loader
Foto

Ritmurile Lunii. Influența lunară asupra biologiei umane

LIFESTYLE

Rezultate recente confirmă puterea subtilă a Lunii asupra tuturor viețuitoarelor și aruncă cel puțin o umbră de îndoială asupra opiniei generale, insuficient documentate, că deși Luna poate mișca un ocean întreg nu poate, matematic vorbind, să acționeze asupra biologiei umane.

 

Luna se îndepărtează încet de Pământ, aproximativ un centimetru în fiecare an. Ea se află acum la distanțe între 356.400 și 406.700 de kilometri de planeta noastră.

Are o rază de 1.740 de kilometri, iar dacă ar fi să facem o comparație, spun cercetătorii de la NASA, Pământul ar avea dimensiunea unei monede, în timp ce Luna ar fi la fel de mare ca un bob de cafea.

Aflată în rotație sincronă cu Pământul, Luna se deplasează în jurul planetei noastre în 27,3 zile (perioada siderală arată cât îi ia Lunii să revină în aceeași poziție în raport cu stelele fixe). Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă fiind numită sinodică.

Diferența între perioada siderală și cea sinodică există pentru că, în timp ce Luna se mișcă în jurul planetei noastre, și Pământul se deplasează în jurul Soarelui.

După cum știm, Luna reflectă lumina Soarelui, nu are lumină proprie, iar cele 8 faze lunare pe care le putem observa ciclic sunt cauzate de schimbarea pozițiilor Lunii, Pământului și Soarelui.

Ce s-ar întâmpla dacă Luna nu ar mai fi satelitul Pământului?

S-a descoperit faptul că atracţia gravitaţională a Lunii este relativ slabă prin comparaţie cu cea a Pământului. Și totuși, dacă Luna nu s-ar mai afla în vecinătatea noastră, echilibrul ar fi distrus.

Zilele pe planeta noastră ar fi mult mai scurte, Pământul s-ar învârti foarte repede şi acest fapt ar avea un impact mare asupra climei şi ritmurilor interne ale tuturor fiinţelor vii. Anotimpurile, pe de altă parte, ar fi extreme sau chiar ar putea dispărea complet, în funcţie de înclinaţia axei Pământului, ceea ce ar ar îngreuna și probabil încheia procesul vieţii. Mareele ar fi mult mai mici, fapt care ar afecta întreaga evoluţie a vieţii pământene. Nici o lumină nu ar mai putea fi vizibilă pe cerul nopţii, pentru că Luna nu ar mai fi acolo să reflecte Soarele. Iar acest fapt ar schimba considerabil comportamentul animalelor și al oamenilor. (https://www.lpi.usra.edu)

Masa Soarelui este de 27 de milioane de ori mai mare decât a Lunii, iar atracția sa gravitațională asupra Pământului este de 177 de ori mai mare decât a Lunii. Prin urmare, Soarele ar trebui să aibă o forță generatoare de maree mult mai mare decât a Lunii, dar pentru că el este de 390 de ori mai departe de Pământ decât Luna, impactul său este redus: ”Forța generatoare de maree a Soarelui este aproximativ jumătate din cea a Lunii, (...) iar Luna este forța dominantă care afectează mareele Pământului.”

Ritmul – una din legile fundamentale ale Universului

Un ritm biologic este orice ciclu endogen recurent (comportamental sau fiziologic), care persistă în absența unor indicii temporale geofizice sau de mediu, dar este în mod normal sincronizat (antrenat) cu o perioadă care se apropie de cea a ciclului geofizic.”

Aceste ritmuri sunt sincronizate cu mediul pentru a se realiza o coordonare între comportament, fiziologie și un anume moment temporal. Iar știința ciclurilor privește evenimentele care se repetă cu regularitate. (The Mysterious Forces That Trigger Events, Edward R. Dewey, Og Mandino)

Toate organismele folosesc ciclurile biologice naturale pentru a supraviețui. Studiile biochimistei Josephine Arendt (profesoară de endocrinologie la School of Biomedical and Life Sciences, University of Surrey, fondatoare și directoare la Centre for Chronobiology, University of Surrey-Imperial College London) au oferit noi perspective în legătură cu funcționarea ritmurilor biologice și cauzele ce le perturbă, problemele legate de somn ale persoanelor fără vedere, modificările de ritm intern ale persoanelor care lucrează în ture sau în întuneric, influențele modificărilor de fus orar asupra ritmului intern, rolul luminii și melatoninei în fiziologia și comportamentul uman.

Prof. Arendt a cercetat felul în care expunerea la lumină ne face să ne sincronizăm ceasul intern cu mediul extern și a descoperit că majoritatea persoanelor nevăzătoare se confruntă cu o desincronizare circadiană, ceea ce duce la tulburări ale ritmului veghe-somn. Potrivit studiilor sale, administrarea zilnică a melatoninei poate fi o strategie terapeutică promițătoare pentru a trata această tulburare. Ca fondatoare a Centrului Cronobiologiei și prin cercetările sale din acest domeniu, Josephine Arendt a oferit o nouă perspectivă asupra ritmurilor biologice, cu aplicații în numeroase alte discipline. Studiile cronobiologice pot include, printre altele, anatomie comparată, fiziologie, genetică, biologie moleculară, reproducere.

