

Un gând de final...

Iubiți valorile și tradițiilor acestui popor, dragi cititori, duceți-le mai departe, ele fac parte din ființa neamului nostru!

***

Mulțumiri doamnei Doina Khalvati, meșter popular și profesor coordonator al unor ateliere de creație pentru copii, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" și la Opera Comica pentru Copii, în București. Creează păpuși din lut și materiale textile, jucării și măști populare inspirate din folclorul moldovenesc. Transmite meșteșugurile învățate de la străbuni copiilor și părinților iubitori de autentic și frumos.

***

Credit foto: Doina Khalvati

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

 
Prezențe românești – Învățământul în limba română din Bulgaria

Luni, 14 octombrie, la TVR Internațional debutează o nouă serie a emisiunii „Prezențe românești”, proiect finanțat de către Departamentul pentru ...

Motivarea deciziei în cazul de dopaj al Simonei Halep, publicată de TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea în cazul Simonei Halep, în care a decis să reducă perioada de suspendare pentru doping. ...

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România” – Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie din noul sezon „Garantat 100%”

„Garantat 100%” împlineşte 25 de ani de emisie. Pe 13 octombrie, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă să descoperim povestea primului ...