LIFESTYLE
31 decembrie 1956 este ziua în care televiziunea a debutat oficial în România. Istoria sa a început cu zâmbetul prezentatoarei Cleo Stieber, care intra în casele românilor, în direct, dintr-un studiou din strada Molière din București.
Dar, primii paşi timizi ai televiziunii s-au înregistrat încă din prima jumătatea a secolului XX. De exemplu, în 20 martie 1928, George D. Cristescu reuşea să creeze un dispozitiv personal de transmitere a imaginii. Apoi, în noiembrie 1937, printr-o înţelegere cu firma Philips din Olanda, are loc prima emisiune de televiziune la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti. În 1939 au mai fost realizate câteva emisiuni la Sala Dalles, apoi, în 1955, câţiva tehnicieni de la Ministerul Poştelor şi Telecomunicaţiilor au proiectat şi construit un primul emiţător de televiziune românesc. Staţia experimentală de televiziune putea acoperi Bucureştiul şi împrejurimile.
Congresul al II-lea al PMR a decis înfiinţarea unui post public TV până la sfârşitul anului 1956, staţia experimentală încetându-și emisia odată lansarea oficială a noii televiziuni. Totul a început cu primul Revelion televizat, la trecerea dintre ani, din 1956 în 1957, când, dintr-un studio din strada Molière, Cleo Stieber, una dintre primele crainice ale TVR, a anunţat:
„Cu prilejul Anului Nou, vă urăm «La mulţi ani!». Permiteţi-ne să vă oferim în dar un program din cântecele şi jocurile noastre româneşti. Ridicăm paharul în sănătatea voastră! Pentru pacea şi fericirea noastră, a tuturor!”
1960 - Revelion - Geta Perlea Ocheana, Cleo Stieber, Daniela Anencov, Mihai Fotino
În programul de atunci, au mai apărut artişti precum Mihaela Cotaru, Luigi Ionescu și Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii Române, dirijată de Sile Dinicu.
Timp de câţiva ani, emisiunile au fost doar în direct, transmise din studiourile din strada Molière. Fie că era vorba de programe de ştiri, spectacole de teatru sau de Revelion, totul era live. „Toate piesele de teatru se repetau două-trei săptămâni şi se transmiteau în direct nefiind posibilităţi de înregistrare video. Păcat!”, povestea Tudor Ioan Dinuţă, maestru de sunet în TVR, în volumul aniversar „40 de ani de Televiziune”. „La fel se petreceau lucrurile în emisiunile de Revelion unde mari actori şi interpreţi de muzică populară şi uşoară se perindau toată noaptea cântând sau spunându-şi cupletele pe viu”, continuă Tudor Ioan Dinuţă.
Postul TV funcţiona în cadrul Radioteleviziunii Române și avea aproximativ 150 de angajaţi. Folosind o bază tehnică modestă, cu unele aparate confecţionate cu forţe proprii, Televiziunea transmite, în 1957, 600 de ore, pentru ca, un an mai târziu, să ajungă la 1.100.
În februarie 1957, cu ocazia recitalului artistului francez Yves Montand la Sala Sporturilor din Floreasca, a fost efectuată prima transmisie exterioară, cu echipament montat pe două autobuze. Câteva luni mai târziu, se înregistrau alte două premiere: la 5 mai, prima transmisiune sportivă în direct, meciul de rugby dintre echipele Bucureşti şi Londra, iar la 23 mai, prima transmisiune a unui spectacol de teatru, preluat în direct de la Teatrul Naţional I.L. Caragiale. În 1958 apar primele emisiuni de știri.
1960 - Jurnalul televiziunii - Cleo Stieber, E. Blum
La început, Televiziunea avea mai puţin de 3.000 de abonaţi, ca în doi ani, în 1959, numărul să fie de 10 ori mai mare. Abonamentul la Televiziune, „care costa cam cât două franzele, se făcea odată cu achiziţia aparatului TV şi se plătea prin poştă”, după cum își amintesc unii dintre cei care au trăit momentele respective.
Din Moliere, unde existau doar două mici studiouri, Televiziunea se mută, la începutul anilor 70, în noul sediu, cu celebrul Turnul, de pe Calea Dorobanților, fiind unul dintre cele mai moderne din Europa acelor vremuri cu: trei studiouri mari (unul de 790 și două de 550 m2), un studio mediu pentru știri (110 m2), două studiouri mici pentru crainici (de 40 m2 fiecare) și un studio muzical (175 m2).
Deşi despre televiziunea color în România se vorbea de la începutul anilor ’60, abia în 1983 a avut loc prima transmisiune color.
În cele aproape şapte decenii, TVR a arhivat- în imagini alb-negru şi color - frânturi de istorie: de la primul zbor pe Lună, la Jocurile Olimpice sau primul 10 al Nadiei Comăneci. În 1989 TVR devenea prima televiziune din lume transmite în direct o schimbare de regim politic.
După Revoluția din decembrie 1989, în piaţa media încep să îşi facă apariţia posturile TV comerciale, primul fiind SOTI, care a apărut în decembrie 1991.
În acest moment, Televiziunea Română TVR are în portofoliu 7 canale naţionale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO, TVR CULTURAL, TVR FOLCLOR, TVR SPORT; două internaţionale: TVR INTERNAŢIONAL, TVR MOLDOVA şi 5 Studiouri Teritoriale: TVR CRAIOVA, TVR CLUJ, TVR IAŞI, TVR TIMIŞOARA, TVR TG. MUREŞ.
Istoria Televiziunii Române în date poate fi consultată aici.
credit foto: Arhiva TVR
Surse: Contribuţii la cunoaştereaRadioteleviziunii Române (Oficiul de Presă şi Tipărituri, 1972), „40 de ani de Televiziune. 125 de teleaşti despre ei înşişi, despre Televiziunea Română” (editor Direcţia de Logistică şi Memorie, 1996)