(w882) Shuttersto

Cronobiologia studiază ritmurile biologice, ce examinează fenomenele ciclice sau periodice din organismele vii și adaptarea lor la ritmurile legate de soare și lună.” (The chronobiology of blood pressure in pregnancy, Pregnancy Hypertension - Suzanne Pears, Angela Makris, Annemarie Hennessy, 2018)

Aceste ritmuri sunt prezente de la bacterii și plante, la animale și oameni. Ritmurile circadiene (circa diem = aproximativ 24 de ore) sunt reglate de ceasul circadian. Funcția sa de bază este coordonarea ritmică a proceselor biologice, astfel încât acestea să se producă la timpul exact, pentru a menține un organism într-o stare bună de funcționare. Ritmurile infradiene sunt mai lungi de 24 de ore ( de exemplu ciclul menstrual), cele ultradiene sunt mai scurte de 24 de ore ( se repetă de mai multe ori într-o zi).

Ceasul biologic este ”un mecanism de sincronizare inerent într-un sistem viu despre care se deduce că există pentru a explica momentul sau periodicitatea diferitelor comportamente și stări și procese fiziologice”. El controlează și coordonează funcțiile fiziologice ale unui organism, fapt ce permite adaptarea la schimbările de mediu. Aceste mecanisme sunt prezente în toate organismele vii existente pe pământ, de la bacterii la oameni, ”cu perioade ritmice persistente apropiate de 24h (circadian), chiar și în absența unor indicii de sincronizare externe.”

Ceasul biologic reglează ritmurile circadiene, acele procese biochimice, fiziologice, comportamentale ale ființelor vii. Organismele își stabilesc propriile ritmuri natural, dar acestea pot fi influențate de expunerea la lumină sau întuneric, temperatură sau alți factori fizici abiotici. Ceasurile biologice endogene fac posibilă sincronizarea proceselor interne cu ciclurile externe. Înțelegerea felului în care funcționează ritmurile, cum ne influențează, poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate și a performanțelor.

Prin comparație cu efectul Soarelui, spun oamenii de știință, Luna are o influență indirectă asupra vieții pe pământ. Lumina Lunii poate aduce modificări ale somnului și dispoziției oamenilor și animalelor, probabil din cauza faptului că ea interferează cu producția de melatonină. În timpul lunii pline, anumite animale, mai ales cele nocturne, își schimbă comportamentul. În plus, atunci când Pământul, Soarele și Luna se aliniază, ”puterea lor gravitațională” dă naștere mareelor, fenomen ce influențează profund ritmurile viețuitoarelor marine și nu numai.

”Atracția gravitațională exercitată de Lună asupra Pământului, în ansamblul său, este responsabilă, în parte, de apariția mareelor, adică de ridicarea (flux) și coborârea (reflux) nivelului apelor oceanelor pe glob (…) Pe partea apropiată de Lună a Pământului, nivelul oceanelor crește ca urmare a atracției gravitaționale exercitate de Lună, iar pe partea opusă a Pământului, cea mai depărtată de Lună, nivelul apei crește ca urmare a forței centrifuge (…)

Luna nu este singurul actor în această piesă. Soarele are, de asemenea, o influență gravitațională care afectează în mod vizibil nivelul apei oceanelor (…) Când Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate (eclipsă de Soare), forța de atracție gravitațională combinată a Lunii și a Soarelui generează ceea ce este numit „super maree”, când nivelul apelor atinge nivelul cel mai ridicat." (Scientia.ro)

(w882) shuttersto

Ritmurile controlate de Luna au importanță vitală pentru toate ființele de pe Pământ. Dacă ne referim la viețuitoarele marine, tot ce se modifică datorită mareelor le influențează direct, de la ”umiditate, salinitate, temperatură, nivelul de oxigen, curenții, intensitatea luminii soarelui, disponibilitatea hranei, presiunea hidrostatică și, de asemenea, expunerea la prădători”.

Mecanismele interne care le permit speciilor marine să anticipeze mareele și să fie în acord cu ciclurile lunare au o importanță critică dacă ne gândim la evitarea acelor condiții care le-ar putea pune viața în pericol.

Efectele fazelor Lunii asupra vieții pământene au fost observate din cele mai vechi timpuri. Încă din Antichitate, oamenii au văzut că există o legătură între Lună și procesul de creștere a nevertebratelor marine.

Sincronizarea ritmului interior al viețuitoarelor cu ciclul Lunii

Cercetările privind ciclul de reproducere al creaturilor marine, cum sunt coralii tropicali, crabii, peștii în timpul nopților cu luna plină, al viermilor inelați în timpul fazei de lună în creștere, al ritualurilor de hrănire sau al procesului migrației în funcție de fazele Lunii indică efectele satelitului Pământului asupra proceselor biologice la multiple specii de viețuitoare.

