loader
Foto

Oceanograficul din Valencia, cel mai mare acvariu din Europa

Situat în complexul arhitectural avangardist al Orașului Artelor și Științelor, în Valencia, Oceanograficul este un adevărat tribut adus mărilor și oceanelor planetei , cuprinzând acvarii uriașe care reproduc cu fidelitate cele mai importante ecosisteme marine.

 

Centru educativ, recreativ și științific, Oceanograficul are ca obiectiv principal promovarea ideii de conservare a mărilor și a viețuitoarelor acestora. În acest scop, aici se desfășoară, în mod regulat, proiecte de cercetare și educație legate ecosisteme marine.

(w882) Testoasa h

Testudo hermanni/Credit foto: Lukas Zdrazil - Shutterstock

Puteți intra în contact cu ecosistemul tipic mediteranean în care se găsesc trei specii amenințate: broasca țestoasă mediteraneană (Testudo hermanni), broasca țestoasă maur (Testudo graeca) și țestoasa din Cartagena (Cistus heterophyllus).

(w882) Aldabra

Aldabra / Credit foto: Jan Bures - Shutterstock

Turul insulelor oceanice permite o incursiune în cele mai îndepărtate și izolate colțuri ale planetei, unde pot fi descoperite forme unice de viață precum țestoasele Aldabra. Țestoasa Aldabra este a doua cea mai mare țestoasă de uscat care există (după gigantul Galapagos). În prezent este considerat animal „vulnerabil” conform catalogului IUCN.

Mările temperate și tropicale se extind de la Ecuator până la latitudini apropiate cercurilor polare, cuprinzând, prin urmare, majoritatea oceanelor.

Mările tropicale au o temperatură medie a apei de suprafață de 25 °C. Aceste ape calde permit dezvoltarea celei mai mari biodiversități de pe planeta. Mările temperate suferă oscilații termice, ajungând la un minim de 12ºC, și se remarcă ca fiind mări foarte bogate datorită izbucnirilor anuale de plancton. Acestea conțin atât specii rezidente, cât și specii migratoare, care se deplasează prin mările temperate în căutarea resurselor.

(w882) giant spid

Crebul păianjen uriaș / Credit foto: slowmotiongli - Shutterstock

Spre exemplu, puteți vedea la Oceanografic: crabul păianjen uriaș (Macrocheira kaempferi) este cel mai mare artropod viu, după lungime, din lume, o specie de foci care preferă să trăiască pe plaje, golfuri și estuare adăpostite, morena (Muraena helena), un peste osos, aparținând grupului anguilliformes etc.

(w882) Muraena

Morena / Credit foto: Leo Varano - Shutterstock

În habitatul „Oceanelor” se reunesc două dintre cele mai mari ape de pe planetă: Pacificul și Atlanticul. Instalația "Oceans" îmbină oceanele Pacific și Atlantic și permite vizitatorului să acceseze cel mai mare număr de specii de rechini. Acest acvariu este format din două turnuri subacvatice, legate printr-un tunel de 35 de metri lungime, care delimitează un singur spațiu scufundat în interiorul aceluiași rezervor. Este unul dintre cele mai mari acvarii din lume, cu un volum de apă de 6.000 m³.

(w882) rechin

Rechin / Credit foto: LuckyStep - Shutterstock

Oceanograficul din Valencia găzduiește cel mai lung tunel subacvatic din Europa, care permite o plimbare sub dinții ascuțiți ai rechinilor, și singura familie de balene beluga din Europa, făcând astfel și o incursiune în ținutul Arctic. Un iglu gigantic de doisprezece metri înălțime, împărțit pe două niveluri, reprezintă acest ecosistem în care trăiește familia beluga .

(w882) Beluga

Beluga / Credi foto: Luna Vandoorne - Shutterstock

Vizitatorii Oceanograficului din Valencia au acces și la atmosfera conferită de Antarctica sau Polul Sud, un continent acoperit de gheață și înconjurat de apă pe toate părțile.

(w882) pinguin

Pinguin / Credit foto: Muhammadphotoes - Shutterstock

Atracția copiilor sunt pinguinii Juanito, ușor recunoscuți după pata lor albă de pe vârful capului, în spatele ochilor. Ciocul și picioarele sunt portocalii.

(w882) crocodil

Crocodil / Credit foto: Okyela - Shutterstock

Leii de mare din America de Sud și crocodilii sunt alte atracții ale Oceanograficului.

Oceanograficul are cel mai mare delfinariu din Europa, unde sunt organizate activități educative și spectacole cu delfini.

(w882) delfin

Delfin / Credit foto: Nicolas SB - Shutterstock

Cu o tribună pentru 1.500 de persoane, delfinariul este alcătuit dintr-un bazin principal care oferă cele mai bune condiții pentru studiul și observarea delfinilor. În plus, are patru bazine auxiliare destinate unor scopuri specifice, precum instruire, reproducere și îngrijire medicală. Pentru a ajuta publicul să cunoască mai bine delfinii, de mai multe ori pe zi are loc o prezentare bio-educativă în care sunt arătate abilitățile acestor animale și sunt explicate cele mai importante aspecte ale biologiei, comportamentului și conservării lor.

Oceanograficul din Valencia se implică în programe de recuperare a diferitelor specii de viețuitoare marine amenințate, vizitarea lui putând constitui o experiență educativă memorabilă!

***

Credit foto: Shutterstock conform precizărilor de sub fiecare fotografie, prima fotografie aparținând lui LuckyStep

Sursă: Oceanografic

 
Prezențe românești – Învățământul în limba română din Bulgaria

Luni, 14 octombrie, la TVR Internațional debutează o nouă serie a emisiunii „Prezențe românești”, proiect finanțat de către Departamentul pentru ...

Motivarea deciziei în cazul de dopaj al Simonei Halep, publicată de TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea în cazul Simonei Halep, în care a decis să reducă perioada de suspendare pentru doping. ...

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România” – Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie din noul sezon „Garantat 100%”

„Garantat 100%” împlineşte 25 de ani de emisie. Pe 13 octombrie, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă să descoperim povestea primului ...