loader
Foto

Păianjenii folosesc licuricii pentru a prinde mai multă pradă

Licuricii de sex masculin prinși în pânza unui păianjen țesător de „globuri” devin capcană mortală atrăgând noi victime pentru paianjeni.

 

Odată ce păianjenii țesători prind licuricii masculi în pânzele lor, ei transformă insectele condamnate în momeală, folosind fulgerul lor indicator pentru a atrage mai multe mese.

Potrivit NewScientist, Xinhua Fu de la Universitatea Agricolă Huazhong din China a observat că licuricii masculi (Abscondita terminalis), dar nici o femelă din specie, s-au blocat adesea în pânza unui păianjen țesător de sfere (Araneus ventricosus) și s-a întrebat dacă masculii sunt ademeniți de păianjeni în vreun fel. Atât masculii, cât și femelele - licurici folosesc semnale intermitente, iar spectacolele de lumini ale femelelor atrag bărbații în locația lor. Așa că Fu și colegii săi au investigat cum ar putea păianjenii să exploateze acest limbaj al iubirii.

Într-o porțiune de teren agricol din provincia Hubei, China, echipa a efectuat o serie de experimente pe 161 de rețele diferite, unele cu și altele fără păianjeni. Cercetătorii au plasat un licurici mascul – unii licurici aveau abdomenul strălucitor înnegrit cu cerneală – în fiecare rețea. Pânzele cu un păianjen și cu un licurici care luminează liber au atras mai mulți licurici masculi, în comparație cu pânzele fără păianjeni prezenți sau doar cu licurici care nu luminează.

(w882) licurici

Licuricii masculi din pânza ocupată de păianjeni aveau un semnal flash neobișnuit. Semăna mai mult cu cel al femelelor, cu un pulsat în loc de două. Dar licuricii dintr-o pânză goală au strălucit normal.

Acest lucru sugerează faptul că păianjenii manipulează semnalele licuricilor masculi pentru a le imita pe cele ale femelelor, atrăgând alți masculi care caută pereche, potrivit membrului echipei Daiqin Li de la Universitatea Hubei. Este încă necunoscut modul în care păianjenul modifică semnalele prăzii imobilizate, dar „veninul păianjenului sau mușcătura în sine poate duce la modificări ale modului de „clipire” a masculilor prinși în capcană”, potrivit lui Li.

Alte animale pot folosi prada capturată ca năluci, valorificând diferite tipuri de semnale, spune Li, cum ar fi sunete sau eliberarea de feromoni.

***

Sursă: NewScientist.com

Credit foto: Ridho Arifuddin, anko70 - Shutterstock

Tag-uri: licurici, păianjeni
 
„Intrare liberă” la dezbaterile Astra Film Fest. Mirela Nagâţ şi invitaţii ei discută despre era feudalismului digital şi despre rolul femeii în societate

Două dezbateri desfăşurate la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest, se văd la TVR Cultural miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie. Mirela Nagâţ, ...

Dorina Florea: „Așa va fi viața mea de acum încolo, voi fi împărțită între cele două mari iubiri: fetița noastră și televiziunea!”

Din 25 octombrie, jurnalista Ştirilor TVR se întoarce la pupitrul „Telejurnalului”, aşteptând telespectatorii în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi ...

Profesorul și gândirea filosofică a copiilor

Profesorul și gândirea filosofică a copiilor

publicat: Luni, 21 Octombrie 2024

A scoate copiii din zona de confort, a-i determina să gândească critic, să cerceteze, să se mire, să tragă concluzii poate fi la îndemâna ...