Mai multe studii atestă că fazele lunii și ciclul lunar afectează schimbările hormonale în cazul animalelor, altele că există și o corelație între ciclul lunii și ciclul menstrual. Un lucru este cert: ”după zeci de ani de scepticism, cercetătorii oferă dovezi în legătură cu influența subtilă a Lunii asupra somnului, menstruației și a unor boli psihice.

Prof. dr. Kristin Teßmar-Raible, de la Departmentul de Neuroștiințe și Biologia dezvoltării al Universității din Viena, a participat la numeroase studii și s-a implicat în proiecte ce demonstrează influența Lunii asupra ritmurilor biologice.

Având în vedere felul în care Luna face posibilă sincronizarea moleculară a organismelor marine, este posibil ca studiile acestor mecanisme să ajute la înțelegerea corelațiilor dintre ritmurile fiziologice umane și ciclul lunar.

”În timp ce cronobiologia ce depinde de lumina Soarelui a fost studiată în detaliu, cea conectată cu lumina Lunii a fost neglijată în mare parte, pentru rolul pe care îl are asupra viețuitoarelor. Mai ales pentru mediul marin, considerat leagănul evoluției. Un număr mare de lucrări descriu ritmurile organismelor endogene, care nu sunt legate de ciclul solar, ci de cel lunar. Aceste ritmuri au un impact considerabil, ce variază de la controlul comportamental și fiziologic, până la organizarea ecosistemului.” (Prof. Teßmar-Raible, Kristin, University of Vienna, Decoding Time Information from Sun and Moon)

Prof. univ. dr. Kristin Teßmar-Raible, de la Departmentul de Neuroștiințe și Biologia Dezvoltării, Universitatea din Viena, susține că se cunosc destule de puține informații cu privire la adaptarea organismelor marine la ritmurile lunare. Rămâne să descoperim în viitor, ne spune prof. Teßmar-Raible, cum se pot sincroniza viețuitoarele ce aparțin unei populații cu aceeași fază a Lunii, cum pot animalele să recunoască anumite faze al Lunii sau dacă studiul mecanismelor de sincronizare moleculară a viermilor inelați poate să ajute la înțelegerea unora dintre corelațiile, până acum considerate bizarre, între ritmurile fiziologice sau comportamentale și ciclul lunar.

(w882) Shuttersto

Știm că prima ființă al cărei ritm a fost corelat cu o fază a lunii, în anii 50, în condiții de laborator, a fost viermele Platynereis dumerilii (considerat o ”fosilă vie”). Am aflat că Luna nu îi influențează doar reproducerea, ci și întreaga fiziologie și comportamentul. Iar cercetătorii susțin că viemii inelați (Polychaeta/ Bristle worms) ar putea să ne fie de ajutor în a descoperi ceasul lunar aflat în interiorul fiecăruia dintre noi.

Chiar dacă oamenii au văzut din cele mai vechi timpuri legătura dintre fazele Lunii și fiziologia animalelor, în lipsa confirmărilor științifice, acele constatări au fost adesea ridiculizate. ”Luna hrănește midiile și umflă aricii” (Luna alit ostrea et implet echinos, Lucilius, Satires) este o afirmaţie ce face trimitere la observaţiile pescarilor din lucrarea lui Aristotel ”Despre părțile animalelor”. La 2000 de ani de la această observație, oamenii de știință au obținut detaliile biologice de care aveau nevoie pentru a stabili cu claritate ce legătură există între mărimea unor nevertebrate marine și fazele Lunii.

Cercetările din ultimii 100 de ani au demonstrat și continuă să apară mereu noi confirmări că ritmurile interne ale viețuitoarelor de pe Pământ sunt sincronizate cu cele ale Soarelui și Lunii:

”Obținerea mai multor informații în legătură cu mecanismele moleculare ce stau la baza ceasurilor biologice zilnice a condus la o recunoaștere a importanței lor larg răspândite, de la dinamica actinei în celulele hepatice (Gerber și colab., 2013) și diviziunea celulară în diferite țesuturi și specii (revizuite de Brown, 2014) până la procese complexe, precum cancerul (revizuit în Sulli și colab. 2020) sau comportamentul și procesele mentale la animale (revizuite în Häfker și Tessmar-Raible, 2020; Salehinejad și colab., 2021). De asemenea, mai există puține îndoieli că sincronizarea anuală/sezonieră este vitală pentru multe specii (revizuit în Hafker și colab., 2022; Häfker și Tessmar-Raible, 2020; Wirz-Justice, 2018). Sincronizarea zilnică și anuală este determinată de Soare. Dar ce spuneți despre impactul ciclului lunar asupra sistemelor biologice? (…) Când vine vorba despre înțelegerea efectelor potențiale ale Lunii asupra biologiei, este evident că organismele din regiunile unde se produc maree ar trebui să fie deosebit de predispuse la aceasta, deoarece ciclurile mareelor, cu o periodicitate de aproximativ 12,4 ore, sunt cauzate de influența gravitațională a Lunii (Kwiatkowski et al, 2024; Rock et al, 2022).

