LIFESTYLE
Simple, rapide și pe gustul multora, ouăle umplute sunt un fel de mâncare pentru care imaginația nu cunoaște limite. Noi vă facem doar câteva sugestii în rețetele de mai jos.
Timp de preparare: 40 de minute
Porții: 10
Ouă umplute cu somon
Ingrediente:
5 ouă
3 linguri maioneză
1 linguriță muștar
50 g somon afumat
Sare
Oțet
Capere
Mod de preparare:
- Pui ouăle într-o sosieră cu sare și oțet, să le cureți mai ușor, și le fierbi 10 minute. Ouăle răcite le decojești și le tai în jumătăți pe lung.
- Scoți gălbenușurile și le pui într-un blender. Peste gălbenușuri pui muștarul, maioneza și sarea, apoi omogenizezi.
- Pasta rezultată va umple fiecare jumătate de ou peste care pui fâșiile de somon afumat și caperele.
Ouă umplute cu pate
Ingrediente:
5 ouă
100 g pate de ficat
1 lingură muștar
20 g unt
1 lingură maioneză
Sare
Piper
Mod de preparare:
- Pui ouăle într-o sosieră cu sare și oțet, să le cureți mai ușor, și le fierbi 10 minute. Ouăle răcite le decojești și le tai în jumătăți pe lung.
- Scoți gălbenușurile într-un castron, adaugi pateul, untul, muștarul, sarea si piperul, apoi omogenizezi. La final, pui maioneza, apoi vei umple jumătățile de ou.
Rețetă de pate
Porții: 10
Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente:
500 g ficat
2 cepe
100 g unt (80 g pentru călit, 20 g de topit și turnat la final)
4 linguri/ 50 ml de alcool (coniac, Martini sau vin de Porto)
1 cățel de usturoi
2 gălbenușuri fierte
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură muștar
1 lingură cimbru uscat
Nucșoară
Foi de dafin
Sare
Piper – din belșug și proaspăt măcinat
Recomandări:
Pateul se păstrează cu un strat de unt sau gelatină deasupra.
Este mai bun dacă stă cel puțin 12 ore la rece.
Și altfel de recomandări – nu sunt obligatorii, dar nu strică, totul depinde de gusturi; poți încerca două rețete – cu și fără:
Adaugi surprize – le amesteci în pate, în tava unde îl pui la răcit: capere, bucățele de friptură sau de slănină afumată, ciuperci sotate, stafide înmuiate în alcool sau apă.
Pui și 4 linguri/ 50 ml de vin roșu dulce sau demisec.
Unii preferă să adauge mai multă ceapă (pe lângă cele 2 din rețetă).
Mod de preparare:
- Speli ficatul, îl lași în apă rece cca o jumătate de oră. Îl cureți bine și îl speli din nou.
- Toci ceapa și o călești în uleiul de măsline, poți adăuga și 1 lingură de apă.
- După 4 minute, când ceapa este înmuiată, adaugi usturoiul zdrobit și le lași împreună cca 1 minut.
- Untul tăiat în bucăți mari îl pui peste ceapă și usturoi și îl lași să se topească.
- Acum pui: ficatul, cimbrul, sarea, piperul (sau o parte din piper), foile de dafin, nucșoara.
- Acoperi cu apă și le lași să fiarbă cca o jumătate de oră, adunând spuma cu o paletă atunci când se formează.
- Ficatul fiert se scoate din cratiță, se spală sub jet ușor de apă călduță, se scurge și se lasă la răcit.
- Pregătești acum ingredientele cu care vei pune ficatul la blender (în robot): muștarul, gălbenușurile date pe răzătoare, alcoolul, ceapa, restul de piper (dacă nu l-ai pus pe tot la fierberea ficatului). Le pui împreună cu ficatul în blender.
- Torni pateul într-un vas (de obicei o tavă) și pui deasupra unt topit sau gelatină.
- Acum e momentul să pui în tavă recomandările speciale, doar dacă le dorești: surprizele și vinul roșu.
- Pui tava în frigider.
Felurile din acest articol se consumă reci, ca aperitive. Poftă bună!
Credit foto: Elena Shashkina/ Shutterstock