LIFESTYLE
Astăzi este ziua Sfântului Vasile cel Mare, a cărui prăznuire o mai găsim în calendarul bisericii ortodoxe pe 30 ianuarie, când sunt sărbătoriți și Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
S-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă, crescând alături de părinții lui Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.
A primit educație aleasă de la tatăl sau, Vasile, profesor de retorică la Neocezareea în Pont. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, acumulând tot ceea ce era mai bun din cultură păgână. În anul 356 a devenit profesor de retorică.
Nu a îmbrățișat carieră de profesor pentru mult timp, dar a intrat în monahism.
A călătorit mult pentru cunoșterea monahismului în Palestina, Siria, Egipt și Mesopotamia. A fost inspirit de ucenicii Sfântului Pahomie cel Mare și de anahoretii care trăiau după regulile Sfântului Antonie cel Mare.
A trăit viață ascetică la Annesi unde a venit și Sfântul Grigorie de Nazianz. Sf. Vasile cel Mare a scris rânduielile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Acestea au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizării vieții mănăstirești.
Sfântul Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai mari organizatori ai monahismului, dar și un mare iubitor al familiei. A dat întâietate milosteniei. A dat viață așezământului filantropic, numit de credincioși Vasiliada, construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunați cei înfometați și abandonați, pentru a fi îngrijiți și hrăniți.
Sfântul Vasile cel Mare a luptat împotriva pnevmatomahilor, a celor care negau dumnezeirea Sfântului Duh. A argumentat pe baza Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții că Duhul Sfânt este de o ființă cu Tatăl și cu Fiul.
Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379.
Numele Vasile este foarte răspândit în România, și nu numai. Provine din grecescul basileios, care la rândul lui este legat cu basileos, însemnând "rege", "împărat", "bazileu". În limba latină a devenit Basilius.
Astăzi, 1 Ianuarie, credincioșii ortodocși participă la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care este prezentă în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbătă din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și, desigur, pe 1 Ianuarie.
La mulți ani binecuvântați cu sănătate și spor în cele de folos celor ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare!
***
Un articol de Maria Grăjdan