(…) La fel ca Soarele, Luna oferă și informații despre sincronizare pe lângă schimbările gravitaționale - și anume intensitatea luminii și spectrul - care pot avea impact asupra organismelor. Cea mai evidentă periodicitate este cea a unui ciclu lunar complet, care cuprinde 29,5 zile. Pentru oamenii din zonele urbane, lumina Lunii ar putea să nu fie un stimul atât de evident de mediu, dar cei care experimentează nopți cu adevărat întunecate, fără lumină artificială, vor observa cât de multă diferență poate face prezența luminii Lunii. Acest lucru nu este valabil doar pe uscat, ci și pentru mediul acvatic.” ( Time me by the moon: The evolution and function of lunar timing systems, Kristin Teßmar-Raible și Andrés Ritter )

S-au făcut cercetări pe un număr mare de specii marine și terestre în raport cu ritmurile lunare și semilunare; au fost luate în calcul două procese majore și interconectate care sunt influențate de aceste ritmuri: reproducerea și activitatea zilnică/comportamentul de odihnă.

Au fost observate conexiuni între ciclurile lunii și ritmul de reproducere pentru corali, viermii Palolo samoan și crabii roșii. Nu este clar încă dacă aceste ritmuri sunt declanșate de ciclul luminii lunare sau de ceasurile interne ale organismelor pentru majoritatea acestor exemple. Viermii Platynereis dumerilii, în condiții de laborator, au dovedit că posedă ”oscilatori interiori ai mecanismelor moleculare”. Iar sincronizarea acestor oscilatori este antrenată de lumina Lunii pline.

Cercetătorii au căutat mecanismul intern prin care Platynereis dumerilii poate detecta fazele Lunii și au descoperit că acesta implică ”proteina L-Cry, un criptocrom de tip 1.”

Acest mecanism poate simți fazele lunii și în timpul apelor tulburi sau nopților înnorate. Organismul deja sincronizat cu ciclul lunii poate funcționa independent de vizibilitatea ei sau de orice altă lumină și își menține ritmul pe parcursul mai multor luni. (Kaiser și Neumann, 2021; Zantke și colab., 2013, în - Time me by the moon: The evolution and function of lunar timing systems, Kristin Teßmar-Raible și Andrés Ritter )

În ultimii ani s-au făcut studii asupra algelor brune Dictyota dichotoma, musculiței Clunio marinus, anelidului Platynereis, ce prezintă stiluri de viață și habitate foarte diferite și acestea vor oferi în viitor o imagine de ansamblu mai clară asupra oscilatorilor circalunari.

Exact ca în cazul raportării ființelor umane la calendarele solilunare și celelalte viețuitoare au nevoie ca propriul ritm interior să fie aliniat cu o fază a lunii. Astfel, luna plină este indiciul de care au nevoie pentru această sincronizare.

Interacțiunea florei terestre cu ciclul lunar

Influența fazelor Lunii se extinde asupra algelor marine, dar și a plantelor terestre. Cactusul Cereus repandus (syn. Cereus peruvianus sau Peruvian apple cactus), ce provine din America de Sud, înflorește în armonie cu faza de lună plină, în nopțile de vară. Planta alege acest moment pentru că are o relație specială cu o altă specie: ”Aceste flori efemere se deschid doar pentru o singură noapte, servind probabil ca o sursă crucială de nectar pentru lilieci.”

(w882) Shuttersto

Liliecii din zonă folosesc aceste flori plăcut mirositoare ca sursă de hrană și astfel se realizează și procesul de polenizare. După această întâlnire unică, floarea se stinge, dar baza tulpinii se transformă într-un fruct dulce, cu semințe crocante ce vor deveni o altă sursă de hrană pentru păsări.

Tot pe fondul Lunii pline se produce un alt dans complex între diferite specii de insecte nocturne și Ephedra foeminea. Acestea sunt atrase de nectarul produs în timpul fazei de Lună plină.

Și în cazul algelor marine (Chlorophyta și Phaeophyceae) regăsim strategii de adaptare la factorii de mediu, cum sunt mareele. În urma unor observații de lungă durată, s-a constatat că activitățile de reproducere sunt sincronizate cu fazele de lună plină și lună nouă.

Prin analiza comportamentului de reproducere al algelor brune Dictyota dichotoma s-a observat că ritmurile semilunare rezultă din oscilațiile suprapuse atât ale unui ceas circadian, cât și ale unui ceas sincronizat cu mareele.

Influența Lunii asupra oamenilor

Ciclul lunar şi ciclul menstrual

”După zeci de ani de scepticism, cercetătorii oferă dovezi în legătură cu influența subtilă a Lunii asupra somnului, menstruației și a unor boli psihice.

