Supa, mai ales cea de pui, e un excelent partener în zilele friguroase de iarnă. Iar dacă mai dă şi o răceală peste noi, reţeta următoare, cu usturoi, turmeric şi ghimbir, e mic miracol gastronomic şi medicinal.
INGREDIENTE
- Un pui de 1.5 kg, tăiat în bucăți – aripi, piepți, spate și pulpe
- 1 lingură de ulei de măsline
- 7 căței de usturoi tocați
- 1 linguriță cu vârf de turmeric măcinat
- bucată de ghimbir de vreo 3 – 4 cm, curățată de coajă și dată pe răzătoare
- 2 fire de rozmarin proaspăt, doar frunzulițele, tocate grosier
- 2 fire de cimbrișor proaspăt, doar frunzulițele, tocate grosier (sau 1/2 linguriță rasă de cimbrișor uscat)
- 1 ceapă mare sau 2 potrivite, curățate și tocate cuburi
- 2 morcovi mari, curățati și tăiați felii potrivite
- 1 bucată de țelină rădăcina sau 2 tije de țelină, curățate și tocate
- 2 rădăcini de pătrunjel, curățate și tăiate felii
- 2 bucăți păstârnac, curățate și tăiate delii
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 1 ceașcă de couscous sau orice alte paste mici și rotunde (stellini, rotelle, risoni etc.)
- 1 ceașcă de mazăre verde congelată
- 1 legătură zdravănă de pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE
- Într-o oală încăpătoare, turnăm uleiul şi îl lasă până se înfierbântă, apoi adaugăm ceapa, plus 6 dintre cei 7 căței de usturoi. Amestecăm, iar după un minut, adaugăm morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul rădăcină. Se lasă totul să se înmoaie preț de 4 minute, amestecând din când în când.
- Se adaugă ghimbirul și turmericul, amestecând din nou. Lăsăm să infuzeze legumele la foc mic, preț de încă un minut.
- Se pun bucățile de pui în oală, turnăm deasupra cam 2 litri de apă, adaugăm rozmarinul, cimbrișorul, asezonăm cu sare și piper. Mărim flacăra până când supa începe să fiarbă, apoi putem reduce focul.
- Spuma care se ridică la primele clocote trebuie scoasă, dar lasăm carnea să fiarbă preț de 45 minute – 1 oră, până când bucățile de pui sunt complet pătrunse.
- Scoatem toată carnea de pui din oală într-un castron și o punem să se răcorească. Supa rămâne pe foc și urmărim pașii de mai jos (paste, mazăre).
- Când puiul s-a răcit cât de cât, scoatem carnea de pe toate oasele, în afară de pulpe (pe astea le putem pune ulterior la cuptor, cu câțiva căței de usturoi și cu niște grăsime de la supă – deliciu!). Carnea rezultată o punem loc în supă.
- În ultimele 10 – 12 minute de fierbere, adaugăm pastele (în funcție de timpul indicat pe cutie).
- În ultimele 5 minute de fierbere, adaugăm mazărea congelată și ultimul cățel de usturoi. În funcție de preferinţe, se mai adaugă sau nu apă pe parcursul fierberii.
- Se orepşete focul, se adaugă pătrunjelul verde tocat și se servește supa fierbinte, cu multă zeamă de lămâie sau lime și încă puțin piper negru proaspăt măcinat sau fulgi de chili, în funcție de cât de picant mâncaţi.
sursă: smarandavornicu.ro