loader
Foto

Inactivitate versus activitate fizică

LIFESTYLE

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat două tabere, una care il susținea pe tânărul sportiv, prin aceea că a muncit enorm și merita răsplata pe care si-o dorește, de cealaltă  parte a fost, însă, aspru criticat pentru că a aruncat o grămada de bani pe un moft.

 

Profesorul universitar de la la Academia de Studii Economice (ASE), Cristian Păun, afirma: “Diferența dintre oameni când se uită la o mașină… Fiecare o vedem în felul nostru. Atenție, nu am nicio problemă cu mașina lui. Nici că și-a luat mașină. Este greu să economisești. Foarte greu. De aceea capitalul are un preț mereu, dobânda. Capitalul se adună greu, se multiplică greu și în timp, cu răbdare. Nevoile și plăcerile sunt nelimitate. Mereu găsim altceva, mereu ne plictisim repede de ceva, vrem altceva. Nu vom avea niciodată resurse pentru toate astea. Este important să înțelegem ce a făcut și să decidem pentru noi dacă facem la fel sau altfel. Acumulăm capital, îl multiplicăm sau îl consumăm de fiecare dată pe plăceri.”

Acesta, este, totuși, un articol cu tematică medicală, deci ne întrebăm ce legatură are achiziționarea unei mașini cu medicina?!

Dacă suntem atenți și înlocuim “capital” cu “sănătatea”noastră, am putea observa analogia.

Nu cumva și noi, având un “capital sănătos” pe care fie l-am moștenit, fie au muncit părinții nostri la consolidarea lui, îl risipim în consumul de tutun, de alcool, viața dezorganizată și sedentară, consum exagerat de dulciuri și fast food, nopți nedormite, etc.? “Capitalul se adună greu, se multiplică greu și în timp, cu răbdare. Nevoile și plăcerile sunt nelimitate. Acumulăm capital, îl multiplicăm sau îl consumăm de fiecare dată pe plăceri.”

Să ne gândim putin, spre exemplu, la beneficiile practicării activitaților sportive, mai ales ca urmează sezonul cald, când ziua este mai lungă, temperaturile sunt prietenoase si ne permit o paletă largă de activități fizice.

Numim activitate fizică orice mișcare care implică mușchii scheletici și care necesită mai multă energie decâ starea de repaus.

Activitatea fizică poate include mersul pe jos, alergatul, dansul, grădinaritul, mersul pe bicicletă, înotul, realizarea treburilor casnice, exercițiile fizice și participarea la activități sportive. Pe de altă parte, exemplele de comportamente sedentare includ munca de birou, condusul unui autoturism sau statul jos în timp ce ne uitam la televizor.

Putem vorbi de beneficii imediate ale exercitiilor fizice, pe categorii de vârstă.

Spre exemplu, pentru copii activitatea fizică îmbunătățește procesele de gândire și cele cognitive, cum sunt percepția, judecata, creativitatea,iar pentru adulți ameliorează anxietatea pe termen scurt. De asemenea, scade riscul depresiei și îmbunătățeste calitatea somnului.

Ca beneficii pe termen lung, vorbim despre scăderea riscului de a dezvolta unele boli cronice cum sunt bolile cardiovasculare, bolile psihice, sindromul metabolic și diabetul zaharat de tip 2, unele tipuri de cancere (digestive, de sân, de rinichi și vezica urinară, endometru, plămâni), susținerea sistemului imun cu creșterea rezistenței la bolile infectioase, întarirea sistemului osos și a musculaturii, cu scăderea pe termen lung a riscului de fractură, creșterea speranței de viață, creșterea rezistenței la stres.

Mecanismele biologice prin care exercițiile fizice regulate și o condiție fizică bună promovează sănătatea mentală și fizică sunt diverse și complexe, ce implică susținerea sistemului imun, cu proprietăți antiimflamatorii, reducerea în circulațire a unor hormoni și factori de creștere implicați in dezvoltarea unor cancere, sensibilitate mai mare la insulină și o neuroplasticitate crescută, precum și niveluri mai ridicate ale factorilor neurotrofici.

Deși aceste noțiuni nu ne sunt poate străine sau noi, totuși, conform OMS, 1 din 3 adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică.

Mai mult decât atât, pe măsură ce țările se dezvoltă din punct de vedere economic, nivelul de inactivitate fizică crește și poate ajunge până la 70%,din cauza schimbărilor ce țin de mijloacele de transport, a utilizării crescute a tehnologiei pentru muncă și recreere, a valorilor culturale și a comportamentului sedentar tot mai accentuat.

Să facem, deci, alegerea cea bună și să privim în perspectivă, pe termen lung, atunci când avem grijă și de sănătatea noastră!

(w882) Conf. univ

Credit foto: dr. Carmen Bușneag și dr. Adriana Matei

***

Un articol scris de conferențiar universitar dr. Carmen Iliana Busneag, MD, PhD, medic primar medicină de familie, medic primar medicina muncii, și dr. Adriana Matei, medic rezident medicină de familie.

***

Alese mulțumiri doamnelor doctor pentru articolul scris pentru secțiunea „Lifestyle” a site-ului TVR!

***

Credit foto: Shutterstock - muse studio (prima foto)

 
Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...

Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...