Ne aflăm în plin proces de explorare a impactului ciclului lunar asupra biologiei umane. Deși anterior au fost realizate numeroase analize ce aveau ca scop determinarea efectului Lunii asupra ciclului menstrual, fertilității, sarcinii și ratei natalității, rezultatele au fost contradictorii.

„Observațiile longitudinale pun sub semnul întrebării consensul științific conform căruia oamenii nu sunt afectați de ciclurile lunare. (Wehr și Helferich-Forster, 2021). Prin urmare, sistemele model non-umane vor trebui să deschidă calea pentru o înțelegere mai profundă a posibilelor mecanisme moleculare și celulare care stau la baza influenței Lunii chiar și asupra oamenilor.”

Un studiu realizat la secţia de obstetrică şi ginecologie a unui spital din Fukutsu, în sudul Japoniei, în perioada 1 ianuarie 1996 - 16 martie 2007, a luat în considerare un număr de 1507 naşteri pentru a observa dacă acest proces depinde de ciclul lunar şi dacă numărul naşterilor creşte în apropierea momentului de Lună plină.

“Analizele detaliate asupra subgrupului de bebeluși născuți în mod specific în timpul nopții (N = 362) au arătat că numărul de nașteri a variat în special în raport cu cantitatea de lumină lunară în schimbare în timpul nopții, în diferite etape ale ciclului lunar, cu cel mai mare număr de nașteri produse în jurul orei lunii pline. În schimb, analizele asupra subgrupului de bebeluși născuți în mod specific în timpul orelor de zi (N = 377) au indicat faptul că numărul de nașteri a variat în special în raport cu cantitatea de lumină lunară în schimbare în timpul zilei, în diferite etape ale ciclului lunar, cu cel mai mare număr de nașteri în jurul orei lunii noi.”

Specialiştii implicaţi în acest studiu au confirmat faptul că naşterea naturală în timpul nopţii este influenţată de faza lunară, mai ales de luna plină. Concluziile au indicat faptul că Luna exercită într-adevăr un efect asupra momentului naşterii umane.

O serie de cercetări asupra ciclului menstrual uman au determinat faptul că există o corelaţie a acestuia cu ritmurile lunare.

(w882) Shuttersto

Potrivit unui alt studiu, publicat în Science Advances, în 2021, “Femeile îşi sincronizează temporar ciclurile menstruale cu luminanţa şi ciclurile gravimetrice ale Lunii”. Deşi există numeroase dovezi ale sincronizării comportamentului de reproducere cu fazele lunii la multe specii, în cazul oamenilor,  legăturile rămân controversate. Există posibilitatea ca aceste sincronizări ale ceasului interior cu ritmurile lunii să fi dispărut datorită expunerii îndelungate la lumina artificială.

În acest studiu au fost incluse datele a 22 de femei, cu vârste mai mici sau mai mari de 35 de ani, cu înregistrări ale datelor menstrelor pe o perioadă de 15 ani. Pentru a determina dacă debutul menstruației a fost sincron cu ciclul lunar a fost analizată relația dintre debutul menstruației și luna plină sau luna nouă, luând în considerare perigeul sau apogeul lunar pentru fiecare în parte. Datele au fost interpretate prin raportare la studii anterioare şi au fost supuse analizei seriilor temporale.

“Arătăm aici că ciclurile menstruale au fost intermitent sincrone cu luminiscența și/sau ciclurile gravimetrice ale Lunii, sugerând cu tărie că ambele cicluri influențează reproducerea în cazul oamenilor. Pe cont propriu, fiecare tip de ciclu lunar pare a fi un cronometru nu foarte puternic. Cu toate acestea, ambele par să coopereze, conducând la cea mai bună sincronizare dintre ciclurile lunare și cele menstruale, atunci când Luna se afla în apropierea Pământului. Deși constatările noastre nu dovedesc cauzalitatea, mai multe dintre caracteristicile lor susțin plauzibilitatea unei relații cauzale între ciclurile Lunii și ciclurile menstruale ale femeilor. Luna a controlat nu doar frecvenţa ciclului menstrual, ci şi faza acestuia.

Cercetătorii au emis ipoteza că în antichitate comportamentul reproductiv uman era sincronizat cu ritmurile lunare, dar stilurile moderne de viaţă au modificat această relaţie. Dovezi ale acestei conexiuni încă există şi influenţa naturii nu s-a pierdut complet. Putem specula că tulburările menstruale sau problemele de fertilitate pot fi o consecinţă, în zilele noastre, a lipsei de aliniere cu ciclurile cosmice.

“În mod evident, ciclul menstrual al femeii se potriveşte cu definiţia unui ceas lunar. Este o speculaţie, dar este posibil să se fi decuplat ceasul nostru de la Lună, pentru că nu mai era cel mai bun stimul pentru sincronizare. Sau foloseşte alte indicii de sincronizare de la Lună, despre care încă nu avem informaţii. Femeile par să se sincronizeze între ele, probabil datorită feromonilor (substanţe chimice eliberate de organism). Poate că Luna a fost un factor cândva, dar femeile au schimbat poate factorul de sincronizare în ceva care este mai util în mediul lor, nu ştim încă.”

