loader
Foto

Masa de sărbători: Piftie de curcan

LIFESTYLE

Din meniul tradițional de sărbători nu lipsește piftia sau răcitura, cum i se mai spune în unele regiuni ale țării. Rețeta noastră vă propune varianta din carne de curcan.

 

Timp de preparare: 150 min

Porții: 4

Ingrediente:

Pulpe sau aripi de curcan - cca 800 g - 1 kg
4 ouă de prepeliță
3 morcovi
2 cepe
1 căpățână de usturoi
200 g țelină
Foi de dafin
Pătrunjel
Sare
Piper

Recomandare:

Atenție! În așezarea ingredientelor în straturi vei ține cont de forma în care pui piftia la răcit. Cele patru boluri descrise mai jos sunt doar o sugestie de răcire a piftiei. Compoziția poate fi lăsată la format și în alte feluri: într-o cratiță rotundă, într-o formă de cozonac sau într-o tavă dreptunghiulară.

Mod de preparare:

  1. Pui carnea la fiert în apă rece. O lași la foc mediu până începe să se formeze spuma.
  2. Schimbi apa, speli carnea, speli vasul, pui din nou la fiert carnea în apă rece. Adaugi sare și piper și acum o lași la fiert adunând spuma pe măsură ce se formează; fierbi până când nu mai apare spumă.
  3. Adaugi morcovii, țelina în bucăți mari, ceapa întreagă, foile de dafin peste carne.
  4. După ce au fiert bine legumele, scoți carnea și legumele, separat, din oala unde au fiert.
  5. Strecori supa și păstrezi lichidul limpede.
  6. În timp ce lași la răcit carnea și morcovii, toci cățeii de usturoi foarte fin și îi adaugi (ca atare sau ca mujdei cu ulei) în supa strecurată. Amesteci bine lichidul.
  7. Fierbi 4 minute în apă cu sare și oțet ouăle de prepeliță. Le adaugi în apa care fierbe și le scoți cu paleta, să nu li se spargă coaja. După fierbere, le pui în apă rece. Sarea, oțetul și apa rece ajută la curățarea mai ușoară a cojii de ou. Înainte de a le fierbe, ouăle de prepeliță trebuie să stea la temperatura camerei cca 20 de minute. Dacă vrei să nu te complici, folosești ouă de găină pe care le fierbi 10 minute, dar ele nu vor fi la fel de delicate și spectaculoase în piftie ca ouăle de prepeliță.
  8. Desprinzi de pe os carnea răcită, păstrezi patru bucăți mai mari (pentru fiecare porție și bol), restul o tai mărunt.
  9. Tai morcovii rondele și ouăle în jumătăți, pregătindu-le pentru bolurile de piftie.
  10. În fiecare dintre cele patru boluri pui straturile piftiei: rondele de morcov, pătrunjel, jumătățile de ou, bucata de carne, carne tocată. La final, torni supa în fiecare bol până la umplere.
  11. Ții la frigider (la rece) peste noapte (sau 10-12 ore) bolurile (castroanele) cu piftie.
  12. La final, răstorni bolurile în farfuriile din care servești piftia. Poftă bună!

Credit foto: New Africa/ Shutterstock

Logo

 

În această ediție vă invităm să privim împreună lumea animalelor cu mai multă atenție, cu mai multă responsabilitate și cu inima deschisă. ...

Umbrele NeLibertății, o dezbatere „Omul și Timpul”, la TVR Cultural

„Revoluția din decembrie 1989 a devenit un paradox fără comparație: prima revoluție urmată de plecarea învingătorilor, nu a învinșilor. 1989 ...

Revitalizarea zonelor rurale din România reprezintă o provocare complexă a cărei soluționare depinde, în mare măsură, de succesul ...

Ștefan de Faÿ, un ambasador al demnității românești: „Excelența înseamnă respect egal pentru toată lumea!”

Duminică, 14 decembrie, ora 15:30, la TVR Cultural, „Portret de Excelență” îl are ca invitat pe Ștefan de Faÿ, Consul General Onorific al ...

„Cum ne omorâm femeile” – un documentar tulburător la „Dosar România”

FEMICID. Cum ajunge un bărbat să devină ucigaș și ce semne de avertizare a ratat societatea? Realizatoarea TVR Alina Amza trage un semnal de ...

Peste 500 de procurori și judecători, mesaj de susținere pentru magistrații care au făcut dezvăluiri

Dezvăluirile din documentarul de investigație „Justiție Capturată” realizat de Recorder continuă să cutremure sistemul judiciar, generând o ...

Europa League: FCSB – Feyenoord 4-3

Campioana României, FCSB, a reușit o performanță de senzație miercuri seară, în fața puternicei formații olandeze Feyenoord, obținând un succes ...

De vorbă cu Cătălin Ștefănescu, despre curiozitate, dialogul tihnit și arta de a asculta

Într-o lume grăbită, în care conversațiile se consumă în viteză, Cătălin Ștefănescu rămâne un apărător al dialogului aşezat, construit cu ...

Sărbătorile de iarnă în Țara Moților / VIDEO

Colindele moțești, obiceiul Junilor, Jocul Cânepii, conacul, umblatul cu crucea de Bobotează sunt câteva din obiceiurile despre care vorbește ...

Istoricul IONEL CÂNDEA, în

Duminică, 14 decembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu istoricul şi arheologul IONEL ...

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

Sezonul 15 al emisiunii cu "Drag de România mea!" continuă sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00 cu o gală dedicată celebrării muzicii şi ...

Joi, 11 decembrie, de la ora 21:05,  urmărim  o nouă ediție "Forța ideilor" la TVR 2.

Gorj – glasul eroilor, gustul artei. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” află cum o mână de localnici a ţinut piept armatei germane, vizitează Cula Cartianu ...

Peștera cu Oase: Un puzzle de 40.000 de ani și războiul surd dintre știință și birocrație | VIDEO

Joi, 11.12.2025 de la ora 23:00, într-un nou episod "Istorii Ascunse" aflăm alte detalii ale poveștii proiectului de la Peștera cu Oase.

Regimentul 89 Infanterie, din care a făcut parte militarul decorat de Nicușor Dan, a participat la Pogromul de la Iași

Decorarea veteranului Ion Vasile Banu, din Regimentul 89 Infanterie, de către președintele României a stârnit un val de indignare în spațiul ...