Impactul fazelor lunare asupra stării de sănătate

Multe studii publicate în ultimii zeci de ani nu au reușit să confirme influența lunară asupra oamenilor, iar acele concluzii au perpetuat credința că acordarea cu ritmurile lunare este doar un mit.

Însă studii recente, bazate pe observații longitudinale, indică faptul că nu doar ciclurile menstruale și ciclurile somn-veghe pot fi sincronizate cu ritmurile lunare, ci și schimbările de dispoziție și chiar episoadele maniaco-depresive.

Așadar sincronizările există, dar sunt foarte complexe și eterogene. ”Observațiile recente arată că sincronia poate fi temporară și poate apărea cu mai mult de un tip de ciclu lunar, mai mult de o fază a unui ciclu lunar și mai mult de o frecvență de rezonanță a unui ciclu lunar. Având în vedere variabilitatea răspunsurilor umane la ciclurile lunare, analizele agregate utilizate în aproape toate studiile anterioare ar fi anulat probabil răspunsurile indivizilor și ar fi condus la rezultate fals negative. În lumina acestor observații, problema influenței lunare ar trebui investigată în continuare, cu observații longitudinale și analize ale datelor individuale luate caz cu caz.”

Aflați din acest articol detalii despre felul în care ”Observațiile longitudinale pun sub semnul întrebării consensul științific conform căruia oamenii nu sunt afectați de ciclurile lunare”, o sinteză semnată de dr. Thomas A. Wehr, psihiatru și cercetător la National Institute of Mental Health (NIMH) și de prof.dr Charlotte Helfrich-Förster, de la departamentul de Neurobiologie și Genetică din cadrul Universității din Würzburg, Germania.

Noutatea acestor observații este aceea că biologia și comportamentul uman se pot sincroniza cu mai mult de un ciclu lunar și mai mult de o fază. Studiile anterioare s-au bazat pe presupunerea că răspunsurile indivizilor la influența lunară ar trebui să fie sincronizată uniform cu ciclul sinodic lunar și au exclus posibilitatea să fie impactați de alte cicluri sau faze. Pentru astfel de analize, în care datele unui grup sunt uniformizate, fără să se țină cont de eterogenitate și de răspunsurile individuale la diferitele cicluri lunare, rezultatele nu sunt concludente.

A existat parcă dintotdeauna convingerea, nevalidată științific, că luna plină poate perturba comportamentul oamenilor, îi poate transforma în ”lunatici”, că poate stârni emoții puternice și poate genera haos și violență. Oamenii de știință au continuat în timp să caute în ce moduri acționează Luna asupra biologiei umane. Dacă inițial analizele au fost neconcludente și nu s-au descoperit la prima vedere asocieri între fazele lunii și reacțiile oamenilor, astăzi noi abordări ale acestui fenomen au avut cu totul alte rezultate.

(w882) Shuttersto

O altă cercetare, publicată în 2017, de dr. Thomas Wehr, Bipolar mood cycles and lunar tidal cycles, a evidențiat, prin analize realizate în timp, că pacienții cu tulburare bipolară de tip ”rapid cycling” au prezentat ”sincronie între ciclurile de dispoziție și trei cicluri lunare ce modulează amplitudinea ritmurilor gravimetrice semi-diurne ale lunii”.

Pacienții respectivi prezentau cicluri de la manie la depresie, la fiecare câteva săptămâni și multe dintre schimbările lor de stare erau sincronizate cu ciclul lunar, de obicei la lună plină, uneori la lună nouă. Datele au fost colectate pe o perioadă de aproape 38 de ani.

Autorul studiului, dr. Wehr, a căutat dovezi ale periodicității lunare în înregistrări longitudinale extinse ale parcursului bolilor, la pacienții individuali, iar abordarea sa a fost complet diferită de cele propuse anterior. Concluzia acestor analize complexe și de durată indică ”sincronizarea ciclurilor de tulburare bipolară cu trei cicluri lunare diferite, ce modulează amplitudinea ritmurilor semi-diurne ale lunii”. Mai multe observații sugerează posibilitatea existenței unei relații cauzale între ciclurile lunare și cele ce schimbă dispoziția. Dacă asocierile sunt de natură cauzală, susține dr.Wehr, atunci este posibil ca oamenii să posede un sistem biologic care poate detecta și răspunde la ciclurile lunare.

În studiul ”Lunar phases and seizure occurrence: Just an ancient legend?” au fost revizuite înregistrările neurologice și colectate datele a 859 de pacienți internați la o unitate de urgență, între 1999 și 2003. Scopul acestei analize a fost încercarea de a descoperi dacă există o asociere între fazele lunii și crizele neurologice. Rezultatele acestui studiu confirmă înregistrarea unui număr mare de convulsii în jurul perioadei lunii pline.

Pentru că faza de Lună plină a fost dintotdeauna asociată cu crizele, accidentele, violențele, există numeroase analize, studii, articole și observații pe această temă, cu concluzii contradictorii.

Prof. emerit Simo Näyhä, de la Universitatea din Oulu, a inițiat o astfel de cercetare pentru a verifica dacă omuciderile în Finlanda variază în funcție de fazele Lunii. Articolul ce o consemnează, ”Lunar cycle in homicides: a population-based time series study in Finland”, ne prezintă datele selectate în intervalul 1961 – 2014, cu 6808 de omucideri înregistrate. Numărul zilnic de cazuri a fost raportat la ”opt faze ale lunii și procentul iluminat al discului lunar, folosind regresia binomială negativă”. ”Contrar opiniei științifice actuale, s-a stabilit o asociere între fazele lunare și omucideri”, dar s-a observat faptul că acestea, în mod neașteptat, au scăzut în timpul lunii pline, mai ales în deceniile anterioare. Cauzalitatea asocierilor rămâne evazivă, susține autorul studiului.

”Puterea de iluminare a lunii în timpul nopții este, fără îndoială, cel mai relevant ciclu pentru oameni în condiții naturale.”

Somnul pare să fie, de asemenea, influențat de fazele lunare, susține un studiu realizat în trei comunități Toba / Qom din provincia argentiniană Formosa. Aceste comunități de indigeni, răspândite geografic, nu au toate același nivel de trai. Analizele au fost făcute în mai multe zone: una într-un cadru urban cu acces deplin la energie electrică și două comunități rurale, una cu acces limitat la electricitate și alta fără acces. S-a pornit de la ideea că în comunitățile în care nu exista acces la electricitate, nopțile în care era vizibilă lumina lunii ar fi asociate cu o rata mai scăzută a somnului. Datele pentru studiu au fost înregistrate în timpul campaniilor de teren, în trei ani consecutivi: din septembrie până în octombrie 2016 și 2017 și octombrie până în noiembrie 2018.

(w882) shuttersto

Momentul în care oamenii au adormit și durata somnului au arătat o modulare clară pe tot parcursul ciclului lunii, care a fost evidentă în întreaga populație, precum și în comunitățile individuale. Momentul de vârf al debutului și al duratei minime a somnului a avut loc cu 3 până la 5 zile înainte de noaptea de lună plină.

Cei care au condus studiul au emis ipoteza că ”valoarea adaptivă a sincronizării dintre somn și ciclurile lunare este aceea de a stimula starea de veghe în nopțile în care lumina lunii este disponibilă, nopți care preced momentul cu lună plină, dar nu și cele care urmează, când luna răsare mai târziu decât la apus.”

În toate cele trei comunități cercetate s-a observat o sincronizare a somnului cu ciclul lunii. Pentru a vedea dacă se obțin rezultate similare și în medii urbane, s-au analizat înregistrările privind somnul obținute de la 464 de studenți de la Universitatea din Washington. ” În mod neașteptat, schimbările în durata și debutul somnului de-a lungul ciclului lunii semănau cu cele ale oamenilor Toba/Qom, somnul începând mai târziu și devenind mai scurt în săptămâna dinaintea lunii pline.”

Rezultatele acestui studiu indică faptul că timpul de somn este sincronizat cu ciclul lunii în medii diverse. Oamenii, indiferent de mediul în care se află, sunt mai activi și dorm mai puțin atunci când lumina lunii este disponibilă în primele ore ale nopții.

Prin revizuirea constantă a studiilor referitoare la satelitul natural al Pământului, oamenii de știință nu mai resping ideea că este posibil să mai avem încă foarte multe de descoperit despre influența sa. Chiar dacă încă sunt sceptici care nu admit această sincronizare cu ritmurile lunare, ea este evidentă dintotdeauna, la fel ca și cea legată de ritmurile solare. Calendarele solilunare sunt dovada interdependenței celor două corpuri cerești și a rolului lor fundamental pentru oameni (ca un exemplu, data Paștelui creștin se stabilește în prima duminică de după luna plină, ce urmează echinocţiului de primăvară, așadar se ține cont de mișcarea Soarelui – echinocțiul și de cea a Lunii – faza de lună plină). În timp ce multe țări folosesc calendarul gregorian, solar, sărbătorile religioase care nu au data fixă sunt calculate după Lună.

”În termenii evoluției culturale, calendarele lunare reprezintă probabil cea mai veche dovadă a sistemelor de sincronizare, ce datează din epoca de piatră.” (Andrés Ritter / Kristin Tessmar-Raible)

Surse info:

https://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/7659-cum-functioneaza-mareea-acelasi-mecanism-ridica-nivelul-apei-pe-terra-dar-are-multe-alte-efecte-extraordinare-asupra-pamantului-lunii-si-la-nivel-intergalactic.html

https://www.lpi.usra.edu/education/skytellers/moon-phases  - The Lunar and Planetary Institute

https://oceanservice.noaa.gov/education/tutorial_tides/tides02_cause.html - National Ocean Service

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B0124755704001967 - Biological Rhythms

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17969867/ -  National Library of Medicine; Visual Impairment and Circadian Rhythm Sleep Disorders. Reference Module in Neuroscience and Biobehavioral Psychology, pp.428-437, Elsevier Inc, 2017

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210778917305019 - The chronobiology of blood pressure in pregnancy

https://www.merriam-webster.com/dictionary/biological%20clock

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/biological-clocks

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780124071605000348 - Circadian Rhythms; Sturkie s Avian Physiology

https://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/7659-cum-functioneaza-mareea-acelasi-mecanism-ridica-nivelul-apei-pe-terra-dar-are-multe-alte-efecte-extraordinare-asupra-pamantului-lunii-si-la-nivel-intergalactic.html

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bies.202100054 - Wiley Online Library  (2021) - Longitudinal observations call into question the scientific consensus that humans are unaffected by lunar cycles, Thomas A.Wehr, Charlotte Helfrich-Förster, BioEssays.

https://cooperative-individualism.org/dewey-edward_cycles-1971.htm - Cycles. The Mysterious Forces That Trigger Events, Edward R. Dewey with Og Mandino, Hawthorn Books Inc. Publishers, 1971, the Foundation for the Study of Cycles.

www.researchgate.net/publication/49773636_Another_place_another_timer_Marine_species_and_the_rhythms_of_life - Another place, another timer: Marine species and the rhythms of life - Tessmar-Raible K, Raible F, Arboleda E.- Bioessays. 2011

https://neurodevbio.univie.ac.at/tessmar-raible-research/

https://www.embopress.org/doi/full/10.1038/s44319-024-00196-5  - Time me by the moon: The evolution and function of lunar timing systems

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3182551/ - Another place, another timer: Marine species and the rhythms of life

https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/horizon-magazine/bristle-worms-could-help-us-find-lunar-clock-inside-us-all-prof-kristin-tessmar-raible -  Bristle worms could help us find the lunar clock inside us all

https://health.clevelandclinic.org/moon-effects-on-humans - Cleveland Clinic - Does the Moon Affect Humans?

https://louis.uah.edu/honors-capstones/260 - Lunar Lunacy: The Effect of the Moon on Moods and Behavior

https://www.nationalgeographic.com/science/article/moon-bodies-health-sleep-menstruation - Can the moon influence human health? Surprising new research suggests it might

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32703035/ - Novel perspectives on the influence of the lunar cycle on the timing of full-term human births - National Library of medicine

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982213007549 - Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep / Raport Cajochen, Christian et al. Current Biology, Volume 23, Issue 15.

https://www.botanicgardens.org/blog/night-blooming-peruvian-cactus // Horticulture Coordinator Mike Holloway

https://www.researchgate.net/publication/348828647_Women_temporarily_synchronize_their_menstrual_cycles_with_the_luminance_and_gravimetric_cycles_of_the_Moon/ Women temporarily synchronize their menstrual cycles with the luminance and gravimetric cycles of the Moon

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945714003402?via%3Dihub - Association between lunar phase and sleep characteristics

https://louis.uah.edu/honors-capstones/260 - Lunar Lunacy: The Effect of the Moon on Moods and Behavior

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bies.202100054  - Longitudinal observations call into question the scientific consensus that humans are unaffected by lunar cycles

https://www.nature.com/articles/mp2016263  - Bipolar mood cycles and lunar tidal cycles

https://www.researchgate.net/publication/7097889_Lunar_phases_and_seizure_occurrence_Just_an_ancient_legend// Lunar phases and seizure occurrence: Just an ancient legend?

https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/9/1/e022759.full.pdf /dec 2018/ BMJ Open is a medical journal - Lunar cycle in homicides: a population-based time series study in Finland/ Simo Näyhä

https://classics.mit.edu/Aristotle/parts_animals.html

https://www.loebclassics.com/view/lucilius-satires/1938/pb_LCL329.399.xml

https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.abe0465 - Moonstruck sleep: Synchronization of human sleep with the moon cycle under field conditions

The Mysterious Forces That Trigger Events, Edward R. Dewey, Og Mandino, Hawthorn Books Inc, Publishers, 1971 by the Foundation for the Study of Cycles.

***

Foto credite:

1. Shutterstock /Luna plina si lup -  Virrage Images

2. Shutterstock / Full moon with starry and clouds background - Kriengsuk Prasroetsung

3. Shutterstock - Clock - BlurryMe

4. Shutterstock / Moon phases - Ria Petrova

5. Shutterstock / Coral and fish - Iruka903

6. Shutterstock/ Peruvian Apple Cactus blooming - Piece_ov_art

7. Shutterstock / Woman in yoga pose looking at the moon - Welcomeinside

8. Shutterstock/ Annoyed, stressed, anxiety asian young woman - Kmpzzz

 
Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...

Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...